Πέμπτη 28 Ιουνίου 2012

Παλιοχαρακτήρες, της Λουκριτίας

Από το PROTAGON:
Αν έπρεπε να κλείσω τα μάτια και να αφεθώ πέφτοντας προς τα πίσω, θα ήθελα αυτός που θα με πιάσει να είναι Σουηδός. Όχι για τους λόγους που ίσως φαντάζεστε. Αν το σουηδικό κράτος μπορεί να εμπιστευτεί έναν πολίτη του, τότε σίγουρα μπορώ κι εγώ. Να εξηγηθώ. Το Σουηδικό Ινστιτούτο και η υπηρεσία Visit Sweden σε συνεργασία με τη διαφημιστική εταιρία Volontaire δημιούργησαν το πρόγραμμα @Sweden για να παρουσιάσουν την χώρα στον κόσμο μέσω twitter. Η λογική ήταν απλή: ένας Σουηδός πολίτης χειρίζεται τον επίσημο λογαριασμό @Sweden για μία εβδομάδα. Η επιλογή των υποψηφίων γίνεται από μία επιτροπή τριών ατόμων με μοναδικά κριτήρια να είσαι ενδιαφέρων, να γνωρίζεις από twitter και να μπορείς να τουιτάρεις στα αγγλικά. Κανόνες δεν υπάρχουν. Μόνο συστάσεις: Να μην κάνουν κάτι εγκληματικό και να εξηγούν πως ό,τι πολιτικές θέσεις διατυπώνουν είναι δικές τους και δεν αντανακλούν το γενικό αίσθημα του σουηδικού λαού. Αν ακολουθείτε ήδη τον εν λόγω λογαριασμό, πιθανώς να έχετε διαπιστώσει πως πρόκειται για ένα εγχείρημα που επιφυλάσσει και μερικές ευχάριστες ή αστείες εκπλήξεις. Όπως για παράδειγμα, το πρόσφατο τουίτ του Henok Goitom, ποδοσφαιριστή της Almeria, στο οποίο εκμυστηρεύεται πως αρκετοί Ισπανοί φίλοι του πιστεύουν στ' αλήθεια πως οι Σουηδοί γιορτάζουν τις μεγάλες επιτυχίες όπως Eurovision, Παγκόσμιο κύπελο, κλπ, στα ΙΚΕΑ. Ο ίδιος χρήστης αργότερα παρέδιδε μαθήματα εκμάθησης της σουηδικής γλώσσας. Η πρώτη φράση που αποφάσισε να διδάξει: Jag är så jävla grym, που σε ελεύθερη μετάφραση στα ελληνικά σημαίνει “Είμαι γαμάτος”.

Δεν σας κρύβω πως ζηλεύω. Θα μπορούσε κάτι τέτοιο να συμβεί και στην Ελλάδα; Σαφώς και εδώ έχουμε την καμπάνια Visit Greece, η παρουσία της οποίας στο twitter είναι αξιοπρεπής αλλά αναμενόμενη στα όρια του γραφικού. Αναρτήσεις φωτογραφιών από τα νησιά μας και κάθε άλλο μέρος της Ελλάδας που όντως είναι πανέμορφα. Είναι όμως κάτι που μπορεί να βρει ο οποιοσδήποτε κάνοντας μια απλή αναζήτηση στο Google. Και τα σποτάκια που μεταδίδονται στα τηλεοπτικά κανάλια είναι αξιοπρεπή. Αν και θεωρώ πως περισσότερο λειτουργούν ως πειστήρια για να παραμείνει κάποιος Έλληνας στην χώρα παρά για να την επισκεφθεί ένας τουρίστας. Ας είναι. Επανέρχομαι όμως στην αρχική μου απορία. Θα μπορούσε να υπάρξει στην Ελλάδα κάτι ανάλογο του @Sweden;

Κλείνω τα μάτια και το οραματίζομαι. Στην αρχή θα συστηνόταν μια επιτροπή που θα έπρεπε να αποφασίσει ποιο όνομα θα είχε ο λογαριασμός. @Greece ή @Hellas; Μετά και το I'm Hellene της Μουτσάτσου, αυτή θα ήταν μία καίρια απόφαση. Μία ακόμη επιτροπή θα ασχολείτο με τους χαρακτήρες των τουίτ. Μας φτάνουν οι 140 ή θα έπρεπε να βρούμε έναν τρόπο να παρακάμψουμε αυτόν τον περιορισμό; Κατόπιν θα συστήνονταν επιτροπές ανά περιφέρεια για την επιλογή υποψηφίων και μια κεντρική επιτροπή που θα εξασφαλίζει τη διαφάνεια της διαδικασίας. Οι υποψήφιοι θα έπρεπε να προσκομίσουν πιστοποιητικά που να αποδεικνύουν την καλή γνώση αγγλικών καθώς και ένα παράβολο από την εφορία. Σίγουρα θα είχαμε και τα ρουσφέτια. Προτεραιότητα στην λίστα θα έπαιρναν μέλη κομμάτων που θα προσπαθούσαν να περάσουν την γραμμή του εκάστοτε κόμματος. Δίνω επίσης μεγάλες πιθανότητες να ξεφύτρωνε κάποιο συνδικαλιστικό όργανο που θα εκπροσωπούσε τους χρήστες, το οποίο ως πρώτο μέλημα θα είχε την θέσπιση ενός επιδόματος. Εντάξει, το ξέρω πως υπερβάλλω. Εξάλλου το θέμα δεν είναι πώς θα στηνόταν ένα τέτοιο πρόγραμμα στην Ελλάδα. Τον τρόπο θα τον βρίσκαμε, ακόμη κι αν είχε περισσότερα παράθυρα από δεκαόροφη πολυκατοικία. Το μεγαλύτερο πρόβλημα που θα έπρεπε όμως να αντιμετωπίσουμε και το οποίο καταδεικνύει το πρόγραμμα @Sweden είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ κράτους και πολιτών. Το ελληνικό κράτος δεν εμπιστεύεται τους πολίτες του και αυτό φαίνεται από τον τρόπο που τους αντιμετωπίζει φορολογικά. Ομοίως, οι πολίτες δεν εμπιστεύονται το κράτος γι' αυτό και δεν είναι συνεπείς απέναντι στους νόμους. Πώς λοιπόν ξεπερνάς ένα τέτοιο πρόβλημα; Ίσως ποτέ να μην αποκτήσουμε το δικό μας @Sweden αλλά η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης πρέπει να μας απασχολήσει σοβαρά. Και να το λύσουμε. Σε 140 χαρακτήρες ή και περισσότερους..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου