Τρίτη 22 Μαΐου 2012

ΝΙΚΟΣ ΛΑΠΠΑΣ: ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ Δ.Σ. ΔΙΟΥ – ΟΛΥΜΠΟΥ ΣΤΙΣ 30 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2012.

Από τα 18 (διαδικαστικά ως επί το πλείστον) θέματα της ημερήσιας διάταξης θεωρώ ότι ιδιαίτερου ενδιαφέροντος ήταν τα εξής:
- Αναμορφώσεις προϋπολογισμού για την εκτέλεση αποκομιδής απορριμμάτων: Ζητήθηκε από το σώμα να εγκρίνει αναμορφώσεις στον εφετινό προϋπολογισμό προκειμένου να ανατεθούν εργασίες καθαριότητας σε ιδιώτη. Από τη στιγμή που δεν κατέστη δυνατό να εγκριθούν οι θέσεις εργατών καθαριότητας αρχικά 8μηνης και κατόπιν 2μηνης διάρκειας (για την πρώτη περίπτωση μπορούμε να δώσουμε ίσως αρκετά ελαφρυντικά στην δημοτ. αρχή· για τη δεύτερη όμως όχι, καθώς οι πρόωρες εκλογές που απέτρεψαν την πρόσληψη, ήταν αναμενόμενες εδώ και μήνες!) και με δεδομένο ότι τα προβλήματα στην καθαριότητα πολλαπλασιάζονται το καλοκαίρι, δώσαμε θετική ψήφο για την απευθείας ανάθεση σε ιδιώτες, ως προσωρινή λύση, για μία περίοδο περίπου 45 ημερών. Από εκεί και μετά δηλώσαμε ότι θα επανεξετάσουμε την τοποθέτησή μας ως προς το θέμα και πως δεν συμφωνούμε με τη «βιασύνη» της δημ. αρχής να σχεδιάζει από τώρα ακόμη και διεθνή διαγωνισμό για ανάθεση της καθαριότητας σε ιδιωτική εταιρεία (!).
Αξιοσημείωτη η αρνητική ψήφος του συναδέλφου της πλειοψηφίας κ. Αντώνη Χατζή και κυρίως η παρατήρησή του σχετικά με την ανακύκλωση και την αξιοποίησή της από τον δήμο μας. Συμφωνούμε απολύτως με την παρατήρηση του συναδέλφου και θέλω εδώ να θυμίσω ότι έχουμε αρκετές φορές επισημάνει το ίδιο θέμα σε προηγούμενες συνεδριάσεις. Απλώς να υπογραμμίσω για άλλη μία φορά ότι δεν είναι μόνο το θέμα της «οικολογικής» συνείδησης που καλλιεργείται στους δημότες με την ανακύκλωση, αλλά και τα πιθανά έσοδα που μπορεί να έχει ο δήμος από αυτή, σε εποχές μάλιστα «ισχνών αγελάδων».
- Συμμετοχή του δήμου Δίου – Ολύμπου στην Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία (Α.Μ.Κ.Ε.) «Σχολείο Ολύμπου – Πιερίων»: Πέρυσι τον Ιούλιο είχε προταθεί στον δήμο μας η συμμετοχή του στην «Όλυμπος – Ανώνυμη Αναπτυξιακή Εταιρεία Ο.Τ.Α.» (ουσιαστικά στην εταιρεία που θα αναλάμβανε την ίδρυση και διαχείριση του «Σχολείου του Ολύμπου», ενός τριτοβάθμιου εκπαιδευτικού ιδρύματος με επίκεντρο την Ελληνική Μυθολογία). Είχε δοθεί τότε κατ’ αρχήν θετική ψήφος, ωστόσο είχαν διατυπωθεί αρκετές και ποικίλες ενστάσεις κι επιφυλάξεις για το όλο εγχείρημα. Με τη μετατροπή της Α.Ε. σε Α.Μ.Κ.Ε. και με βάση τους σκοπούς που καταγράφονται, οι περισσότερες – αν όχι όλες – οι ενστάσεις πιστεύουμε πως αίρονται. Απλώς από την πλευρά μας, επειδή πέρυσι είχε διατυπωθεί από συνάδελφο έντονη αμφισβήτηση ως προς το θέμα της συμμετοχής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, ζητήσαμε απλώς να δοθεί το συντομότερο δυνατό γραπτή διαβεβαίωση συμμετοχής του Α.Π.Θ. στο μεγαλόπνοο αυτό εγχείρημα. Θεωρούμε ότι μετά την ολοκλήρωση σύστασης της εταιρείας το αίτημα αυτό θα ικανοποιηθεί άμεσα. Κατά τα άλλα, ψηφίσαμε θετικά.
- Παραγραφή αξιώσεων ιδιωτών από τον Δήμο: Τελευταίο θέμα στην ημερήσια διάταξη η παραγραφή, λόγω παρέλευσης 5ετίας, αξιώσεων ιδιωτών από τον δήμο. Ήρθαν για παραγραφή 10 τέτοιες περιπτώσεις. Για τις περισσότερες βέβαια ήταν ξεκάθαρο πως έπρεπε να παραγραφούν (αφού π.χ. δεν είχαν εγκριθεί καν οι συγκεκριμένες δαπάνες από την Υπηρεσία Επιτρόπου). Υπήρχαν όμως και περιπτώσεις που η παραγραφή ζητούνταν επειδή οι προμηθευτές δεν είχαν προσκομίσει απαραίτητα από τον νόμο δικαιολογητικά (ενημερότητες). Πιστεύω πως όλοι μας κατανοούμε την οικονομική δυσχέρεια που βαραίνει τους περισσότερους επαγγελματίες τα τελευταία χρόνια, η οποία εξηγεί σε μεγάλο βαθμό και τις εκκρεμότητές τους προς δημόσιες υπηρεσίες και ταμεία. Προφανώς και δεν θέλουμε να επιβραβεύονται οι «μπαταχτσήδες». Θεωρούμε όμως ότι τουλάχιστον σε όσους ρύθμισαν τις υποχρεώσεις τους, θα ήταν καλό να δοθεί μία ακόμη ευκαιρία. Ειδικά για μία περίπτωση είχα την διαβεβαίωση του ίδιου του προμηθευτή ότι εδώ και μερικούς μήνες μπορούσε πλέον να έχει τις απαραίτητες ενημερότητες και ότι δεν τον ειδοποίησε κανείς από τον δήμο – όχι τουλάχιστον το τελευταίο 18μηνο! – για το θέμα της παραγραφής. Η πληροφόρηση αυτή δεν διαψεύστηκε στη συνεδρίαση. Αξίζει να σημειωθεί πως πιθανόν κάτι ανάλογο να ίσχυε και για άλλες δύο περιπτώσεις προμηθευτών. Για τους λόγους αυτούς ψηφίσαμε «λευκό».

Με τιμή,
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΘ. ΛΑΠΠΑΣ
Δημοτικός Σύμβουλος Δίου – Ολύμπου
Επικεφαλής δημ. παράταξης «ΝΕΑ ΑΡΧΗ – ΝΕΑ ΕΛΠΙΔΑ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου