Κυριακή 22 Ιουλίου 2012

Εύφημη μνεία για τον Λιτοχωρίτη μαθητή Χάρη Τσαμπασίδη, στη Διεθνή Μαθηματική Ολυμπιάδα, στην Αργεντινή

Πολύ μεγάλες διακρίσεις πέτυχαν οι Έλληνες μαθητές που συγκροτούσαν την Ελληνική Εθνική Ομάδα Μαθηματικών ,στη Διεθνή Μαθηματική Ολυμπιάδα που πραγματοποιήθηκε από 4-16 Ιουλίου,στην πόλη Mar del Plata της Αργεντινής. Στην 53η Ι.Μ.Ο., που θεωρείται κορυφαία διοργάνωση για τα Μαθηματικά στον πλανήτη, συμμετείχαν 102 χώρες από όλες τις Ηπείρους.

Η χώρα μας για 2η φορά κατέκτησε 1 χρυσό μετάλλιο με τον μαθητή Λώλα Παναγιώτη από τα Τρίκαλα, 1 ασημένιο μετάλλιο με τον μαθητή Δημάκη Παναγιώτη από την Αθήνα, 3 χάλκινα με τους μαθητές Μουσάτοφ Αλέξανδρο από την Αθήνα ,Τσίνα Κωνσταντίνο από τα Τρίκαλα και Σκιαδόπουλο Αθηναγόρα από τη Ρόδο και μία εύφημη μνεία με τον μαθητή Τσαμπασίδη Χάρη από το Λιτόχωρο.

Με βάση την τελική κατάταξη η Ελλάδα κατέλαβε την 26η θέση παγκοσμίως, ενώ ήταν 1η μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης (εδώ τα καταφέρνουμε καλύτερα από όσους μας μέμφονται για άλλα πράγματα).Είναι χαρακτηριστικό πως οι μαθητές μας ξεπέρασαν μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες με παράδοση στις διεθνείς Ολυμπιάδες Μαθηματικών όπως η Γερμανία,η Γαλλία ,η Ισπανία,η Ιταλίακ.τ.λ. Πρώτη παγκοσμίως αναδείχθηκε η Ν.Κορέα, δεύτερη η Κίνα ,τρίτη οι Ηνωμένες Πολιτείες ,τέταρτη η Ρωσία κ.τ.λ. Αρχηγός της Ελληνικής Ομάδας ήταν ο καθηγητής του Ε.Μ.Π. και Πρόεδρος της Επιτροπής Διαγωνισμών της Ε.Μ.Ε., Φελούρης Αργύρης, ενώ Υπαρχηγός ήταν ο Μαθηματικός και μέλος της Επιτροπής Διαγωνισμών Ζώτος Βαγγέλης. 

Πρέπει να σημειώσουμε ότι αυτές οι επιτυχίες των μαθητών μας έρχονται μέσα από τις πολύπλευρες μαθηματικές δραστηριότητες όπως Μαθηματικά Σχολεία, Διαγωνισμοί, που δημιουργούν μια μαθηματική κουλτούρα. Άλλες χώρες επενδύουν στην εκπαίδευση αυτή με κρατικές δράσεις κάτι που εδώ είναι εντελώς άγνωστο. Πρέπει να σημειώσουμε ακόμη πως για πρώτη φορά το ένα θέμα αυτό της Γεωμετρίας, ήταν θέμα που έθεσε ο Μαθηματικός Ψύχας Βαγγέλης, από την Αθήνα.

Κων/νος Παπαδόπουλος
Αν.Γενικός Γραμματέας
του Δ.Σ. της Ε.Μ.Ε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου