Κυριακή 1 Ιουλίου 2012

Ν. ΛΑΠΠΑΣ - Η ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ 28ης ΙΟΥΝΙΟΥ 2012


Την περασμένη Πέμπτη πραγματοποιήθηκε έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ. Δίου – Ολύμπου με πέντε μόνο θέματα στην ημερήσια διάταξη. Πρώτο και πιο «φλέγον» βέβαια το θέμα της τροποποίησης απόφασης έγκρισης περιβαλλοντικών όρων του λατομείου στη θέση «Γούρνες», κάτι που συνδέεται άμεσα με τον τρόπο αποκατάστασης του λατομείου, καθώς δίνει τη δυνατότητα απόθεσης εκεί βιομηχανικών αποβλήτων της εταιρείας TOSOH – συγκεκριμένα παραπροϊόν παραγωγής ηλεκτρολυτικού διοξειδίου του μαγγανίου (ΗΔΜ), το οποίο αποτελεί βασικό συστατικό των ξηρών στοιχείων (μπαταρίες).
Υπενθυμίζω εδώ ότι το θέμα μας απασχόλησε πρώτη φορά στις 30 Μαΐου, μετά από σχετική προειδοποίηση του υποψηφίου βουλευτή κ. Ευγένιου Παπαδόπουλου. Παρά τις καθησυχαστικές δηλώσεις του δημαρχεύοντος πως δήθεν δεν συνέτρεχε τέτοιο θέμα εκείνη τη στιγμή, λίγες ημέρες αργότερα πραγματοποιήθηκε ειδική συνεδρίαση του Δ.Σ. της Δ.Ε.Α.Δ.Ο. με βασικό θέμα ακριβώς την αποκατάσταση τμήματος του λατομείου με απόθεση του προαναφερθέντος υλικού. Μετά από αρκετή συζήτηση κι αφού ξεκαθαρίστηκε πως δεν πρόκειται για υγρά απόβλητα μπαταριών (όπως αρχικά είχε ακουστεί), αλλά για στερεά απόβλητα, επειδή αρκετοί εκφράσαμε ανησυχίες κι εύλογες απορίες, προτάθηκε από τον κ. Μουτάφη, μέλος του Δ.Σ. της Δ.Ε.Α.Δ.Ο., να περιμένουμε μερικούς μήνες και να προηγηθεί δημόσια ανακοίνωση της Δ.Ε.Α.Δ.Ο. για να ενημερωθούν επισήμως οι πάντες για το ιστορικό της όλης υπόθεσης και κυρίως να απευθύνουμε πρόσκληση προς κάθε ενδιαφερόμενο (οργάνωση, φυσικό ή νομικό πρόσωπο κτλ.) να λάβει μέρος από κοινού με εκπροσώπους της Δ.Ε.Α.Δ.Ο. σε δειγματοληψίες του επίμαχου υλικού που θα σταλεί για μέτρηση σε ανεξάρτητο εργαστήριο, μετά από σύμφωνη γνώμη όλων των ενδιαφερομένων.
Εννοείται ότι συμφώνησα με την πρόταση αυτή, καθώς διασφάλιζε σε μέγιστο βαθμό την ενημέρωση των συνδημοτών μας και την πρόληψη πιθανών επιβλαβών για την υγεία όλων μας καταστάσεων με αντικειμενικές μετρήσεις, ζητήματα τα οποία έθετα άλλωστε εξ αρχής ως βασικά προαπαιτούμενα. Τελικά όλοι συμφώνησαν με την πρόταση του κ. Μουτάφη, δεν ελήφθη καμία απόφαση και το θέμα έμεινε εκεί. Παρ’ όλα αυτά, χωρίς να προηγηθεί τίποτε από τα συμφωνηθέντα, η δημοτική αρχή έφερε προς ψήφισιν στο δημοτ. συμβούλιο την τροποποίηση περιβαλλοντικών όρων, ώστε να μπορεί οποιαδήποτε πλέον εταιρεία να αποθέτει το συγκεκριμένο υλικό στους προς αποκατάστασιν χώρους του λατομείου.
Στη συνεδρίαση λοιπόν του δημοτ. συμβουλίου εξέφρασα για άλλη μία φορά την έντονη αντίθεσή μας στη μη τήρηση των συμφωνηθέντων και στην παντελή έλλειψη ενημέρωσης των συνδημοτών μας, ενώ δήλωσα ότι δεν έχουμε ακόμη πεισθεί για το «αβλαβές» του συγκεκριμένου υλικού. Πόσο μάλλον όταν ακόμη και οι θετικές ή κατ’ αρχήν θετικές γνωμοδοτήσεις των αρμόδιων υπηρεσιών δόθηκαν συχνά κατόπιν ιδιαίτερα αυστηρών όρων και προϋποθέσεων που θα πρέπει να τηρηθούν, ενώ ενίοτε  διατυπώνονται κι επιφυλάξεις! Αυτή ήταν και η απάντησή μου προς τον άρτι επιστρέψαντα «φουριόζο» από την αργία δήμαρχο κ. Παπαθανασίου που τόλμησε να ισχυριστεί πως η αντιπολίτευση δεν διάβασε τα έγγραφα της εισήγησης. Κάποιοι διαβάζουμε και τα «ψιλά γράμματα» και δεν κάνουμε χρήση μόνο όσων…βολεύουν! Όσο για την άλλη δήλωσή του πως τηρήθηκαν τα προβλεπόμενα από τον νόμο στο θέμα της δημοσιοποίησης της εν λόγω τροποποίησης, εδώ πραγματικά πρόκειται περί μίας δηλώσεως για γέλια και για κλάματα! Ακόμη κι αν υποθέσουμε πως τυπικά είναι εντάξει, εγώ προσκαλώ τον οποιονδήποτε καλοπροαίρετο να κάνει μία έρευνα στο Λιτόχωρο για να δούμε αν είχαν οι συντοπίτες μας (πλήν ίσως ελαχίστων «εκλεκτών») την παραμικρή ιδέα για το όλο θέμα πριν από τις 30 Μαΐου. Και πως θα μπορούσαν άλλωστε, αφού ακόμη κι αν τύχαινε να αντιληφθούν την σχετική ανακοίνωση, δεν ήταν δυνατόν από τη γενικόλογη διατύπωση του θέματος να υποπτευθούν έστω περί τίνος πρόκειται, καθώς δεν γινόταν καμία αναφορά στο συγκεκριμένο βιομηχανικό απόβλητο.
Κλείνοντας τη δευτερολογία μου ζήτησα από όλους τους συναδέλφους να αναλογιστούν τις διαστάσεις που έχει αρχίσει να λαμβάνει το θέμα, καθώς ασχολούνται με το ζήτημα πολλές όχι μόνο τοπικές περιβαλλοντικές οργανώσεις, μα και άλλες διεθνούς εμβέλειας (π.χ. W.W.F.), καθώς και τις πιθανές επιπτώσεις όχι μόνο στην υγεία μας, αλλά σε πρώτη φάση και στον τουρισμό! Δυστυχώς το θέμα υπερψηφίστηκε, καθώς μόνο 5 σύμβουλοι της αντιπολίτευσης το καταψηφίσαμε (εκτός από εμένα και την κ. Μόχλα - Φαρμάκη, η κ. Κουρίτα, ο κ. Μπατζικώστας και ο κ. Ζτάνης – ο συνάδελφος κ. Δ. Χατζής ήταν απών την ώρα της ψηφοφορίας.).
Όπως τόνισα και στην τοποθέτησή μου, από τη στιγμή που η διοίκηση απέφυγε «όπως ο διάολος το θειάφι» την ενημέρωση των συνδημοτών μας γύρω από το τόσο σοβαρό αυτό ζήτημα, για εμάς το θέμα δεν έχει κλείσει παρά το αποτέλεσμα της όποιας ψηφοφορίας. Επιφυλασσόμαστε για περαιτέρω ενέργειες και πρωτοβουλίες μας στο άμεσο μέλλον με στόχο την επιστημονικά τεκμηριωμένη ενημέρωση των συνδημοτών μας και την αποτροπή οποιουδήποτε ενδεχόμενου κινδύνου για την δημόσια υγεία.

Με τιμή,
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΘ. ΛΑΠΠΑΣ
Δημοτικός Σύμβουλος Δίου – Ολύμπου
Επικεφαλής δημ. παράταξης «ΝΕΑ ΑΡΧΗ – ΝΕΑ ΕΛΠΙΔΑ».  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου