Παρασκευή 13 Ιουλίου 2012

Το ΔΝΤ άνοιξε τη συζήτηση για επαναδιαπραγμάτευση

Από το ANTINEWS:
Παράθυρο για αλλαγή του τρόπου με τον οποίο θα γίνει η δημοσιονομική προσαρμογή, άνοιξε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Τζέρυ Ράις τόνισε, πάντως, με νόημα ότι οι στόχοι είναι αδιαπραγμάτευτοι, όχι όμως και τα μέτρα.

«Είναι ξεκάθαρο ότι η ελληνική οικονομία εισέρχεται σε μία ακόμη δύσκολη περίοδο», είπε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ. Σημείωσε ότι αυτό που είναι σημαντικό είναι το δανειακό πρόγραμμα να επανέλθει πλήρως σε τροχιά, προσθέτοντας ότι το ΔΝΤ είναι ανοικτό να συζητήσει τους τρόπους που κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει, αλλά όχι και προετοιμασμένο να διαπραγματευτεί ένα απολύτως καινούριο πρόγραμμα.

«Οι στόχοι του προγράμματος παραμένουν η βάση των συζητήσεων. Είναι πρώιμο να δούμε ποια από τα διαφορετικά μέτρα μπορεί να είναι ανοικτά σε συζήτηση», δήλωσε ο κ. Ράις.

Ο κ. Ράις επιβεβαίωσε ότι η αποστολή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου διαπίστωσε καθυστερήσεις σε αρκετούς τομείς του προγράμματος προσαρμογής κατά την πρόσφατη επίσκεψή της στην Ελλάδα.

«Κάποιοι από τους στόχους του προγράμματος έχουν επιτευχθεί. Αρκετοί έχουν εκτροχιαστεί ενώ σε κάποιες άλλες περιπτώσεις το Ταμείο δεν έχει στοιχεία για να προβεί σε εκτίμηση», κατέληξε.

Η θέση αυτή του ΔΝΤ θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μια αχτίδα φωτός ώστε τα ισοδύναμα μέτρα που θα προτείνει ο Γ. Στουρνάρας την επόμενη Τετάρτη στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, θα περάσουν από την τρόικα. Έτσι, δίνεται η δυνατότητα στην Ελλάδα να αναζητήσει τα μέτρα εκείνα που δε θα πλήττουν τα χαμηλά εισοδήματα ούτε θα μειώνουν μισθούς και συντάξεις.

Σε κάθε περίπτωση, όπως δήλωσε ο Σ. Κεδίκογλου, η ανάκτηση της αξιοπιστίας της Ελλάδας είναι το βασικό ζητούμενο ώστε προχωρήσει η επαναδιαπραγμάτευση των όρων του Μνημονίου. «Οι Ευρωπαίοι εταίροι μας λένε ουσιαστικά το εξής: δείξτε μας ότι κάνετε βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση και θα βρίσκετε όλο και προσφορότερο έδαφος για διαπραγμάτευση, για αλλαγή όρων της ακολουθούμενης πολιτικής. Αυτή η διαπραγμάτευση θα είναι διαρκής, θα είναι σε εξέλιξη και σε συνάρτηση με την πορεία της ελληνικής οικονομίας», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου