Τρίτη 13 Μαρτίου 2012

Fitch: Αναβαθμίζει την Ελλάδα σε ΄B-΄ από ΄Restricted Default΄ Πηγή:www.capital.gr

Στην αναβάθμιση της μακροπρόθεσμης αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας Ελλάδας σε ξένο και εγχώριο νόμισμα σε ΄B-΄ με σταθερό outlook από ΄Restricted Default΄ (RD) προχώρησε η Fitch Ratings. Επίσης ο οίκος αναβάθμισε τη βραχυπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας σε ξένο νόμισμα σε ΄B΄ από ΄C΄ ενώ επιβεβαίωσε το ανώτατο όριο (Country Ceiling) σε ΄AAA΄.

Η Fitch απέσυρε τις αξιολογήσεις των ομολόγων που έχουν εκδοθεί από την Ελλάδα και διέπονται από το εγχώριο δίκαιο θέτοντας αξιολόγηση ΄B-΄ στα νέα ομόλογα που εκδόθηκαν στο πλαίσιο του PSI.

Οι αξιολογήσεις των ομολόγων που διέπονται από ξένο δίκαιο παραμένει ΄C΄ καθώς εκκρεμεί ο διακανονισμός της 11ης Απριλίου, ενώ οι αξιολογήσεις των τίτλων που έχουν αποκλειστεί από την ανταλλαγή παραμένει αμετάβλητη.

Η κίνηση της Fitch είναι ακόλουθο της συμμετοχής του 96% στην ανταλλαγή των ομολόγων και την αρχική ανταλλαγή ομολόγων ελληνικού δικαίου 177 δισ. ευρώ για νέα.

Σύμφωνα την ανακοίνωση του οίκου στις 6 Ιουνίου και τα κριτήριά του η ολοκλήρωση της ανταλλαγής έχει «θεραπεύσει» το πιστωτικό γεγονός.

Ο οίκος σημειώνει πως η ανταλλαγή και απώλειες των ομολογιούχων έχει βελτιώσει σημαντικά το προφίλ εξυπηρέτησης χρέους της Ελλάδας και έχει μειώσει τον κίνδυνο επανεμφάνισης των δυσκολιών στην αποπληρωμή των νέων κρατικών τίτλων. Ο οίκος θεωρεί πως παραμένουν σημαντικοί κίνδυνοι λόγω του υψηλού ακόμα χρέους που έχει Ελλάδα μετά το PSI και των εξαιρετικών οικονομικών προκλήσεων που αντιμετωπίζει η χώρα.

Ωστόσο, σημειώνει η Fitch, υπάρχει ένα περιορισμένο περιθώριο ασφάλειας για την εξυπηρέτηση του χρέους για διάστημα 12 έως 24 μηνών, το οποίο αντανακλάται στο σταθερό outlook.


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου