Τρίτη 15 Μαΐου 2012

ΕΠΕΤΕΙΑΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗ ΛΙΤΟΧΩΡΟΥ

Μια αξέχαστη μουσική παράσταση

γράφει ο
Σωτήριος Δ. Μασταγκάς

Κόντρα στις γενικότερες αντίξοες συνθήκες της εποχής, ο Σύλλογος Φίλων Φιλαρμονικής Λιτοχώρου «Οδυσσέας Σβάρνας», το Σάββατο 12 Μαΐου, στις 8.30 το βράδυ, οργάνωσε και πρόσφερε στο κοινό μια πραγματικά αξέχαστη μουσική παράσταση. Στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα του Β΄ Δημοτικού Σχολείου οι φιλόμουσοι τυχεροί απόλαυσαν μια όμορφη μουσική βραδιά, μια ποιοτική εκδήλωση γεμάτη ωραίες μελωδίες από το κλασσικό και σύγχρονο ρεπερτόριο.
«Για ένα στοίχημα …30 χρόνια Φιλαρμονική». Η εκδήλωση ήταν επετειακή μιας και συμπληρώθηκαν από το 1982, χρονιά ίδρυσης, τα χρόνια εκείνα που καθιστούν ιστορικό ένα μουσικό σχήμα-σύνολο, με αποτυπωμένη την παρουσία του στον πολιτισμό του Λιτοχώρου. Ενταγμένη πλέον η Φιλαρμονική, ως Νομικό Πρόσωπο, στον Δήμο Δίου-Ολύμπου, καταξιωμένη από την τοπική κοινωνία, συνεχίζει την καλλιτεχνική της πορεία, οριοθετεί τον χώρο δράσης της στα πολιτιστικά πράγματα και με το ενδιαφέρον της αρμόδιας δημοτικής αρχής κάνει γνωστή τη μουσική στο ευρύτερο κοινό της περιοχής.
Στην εισήγησή του ο Γενικός Γραμματέας του Συλλόγου και υπαρχιμουσικός Απόστολος Γκαζδόγκας, πλήρης αισιοδοξίας και δυναμισμού, αναφέρθηκε στην ιστορία και τη διαδρομή, τις δυσκολίες και την προοπτική, προτρέποντας τα μέλη και τους φίλους να μείνουν αρωγοί στην προσπάθεια για συνεχή αναβάθμιση της Φιλαρμονικής. Θύμισε και ευχαρίστησε τους πρωτοπόρους που ανέλαβαν το 1982 την πρωτοβουλία για την ίδρυση του μουσικού σχήματος: Θεόδωρο Μπούρα, Νικόλαο Κουκουτάτσιο, Οδυσσέα Σβάρνα και Γεώργιο Κουτρούλα. Στον χαιρετισμό του ο αναπληρωτής Δήμαρχος Δίου-Ολύμπου Γεώργιος Φαρμάκης υποσχέθηκε τη συμπαράσταση, στο μέτρο των δυνατοτήτων, της δημοτικής αρχής και ευχήθηκε η πορεία στο μέλλον να εξακολουθήσει ελπιδοφόρα. Ο Γεώργιος Κουτρούλας στην προσλαλιά του γύρισε τον χρόνο πίσω και θυμήθηκε τα πρώτα χρόνια της λειτουργίας της Φιλαρμονικής και τις φιλότιμες προσπάθειες να κρατηθεί ζωντανό το όνειρο της δημιουργίας της Μπάντας. Στους νέους μουσικούς προέτρεψε να διαφυλάξουν το σχήμα «ως κόρην οφθαλμού».
Ακολούθησε η απονομή τιμητικών πλακετών και ο χαιρετισμός των τιμωμένων προσώπων. Τιμήθηκε ο Θεόδωρος (Ρούλης) Μπούρας, Μέγας Χορηγός και εκλεκτό μέλος της κοινωνίας, ο οποίος, με εμφανή τη συγκίνηση ευχαρίστησε για την εκτίμηση και διάκριση. Τιμήθηκε, επίσης, ο κατά το 1982 Δήμαρχος Λιτοχώρου Νικόλαος Κουκουτάτσιος, ο οποίος ευχαρίστησε τον λιτοχωρίτικο λαό για την υλική και ηθική συνδρομή του και υπενθύμισε τη γενναία προσφορά του Οδυσσέα Σβάρνα, πρώτου αρχιμουσικού της Φιλαρμονικής.
Το πλούσιο ρεπερτόριο του μουσικού προγράμματος καθήλωσε και απογείωσε το ακροατήριο στην καλαίσθητη αίθουσα του Β΄Δημοτικού Σχολείου. Οι σαράντα ερασιτέχνες μουσικοί με περισσή αγάπη και διάθεση ανέπτυξαν τις ικανότητές τους και χάρισαν μια εκδήλωση υψηλού επιπέδου με στόχο να προβάλλουν πραγματικά ένα άλλο χρώμα στην κωμόπολη, αυτό της μουσικής ως τρόπου έκφρασης, δημιουργίας και ζωής. Το πρώτο μέρος του προγράμματος περιείχε δημοτικά τραγούδια του Λιτοχώρου, Χατζηδακικά, Ελληνικές επιτυχίες κινηματογραφικών ταινιών και Greek Music (Θεοδωράκη, Χατζηδάκη). Το δεύτερο μέρος προχώρησε πέρα από τους κλασσικούς τύπους μουσικής και περιελάμβανε αποκλειστικά ξένες διεθνείς επιτυχίες από Jazz μέχρι Blues, όπως τα Adios Muchachos, Gummi Mambo, The muppet show, My way κλπ.
Αξίζουν ολόθερμα συγχαρητήρια στον διευθυντή-αρχιμουσικό Γεώργιο Γκουτζαμάνη, που με τον χαρακτήρα, την προσωπικότητα και τη μουσική του πείρα, δίνει όλες τις δυνάμεις του για συνεχή αναβάθμιση της Φιλαρμονικής με την εξεύρεση, εκπαίδευση και εξέλιξη νέων μελών και τη συνεχή ανανέωση του ρεπερτορίου.
BIG BAND ή ορχήστρα ελαφρού και ξένου ρεπερτορίου; Κουϊντέτο σαξοφώνων και χάλκινων; Όπως και να προσομοιάσει κανείς τη Φιλαρμονική του Λιτοχώρου, το αναντίρρητο είναι ότι με τη συμπλήρωση των 30 χρόνων έδωσαν στο κοινό μια αξέχαστη μουσική παράσταση, που σίγουρα θα μπει στη λίστα των καλύτερων μέχρι σήμερα. Με μια δεξιοτεχνική εκτέλεση υπερέβησαν την απλή υπηρεσιακή υποχρέωση και απέδειξαν ότι, σε πείσμα της σκληρής καθημερινότητας, υπάρχει και ο πολιτισμός, έτσι για να ταξιδεύουμε, να ξεσκάμε, να διασκεδάζουμε και να αισιοδοξούμε για το αύριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου