Δευτέρα 25 Ιουνίου 2012

Ο OLYMPUS MARATHON προετοιμάζεται τώρα για τον 10ο ορειβατικό μαραθώνιο 2013

ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΕΚΛΕΙΣΕ ΤΙΣ ΠΥΛΕΣ ΤΟΥ Ο 9ος OLYMPUS MARATHON, ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 24/6/2012, ΣΤΟ ΛΙΤΟΧΩΡΟ. ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΩΡΑ…
Άρχισαν οι προετοιμασίες για τον 10ο διεθνή Μαραθώνιο Ολύμπου, τον Ιούνιο του 2013.
Ο 10ος ΔΙΕΘΝΗΣ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΣΥΜΠΙΠΤΕΙ ΜΕ ΤΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΑΝΑΒΑΣΗ ΣΤΟ «ΒΟΥΝΟ ΤΩΝ ΘΕΩΝ», ΤΟ 1913.


Παρά τις πολλές φετινές αντιξοότητες που παρουσιάστηκαν πριν και κατά τη διοργάνωσή του, ο 9ος διεθνής ορειβατικός μαραθώνιος του Ολύμπου ολοκληρώθηκε με επιτυχία και ήδη η διοίκηση του OLYMPUS MARATHON έχει ξεκινήσει την προετοιμασία για την πανηγυρική διοργάνωση του 2013.
Η διοργάνωση του 2013 θα είναι και πανηγυρική για δύο λόγους: α) Ο ορειβατικός μαραθώνιος Ολύμπου θα κλείνει τα 10 χρόνια λειτουργίας του. β) Συγχρόνως, οι κάτοικοι του Ολύμπου και των παρολύμπιων περιοχών θα γιορτάζουν ένα πολύ σημαντικό γεγονός και αυτό δεν είναι άλλο από την πρώτη ανάβαση στις κορυφές του Ολύμπου. 

Η ΦΕΤΙΝΗ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ
Στη φετινή διοργάνωση που πραγματοποιήθηκε από την Παρασκευή 22/6 έως την Κυριακή 24/6/2012, φιλοξενήθηκαν στον δήμο Δίου-Ολύμπου περί τους 1.500 επισκέπτες, γεγονός αξιοσημείωτο, αν σκεφθεί κανείς ότι φέτος υπάρχει πτώση τού τουριστικού ρεύματος σ’ ολόκληρη τη χώρα.
Οι εκδηλώσεις του ορειβατικού μαραθωνίου Ολύμπου διοργανώθηκαν και φέτος από την αστική μη κερδοσκοπική εταιρία «Μαραθώνιος Ολύμπου» (διεθνής ονομασία: «Olympus Marathon») με συνδιοργανωτή τη δημοτική επιχείρηση ανάπτυξης δήμου Δίου-Ολύμπου (Δ.Ε.Α.Δ.Ο. Α.Ε.), που επιχορήγησε τη διοργάνωση με το ποσό των 8.000 ευρώ.
Επίσης, η διοργάνωση είχε την υλική και ηθική υποστήριξη του δήμου Δίου-Ολύμπου καθώς και την οικονομική ενίσχυση κάποιων χορηγών, όπως της τοπικής επιχείρησης φωτοβολταϊκών «ERA ENERGY» που στήριξε τη διοργάνωση με το ποσό των 3.000 ευρώ. 

Ο ΓΑΜΟΣ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ ΤΗΣ ΟΛΓΑΣ
Εκτός από τους αγώνες και τις παράλληλες εκδηλώσεις που έγιναν, ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσίασε και ένας γάμος που έγινε, κατά τη διάρκεια του ορειβατικού μαραθωνίου, στο λιθόκτιστο εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία, το οποίο βρίσκεται στο Οροπέδιο των Μουσών.
Εκεί, ο αθλητής ορεινού τρεξίματος Γιάννης Κόντος νυμφεύθηκε την εκλεκτή της καρδιάς του, Όλγα. Γι αυτό, τους δύο νεόνυμφους τίμησε ο OLYMPUS MARATHON στην τελετή απονομών των βραβείων στις αθλήτριες και τους αθλητές που σημείωσαν μεγάλες επιδόσεις. 

ΕΝΑΣ ΘΕΣΜΟΣ ΠΟΥ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟ

Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων φιλοξενήθηκαν 517 αθλητές από τους οποίους οι 85 ήταν ξένοι, από 16 χώρες του κόσμου. Και 396 αθλητές τερμάτισαν εντός τού προβλεπόμενου χρονικού ορίου που είχε εξαρχής τεθεί (ένα δεκάωρο).
Ως προς το θέμα αυτό, όπως εξήγησαν οι διοργανωτές, οι υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούσαν κατά τη χρονική περίοδο που γινόταν η ανάβαση και η κατάβαση στον Όλυμπο, εμπόδισαν σημαντικό αριθμό αθλητών να τερματίσουν έγκαιρα (εντός δεκαώρου) ή, σε άλλες περιπτώσεις, αθλητές και αθλήτριες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τον αγώνα.
Ανεξαρτήτως όμως αυτού, πέρα από τις πολλές συμμετοχές αθλητριών και αθλητών, πέρα από τις επιδόσεις που έγιναν και πέρα από την επιτυχία τής διοργάνωσης, ο 9ος Olympus Marathon προσέλκυσε στη Νότια Πιερία περί τα 1.500 άτομα από το εξωτερικό και την Ελλάδα, που ήρθαν για να δουν αυτή τη μεγάλη αθλητική γιορτή που διεξάγεται κάθε χρόνο σε Λιτόχωρο και Δίον. Να σημειωθεί δε ότι ως προς τις ξένες αποστολές, προσήλθε ικανός αριθμός αθλητών από τις ομάδες της Ρουμανίας, Ιταλίας, Ισπανίας και Καταλονίας.
Σύμφωνα με στοιχεία τού Olympus Marathon, οι περισσότεροι ξένοι μαζί με τους συνοδούς και τους άλλους επισκέπτες, που φέτος ήταν κατά 50% αυξημένοι σε σχέση με πέρυσι, διέμειναν σε τουριστικά καταλύματα της Νότιας Πιερίας. Κάποιοι όμως θα συνεχίσουν τις διακοπές τους μέχρι και την επόμενη εβδομάδα και κατά υπολογισμούς που έχουν γίνει, καθένας τους αναμένεται να ξοδέψει περί τα 1.200 ευρώ.
Αξίζει να αναφερθεί ότι οι αθλητές και οι συνοδοί από τη Ρουμανία, που αποτέλεσαν μια μεγάλη αποστολή συνολικά 60 ατόμων, θα παραμείνουν περί τις 10 ημέρες στη Νότια Πιερία.

ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΟΙ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ
Πέρα από τους αθλητές, τους συνοδούς και τους άλλους επισκέπτες, τη διοργάνωση πλαισίωσαν και εκατοντάδες εθελοντές, όπως 40 Σαμαρείτες από την Κατερίνη με όλο τον εξοπλισμό του, 18 Σαμαρείτες από τη Θεσσαλονίκη με όλο τον εξοπλισμό τους, καθώς και πέντε γιατροί για τις ανάγκες τού αγώνα.
Ακόμη, στους εθελοντές αυτούς προστέθηκαν μαθήτριες και μαθητές κάθε ηλικίας, μικροί και μεγάλοι, εθελοντές τού συλλόγου ραδιοερασιτεχνών Πιερίας (ΣΥΡΑΠ), εκπρόσωποι ορειβατικών συλλόγων, εργαζόμενοι του δήμου Δίου-Ολύμπου και άλλοι. Υπολογίζεται μάλιστα ότι οι εθελοντές που βοήθησαν στη διοργάνωση ήταν περί τους τριακόσιους.
Επιπλέον, για τις ανάγκες τής διοργάνωσης το νοσοκομείο Κατερίνης, το κέντρο υγείας Λιτοχώρου αλλά και οι Σαμαρείτες τής Κατερίνης διέθεσαν φάρμακα και μάλιστα αυτό γίνεται για 3η συνεχόμενη χρονιά.
Τέλος, οι Σαμαρείτες τής Κατερίνης ήταν εκείνοι που πρώτοι πρόστρεξαν στον Όλυμπο και παρέλαβαν τον 37χρονο άτυχο περιπατητή ορειβάτη που έχασε τη ζωή του από καρδιολογικό περιστατικό. Σημείωση: Ο 37χρονος δεν συμμετείχε στον ορειβατικό μαραθώνιο Ολύμπου. 

ΤΙΜΗ ΣΕ ΑΘΛΗΤΡΙΕΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ ΤΟΥΣ
Στη φετινή διοργάνωση τιμήθηκαν για τις επιδόσεις τους, μεταξύ άλλων, ο Μισέλ Ραμπάτ (4.55.56), ο οποίος ήταν πρώτος όχι μόνο φέτος αλλά και πέρυσι. Δεύτερος αναδείχθηκε ο Δημήτρης Θεοδωρακάκος (4.56.45), ο οποίος ήταν και πέρσι δεύτερος.
Ο Θεοδωρακάκος επρόκειτο να είναι φέτος πρώτος, ωστόσο κατά τη διάρκεια της ορεινής διαδρομής υπέστη αλλεργικό σοκ, καθυστέρησε για επτά περίπου λεπτά προκειμένου να πάρει τα φάρμακά του, γι αυτό και ήρθε δεύτερος. Τρίτος ήρθε ο Νίκος Καλοφύρης με επίδοση 5.06.40.
Στις γυναίκες, πρώτη ήρθε η Ιταλίδα Cecilia Mora (πέρσι ήταν δεύτερη) με επίδοση 5.50.25, δεύτερη ήρθε η Ρωσίδα Zanna Vokueva (5.55.52) που το 2011 ήταν πρώτη, ενώ τρίτη ήρθε η Ελληνίδα Αμαλία Ματθαίου με επίδοση 6.46.49.
Τις αθλήτριες και τους αθλητές που πρώτευσαν, τους νικητές των κατηγοριών, τους ορειβατικούς συλλόγους, τους πέντε γιατρούς τού αγώνα καθώς και τον επικεφαλής των εργαζομένων τού δήμου Δίου-Ολύμπου, Θωμά Καρτσιώτη, τίμησαν ο ειδικός σύμβουλος της αντιπεριφερειάρχη Πιερίας, Σοφίας Μαυρίδου, εκπρόσωποι του δήμου Δίου-Ολύμπου (αν. δήμαρχος Γιώργος Φαρμάκης, πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Γιώργος Κωτούλης, αντιδήμαρχος Μαρία Τσιμήτρη), εκπρόσωποι του Olympus Marathon (Ευαγγελία Νίκα – πρόεδρος, Γιώτα Πολατίδου, Άρης Νίκας κ.ά.), ο διοικητής τού νοσοκομείου Κατερίνης Στέργιος Φαρμάκης, αθλητές κ.ά. 

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στη διοργάνωση ενδιαφέρον δεν είχε μόνο ο ορεινός μαραθώνιος Ολύμπου, ενδιαφέρον υπήρξε και στις παράλληλες εκδηλώσεις που έγιναν, όπως η επίδειξη judo από τον ΜΓΣ Μύτικας, η επίδειξη Παγκρατίου-Fitnessfun, το Pasta Party που έγινε στο πάρκο Λιτοχώρου, ο παιδικός αγώνας Olympus Junior, ο Olympus Kids (εφηβικός αγώνας) οι κληρώσεις δώρων, η συναυλία από το «Red Hornet» ροκ μουσικό συγκρότημα, η ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο τού Δίου, καθώς επίσης και η παρουσίαση παιδικού θεάτρου «Πλούτος του Αριστοφάνη αλλά και ο σύγχρονος χορός από «Χοροθέατρο Ολύμπου».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου