Τρίτη 20 Μαρτίου 2012

Δ.ΔΙΟΥ-ΟΛΥΜΠΟΥ- Διαμαρτυρία τού αν.δημάρχου Δ.Δίου-Ολύμπου προς ΥΠ.ΠΟ.Τ. για κατάργηση της ΚΖ ΕΠΚΑ

Κύριε Υπουργέ.
Τις τελευταίες ημέρες ενημερωθήκαμε για Σχέδιο Νόμου σχετικά με το νέο οργανόγραμμα του Υπουργείου Πολιτισμού το οποίο περιλαμβάνει καταργήσεις - συγχωνεύσεις Αρχαιολογικών Υπηρεσιών. Σ’ αυτό το Σχέδιο Νόμου προωθείται η κατάργηση της ΚΖ ΕΠΚΑ (Εφορείας Αρχαιοτήτων Ν. Πιερίας) και η συγχώνευσή της με Υπηρεσίες άλλων Νομών.
Θεωρούμε, κ. Υπουργέ, ότι πολύ κακώς προωθείτε την κατάργηση αυτής της Αρχαιολογικής Εφορείας, κατά τη γνώμη μας αδικαιολόγητα, επειδή η εν λόγω Υπηρεσία δεν επιβαρύνει οικονομικά το Ελληνικό Δημόσιο όπως συμβαίνει με άλλες Υπηρεσίες, δεδομένου ότι π.χ. δεν πληρώνει ενοίκια και άλλα έξοδα.
Η Υπηρεσία αυτή που δημιουργήθηκε πριν από μια δεκαετία, κρίθηκε ως αναγκαία η ίδρυσή της, επειδή η Πιερία έχει σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους και αρκετές ανασκαφικές δραστηριότητες.
Συγκεκριμένα, στον Καλλικρατικό Δήμο Δίου-Ολύμπου υπάρχει ένας από τους πλέον σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους τής Ελλάδας, το Δίον. Υπάρχει επίσης ένα εκ των κορυφαίων ιστορικών και φυσικών μνημείων του πλανήτη μας, ο Όλυμπος.
Υπάρχει επίσης ένα τεράστιο αρχαιολογικό έργο όχι μόνο στο Δίον αλλά και στα Λείβηθρα, στο Ηράκλειο/Πλαταμώνα καθώς και ένα μεγάλο υπηρεσιακό έργο που μπορεί τεχνικά να μετρηθεί ακόμη και μόνο από τα έργα που επιδίωξε και ενέταξε στο ΕΣΠΑ η ΚΖ ΕΠΚΑ με δικές της δυνάμεις.
Επιπλέον, εκ μέρους της ΚΖ ΕΠΚΑ υπάρχει ένα πολύ μεγάλο περιβαλλοντικό έργο που σχετίζεται τη διαφύλαξη της φυσιογνωμίας του τόπου αλλά και ένα εξαιρετικό πολιτιστικό έργο που συμβάλλει στην πολιτιστική και οικονομική ανάπτυξη της περιοχής.
Εννοείται βέβαια ότι πέρα από τον Δήμο Δίου-Ολύμπου, αρχαιολογικοί χώροι και ευρήματα υπάρχουν σήμερα εντός των ορίων του Καλλικρατικού Δήμου Κατερίνης, όπως επίσης και εντός των ορίων του Καλλικρατικού Δήμου Πύδνας – Κολινδρού (Λουλουδιές Κίτρους, Αρχαία Πύδνα, Αρχαία Μεθώνη κλπ).
Αναρωτιόμαστε, λοιπόν, κ. Υπουργέ, γιατί προωθείτε την κατάργηση μιας τέτοιας Αρχαιολογικής Εφορείας σ’ έναν Νομό με τέτοια πλούσια κληρονομιά και με τόσες πολλές ανάγκες στον τομέα αποκάλυψης και ανάδειξης αυτού του πλούτου και γενικά του πολιτισμού.
Αναρωτιόμαστε, επίσης, γιατί να καταργηθεί μια τέτοια Αρχαιολογική Εφορεία που όχι μόνο δεν επιβαρύνει οικονομικά αλλά είναι αναγκαία και χρήσιμη για τον Δήμο μας και για τον Ν. Πιερίας, όταν μάλιστα ο Δήμος Δίου-Ολύμπου έχει και την πρόθεση να παραχωρήσει χώρους του τ. Δημαρχείου Δίου στην Κονταριώτισσα Δ.Δίου-Ολύμπου, ώστε να στεγαστεί εκεί η ΚΖ’ ΕΠΚΑ (Αρχαιολογική Εφορεία Ν. Πιερίας).

                                                                                             
 Ο Αν. Δήμαρχος


                                                                                                                                                                   
 Φαρμάκης Γεώργιος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου