Τετάρτη 13 Ιουνίου 2012

Δελτίο Τύπου κ. Παπαστάμκου: Ζητούμενο η μέγιστη Κοινωνική και Πολιτική Συμφωνία - Συζήτηση για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της ΕΕ (2014-2020)

Στρασβούργο, 13 Ιουνίου 2012

Ζητούμενο η μέγιστη Κοινωνική και Πολιτική Συμφωνία

Συζήτηση για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της ΕΕ (2014-2020) στην Ολομέλεια του Στρασβούργου

Παρεμβαίνοντας στη σημερινή συζήτηση για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της ΕΕ (2014-2020) στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Καθηγητής κ. Γιώργος Παπαστάμκος τόνισε ότι:

"Η Ένωση βρίσκεται αντιμέτωπη με κρίσιμες προκλήσεις: οικονομική, δημογραφική, κοινωνική, περιβαλλοντική. Κράτη μέλη δέχονται πρωτοφανείς εξωτερικές μεταναστευτικές πιέσεις. Η θέση της Ένωσης στο πλαίσιο της παγκόσμιας οικονομίας δοκιμάζεται. Λύση είναι η "Περισσότερη Ευρώπη". Δηλαδή, η ενδυνάμωση του "κοινού". Των Κοινών Ευρωπαϊκών πολιτικών, με προφανή ευρωπαϊκή προστιθέμενη αξία.

Προβάλλει ως επιτακτική ανάγκη η ευρωπαϊκή οικονομική διακυβέρνηση, η οικονομική και κοινωνική ένωση. Το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο οφείλει να αποτελέσει το ισχυρό και αποτελεσματικό εργαλείο για την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας, τη βιώσιμη ανάπτυξη, τη δημιουργία θέσεων εργασίας, την τόνωση των επενδύσεων, την προώθηση της έρευνας και της καινοτομίας, την επίτευξη της οικονομικής, κοινωνικής και εδαφικής συνοχής.

Απαιτείται αλληλουχία μεταξύ των στόχων και των ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών μέσων, η πλαισίωση της στρατηγικής ΕΕ-2020 με ένα ισχυρό Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο. Επί παραδείγματι, η περαιτέρω συμβολή του γεωργικού τομέα στην παραγωγή δημοσίων αγαθών υπέρ των πολιτών της ΕΕ προϋποθέτει έναν ισχυρό προϋπολογισμό για την ΚΑΠ. Φιλόδοξοι στόχοι, απαιτούν τα αναγκαία χρηματοδοτικά μέσα".

Σε ερώτηση συναδέλφου του σχετικά με την αξιοποίηση από την Ελλάδα των πόρων από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό κατά τα παρελθόντα έτη ο κ. Παπαστάμκος απάντησε ότι ότι:

"Διαπραγματευόμαστε το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2014-2020 την ώρα που η Ελλάδα της βαθιάς κρίσης άφησε αναξιοποίητους τους ευρωπαϊκούς πόρους με προφανή επενδυτική και αναπτυξιακή αξία. Η Ελλάς χρειάζεται ένα συνολικό προγραμματικό σχέδιο αναπτυξιακής φυγής προς τα εμπρός με ρηξικέλευθες τομές θεσμικού, οργανωτικού και διαρθρωτικού χαρακτήρα. Χρειάζεται ένα φιλόδοξο, ρεαλιστικό και δημοκρατικό σχέδιο ανασυγκρότησης της χώρας - χωρίς αμφιταλαντεύσεις- στηριζόμενο στη μέγιστη δυνατή κοινωνική και πολιτική συμφωνία. Η Ελλάς έχει ανάγκη πάνω απ' όλα από πολιτική ηγετική κατεύθυνση και από αποφασιστική δράση, η οποία έλειψε από το ελληνικό σύστημα διακυβέρνησης. Αυτό είναι το πρόταγμα των εκλογών της 17ης Ιουνίου: το ισχυρό ευρωπαϊκό μεταρρυθμιστικό μέτωπο".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου