Τρίτη 3 Απριλίου 2012

Δ.ΔΙΟΥ-ΟΛΥΜΠΟΥ - Ανοιχτή επιστολή των αντιδημάρχων Σ.Νούλα και Β.Βροχαρίδη προς Στ.Χονδρόπουλο

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΩΝ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΩΝ ΔΙΟΥ-ΟΛΥΜΠΟΥ Σ.ΝΟΥΛΑ ΚΑΙ Β.ΒΡΟΧΑΡΙΔΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ τ.ΔΗΜΑΡΧΟ ΑΝ.ΟΛΥΜΠΟΥ, ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΜΟΝΟ… 

Αρκετά, κύριε Χονδροπουλε. Ως εδώ! 


Πριν από δύο εβδομάδες ο δήμος Δίου-Ολύμπου βρέθηκε σε αίθουσα Δικαστηρίου αντιμέτωπος με έναν επιχειρηματία τής δημοτικής ενότητας του Αν. Ολύμπου. Αυτό που εμείς ως δήμος διεκδικούσαμε, είναι η επιστροφή δημοτικού χώρου από τον εκμισθωτή προς εμάς αφού για τα τελευταία πέντε χρόνια είχαμε εισπράξει ένα πολύ μικρό τμήμα από τα ενοίκια που όφειλε να δίνει. 

 Πριν βιαστεί κανείς να μας κατηγορήσει ότι στους χαλεπούς οικονομικά καιρούς που ζούμε καταφερόμαστε εναντίον ανθρώπων που στηρίζουν την ντόπια οικονομία, θα πούμε πως ούτε ανάλγητοι είμαστε, ούτε εκδικητικοί. Έχουμε, άλλωστε, αποδείξει εμπράκτως ότι στεκόμαστε στο πλευρό των επιχειρηματιών μειώνοντας τα δημοτικά τέλη σχεδόν στο 1/3 της τιμής που η προηγούμενη δημοτική αρχή τού Αν. Ολύμπου είχε επιβάλλει. 

Φυσικά και δεν ενεργήσαμε ως ψηφοθήρες (προλαβαίνουμε τους πονηρά σκεπτόμενους) αλλά ενεργήσαμε ως άνθρωποι με ρεαλιστική σκέψη και κυρίως ως διοίκηση που αντιλαμβάνεται απολυτά το οικονομικό περιβάλλον στο οποίο κινείται. 

Οι ιδιαίτερα υψηλές τιμές των προηγούμενων ετών είχαν ως επακόλουθο τη δυσκολία ή και ακόμη την αδυναμία των συνεπών επιχειρηματιών να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους προς τον δήμο. Πέρυσι που οι τιμές ήταν λογικές και προσαρμοσμένες στην οικονομική πραγματικότητα, όσοι επιθυμούσαν ειλικρινά να είναι συνεπείς το απέδειξαν στην πράξη. 

Για να επανέλθουμε και πάλι στο Δικαστήριο, θα πείτε (και δικαιολογημένα) πως κάναμε απλά το καθήκον μας εκπροσωπώντας απλώς τα συμφέροντα του δήμου και δεν ζητάμε γι αυτό τα εύσημα. Ουσιαστικά, τα λεφτά που δεν εισπράττει ο δήμος ενώ τα δικαιούται, είναι και λεφτά όλων μας τα οποία θα πήγαιναν στην ύδρευση, στην καθαριότητα ή οπού αλλού υπάρχει ανάγκη και που τώρα τα στερούμαστε. 

 Εκείνο όμως που μας λύπησε ή μάλλον, για να ακριβολογούμε, μας εξόργισε, είναι το γεγονός πως μάρτυρας υπεράσπισης του επιχειρηματία κατέθεσε ο κ. Χονδρόπουλος, πρώην δήμαρχος Αν. Ολύμπου, ο οποίος καταφέρθηκε εναντίον τού αντιδημάρχου κ. Πέτρου Κιάφα που παρέστη ως μάρτυρας κατηγορίας εκπροσωπώντας τον δήμο, καθώς και εναντίον τής δικηγόρου κ. Αθηνάς Χατζή. Τη μια στιγμή μάς κατηγόρησε ότι «κυνηγάμε» τους επιχειρηματίες και την επομένη ισχυριζόταν ότι θα μας μηνύσει γιατί μειώσαμε τα τέλη. 

Πρώτον: Κύριε Χονδρόπουλε, «κυνηγάμε» μόνο αυτούς που αποδεδειγμένα και κατ’ επανάληψη δεν ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους προς τον δήμο, κάνοντας έτσι τον κάθε συνεπή επιχειρηματία να νιώθει, αν μη τι άλλο, κορόιδο. 

 Δεύτερον: Αλήθεια, με ποιο σκεπτικό θα μας μηνύσετε; Γιατί δήθεν βλάπτουμε τα συμφέροντα του δήμου μειώνοντας τα τέλη; Πείτε μας, τι ποσό εισπράξατε εσείς, όταν επί των ημερών σας επιβάλλατε τριπλάσια τέλη; Επιπλέον, τα 40€/™ που χρεώνατε επί θητείας σας, άραγε πόσο βοήθησαν στην ανάπτυξη της ντόπιας οικονομίας και κατ’ επέκταση των επιχειρηματιών για τους οποίους τώρα σάς πήρε ο πόνος; 

 Τρίτον: Σε λίγες μέρες ακολουθεί μία δίκη στην οποία ο δήμος Δίου-Ολύμπου (ως διάδοχος του Αν. Ολύμπου) θα βρεθεί κατηγορούμενος, γιατί δεν έχει καταβάλει τα δεδουλευμένα σε εργαζόμενους (επτά αλλοδαπούς που διεκδικούν 100.000 €) στα γνωστά πετροντούβαρα στην παραλία Παντελεήμονα. 

Οι άνθρωποι αυτοί καλά κάνουν και διεκδικούν τα λεφτά τους. Όποιος δουλεύει πρέπει να πληρώνεται. Για ποια έργα όμως μιλάμε κύριε Χονδρόπουλε; Γι αυτά που έγιναν με προφορικές εντολές και που δεν κόπηκαν παραστατικά; Θα έρθετε και σε αυτό το Δικαστήριο κύριε Χονδρόπουλε, να καταθέσετε υπέρ τους; Θα το επιθυμούσαμε, πραγματικά, γιατί έτσι και τους εργάτες θα βοηθούσατε και σε μας θα λυνόταν η απορία, αν θα κινηθεί αυτεπάγγελτα ο Εισαγγελέας βλέποντας έναν δήμαρχο να παραδέχεται μπροστά του ότι χρέωσε έναν δήμο δίνοντας προφορικές εντολές και κάνοντας έργα χωρίς μελέτες και χωρίς παραστατικά. 

 Τέταρτον: Επειδή έχουμε κουραστεί να απολογούμαστε συνέχεια για όσα δεν μπορούμε να κάνουμε (λόγω της δυσχερούς οικονομικής κατάστασης που βρίσκεται ο δήμος μας) να ξεκαθαρίσουμε κάτι. Θα θέλαμε κι εμείς να κάνουμε γιορτές και πανηγύρια και «κοινωνική» πολιτική (απολυτά ψηφοθηρική κατά τη γνώμη μας) με ταξίδια των συλλόγων και των ΚΑΠΗ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, τραπεζώματα και κοπές πίτας σε ξενοδοχεία και κέντρα διασκέδασης και πολλά άλλα. 

 Θα λέγαμε, καλώς τα αποφασίζατε όλα αυτά, αν τα πληρώνατε κιόλας. Έχουμε ξαναγράψει ότι ο πρώην δήμος Αν. Ολύμπου χρωστάει 40.000 € σε γνωστό τουριστικό γραφείο τής περιοχής, χρωστάει 21.000 € σε μεγάλο ξενοδοχείο της Νότιας Πιερίας και τώρα τελευταία εμφανίστηκε και τουριστικό γραφείο από τη Λάρισα διεκδικώντας άλλα 5.000 € και …έπεται συνέχεια. 

 Κύριε Γιάντσιε, ακόμη και αν είχαμε την καλή διάθεση (που δεν την έχουμε), πως θα πληρώσουμε χωρίς αποφάσεις; Κύριοι και κυρίες των ΚΑΠΗ και των πολιτιστικών συλλόγων, καλό θα είναι να γνωρίζετε πως με όση ευκολία σας έταζαν εκδρομές, τόσο δύσκολα τις πλήρωναν (που δεν τις πλήρωναν). 

Πέμπτον: Κύριε Γιάντσε, περιφέρεσαι βγάζοντας φωτογραφίες με σπασμένους κάδους και χαλασμένες ντουζιέρες και έπειτα τις αναρτάς στο διαδίκτυο διατρανώνοντας την αγανάκτησή σου για την «κατάντια» αυτού του τόπου. 

 Αυτός ο δήμος επί των ημερών σας πλήρωνε σε ιδιώτη εργολάβο καθαριότητας 600.000 ευρώ τον χρόνο και του παραχωρούσε και τα δικά του μηχανήματα. Επιπλέον, για την ιδία περίοδο ο δήμος Αν. Ολύμπου χρωστούσε και αλλά 400.000 ευρώ στον ΣΑΔΑ κάνοντας έτσι το έργο της καθαριότητας την 1/1/2011 που αναλάβαμε, να μοιάζει με πρόβλημα δίχως λύση. 

Παρόλα αυτά, ο νέος διευρυμένος δήμος και η υπηρεσία καθαριότητας πασχίζει να διατηρήσει ένα επίπεδο καθαριότητας με τα δικά του μεσα, με εργαζόμενους από τον τόπο μας (πληρωμένους στην ώρα τους και με ασφάλιση) και με κόστος κάτω από το μισό. 

Δεν θεωρούμε ότι η κατάσταση στην καθαριότητα είναι η ιδανική και σίγουρα δεν είναι αυτή η όποια ταιριάζει στον τόπο μας, αλλά πιστέψτε μας ότι για τις δυνατότητες που έχουμε (κακή κρατική οικονομική πολιτική, μείωση στο 1/3 του αριθμού των προσλήψεων αλλά και χρέη που κληρονομήσαμε) το έργο που γίνεται, είναι ένα μικρό θαύμα. 

Ακόμη, να διευκρινίσουμε και κάτι. Κύριοι (πολλοί οι αποδέκτες), πάψτε να καμαρώνετε και να διατρανώνετε δεξιά και αριστερά ότι εσείς αφήσατε μελέτες και μείς δεν τις αξιοποιούμε. «Αφήνω μελέτες» σημαίνει ότι η τεχνική υπηρεσία τού δήμου έχει τις μελέτες στα συρτάρια της. Αντίθετα, σχεδόν καμία μελέτη δεν φαίνεται να αφήσατε. 

Αναθέσατε αρκετές σε γραφεία από τη Θεσσαλονίκη έως τη Λάρισα. Σχεδόν καμία δεν παραλάβατε όμως, είτε γιατί αδιαφορήσατε, είτε γιατί αδυνατούσατε να τις πληρώσετε. Ως εκ τούτου, όσα έργα θα δημοπρατηθούν άμεσα ή στο απώτερο μέλλον στην ενότητα του Αν. Ολύμπου, οφείλονται, κατά κύριο λόγο, στη σημερινή αρχή που συνέχισε τις μελέτες και κυρίως τις πληρώνει από το υστέρημά της, ώστε κάποια στιγμή να μπορέσει και να τις εκτελέσει. Το να αναθέτει κανείς μελέτες χωρίς καμία πρόβλεψη αποπληρωμής αυτό δεν τον καθιστά οραματιστή αλλά επιπόλαιο και ανεύθυνο, αν όχι μεγαλομανή. 

Κλείνοντας κάπου εδώ να υπενθυμίσουμε αυτό που είπε ο δήμαρχός μας, ο Γιώργος Παπαθανασίου, στο πρώτο μας δημοτικό συμβούλιο στις 2/1/2011. Είχε πει ότι κοιτάμε μόνο μπροστά και σκοπός μας αλλά και χρέος μας είναι να προχωρήσει ο νεοσύστατος καλλικρατικός δήμος Δίου-Όλυμπου και να έχει το μέλλον που του αξίζει. 

 Η λέξη, μάλιστα, που χρησιμοποίησε είναι ‘σφουγγάρι’, θέλοντας να πει ότι σβήνουμε ό,τι μας χωρίζει και προχωράμε όλοι μαζί. Αυτό είναι και το δικό μας σκεπτικό, κύριοι πρώην διοικούντες, και δεν αλλάζουμε, αλλά τουλάχιστον μη μας προκαλείτε, γιατί και η ανοχή έχει τα όριά της και η ευγένεια, κάποιες φορές, δεν πρέπει να εκλαμβάνεται ως αδυναμία. 

 Οι Αντιδήμαρχοι Δίου-Όλυμπου 

Νούλα Σοφία και Βροχαρίδης Βασίλης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου