Τρίτη 10 Ιουλίου 2012

Όλο το παρασκήνιο της παραίτησης του υφυπουργού Νικολόπουλου


Ο κ. Νικολόπουλος έχει γίνει ...διάσημος για τις σωστές τοποθετήσεις του στα κάδρα των φωτογραφιών με τον Σαμαρά
Λίγη ώρα μετά την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση ο υφυπουργός Εργασίας Ν. Νικολόπουλος παραιτήθηκε, επικαλούμενος τις πιέσεις τις τρόικας για μεταρρυθμίσεις στο εργασιακό καθεστώς και με τον τρόπο που διαπραγματεύεται η κυβέρνηση μαζί της.

Στην πραγματικότητα όμως είναι γνωστό ότι από την πρώτη στιγμή της νέας κυβέρνησης ο κ. Νικολόπουλος ήρθε σε αντιπαράθεση με τον προϊστάμενο του υπουργό κ. Βρούτση για θέματα αρμοδιοτήτων, αλλά και για το πρόσωπο που θα αναλάβει γενικός γραμματέας του υπουργείου. Ακούγεται επίσης ότι ο κ. Νικολόπουλος ζητούσε μια γραμματεία που εμπλέκεται με τα κονδύλια ΕΣΠΑ

Το βράδυ της Κυριακής αμέσως μετά την ψηφοφορία για την ψήφο εμπιστοσύνης ο κ. Νικολόπουλος έστειλε επιστολή του προς τον πρωθυπουργό από τον οποίο ζητούσε να αναλάβει περισσότερες αρμοδιότητες για να διαχειριστεί τα εργασιακά θέματα με την Τρόικα. Στην επιστολή του, καλούσε τον Αντώνη Σαμαρά να επικοινωνήσουν για να συζητήσουν για την ατζέντα που έθετε ο υφυπουργός…

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας, ο πρωθυπουργός μετέβη στο Μέγαρο Μαξίμου όπου είχε σύσκεψη με τους στενούς του συνεργάτες και νωρίς το πρωί, σε νέα σύσκεψη παρουσία και του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση, επικοινώνησε με τον υφυπουργό. Οργισμένος ο κ. Σαμαράς κατέρριψε μία προς μία τις αιτιάσεις που προέβαλε στην επιστολή του σχετικά με το εύρος των αρμοδιοτήτων που ζητούσε, προσθέτοντας ότι θα υπάρξει νέα επικοινωνία στη συνέχεια.

Παρ’ όλα αυτά, ο υφυπουργός συνέταξε νέα επιστολή και χωρίς να την κοινοποιήσει στο Μέγαρο Μαξίμου -όπως λένε οι πληροφορίες- τη γνωστοποίησε στους δημοσιογράφους ανακοινώνοντας την παραίτησή του. Το παρασκήνιο λέει ότι με τη νέα επιστολή ο κ. Νικολόπουλος ήθελε να φέρει το Μαξίμου προ τετελεσμένων ώστε να εκβιάσει αυτά που ζητούσε προκειμένου να πάρει πίσω την παραίτησή του και να μην προκληθεί κυβερνητική κρίση. Την … πάτησε όμως επειδή ο κ.Σαμαράς έκανε δεκτή την παραίτησή του και όρισε αμέσως αντικαταστάτη.

Η πρώτη δημόσια αντίδραση από το περιβάλλον του πρωθυπουργού ήρθε λίγα λεπτά μετά την γνωστοποίηση της δεύτερης επιστολής, από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Σίμο Κεδίκολγου ο οποίος μετείχε στη σύσκεψη μαζί με τους συνεργάτες του πρωθυπουργού, Κώστα Μπούρα και Γιώργο Μουρούτη: «Δεν υπάρχει λογική εξήγηση. Χρόνος για τον κ. Νικολόπουλο να έχει τσακωθεί με τον υπουργό του δεν υπήρξε. Η διαπραγμάτευση με την Τρόικα δεν έχει ξεκινήσει. Μόλις χθες έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Τελικά, δεν είναι όλοι για τα δύσκολα. Η κυβέρνηση συνεχίζει το έργο της», υπογράμμισε ο κ. Κεδίκογλου.

Όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Εργασίας τα προβλήματα που υπήρχαν μεταξύ του κ. Νικολόπουλου και του πολιτικού προϊσταμένου του Γ. Βρούτση, ήταν τις ημέρες που προηγήθηκαν “ορατά διά γυμνού οφθαλμού”.

Για παράδειγμα ο κ. Νικολόπουλος που μάλλον ήθελε για τον ίδιο την θέση του υπουργού βομβάρδιζε το διαδίκτυο με δύο και τρεις συνεντεύξεις την ημέρα, την στιγμή που ο Πρωθυπουργός είχε διαμηνύσει «λίγα λόγια και πολλές πράξεις».

Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου, μέσα σε μόλις λίγες ημέρες καταλογίστηκαν στον κ. Νικολόπουλο τουλάχιστον σε δύο περιπτώσεις «φάουλ». Συγκεκριμένα, του αποδόθηκαν ευθύνες: Πρώτον, επειδή πολύ πριν από τις προγραμματικές της νέας κυβέρνησης και, φυσικά, την τοποθέτηση του πρωθυπουργού δήλωσε ότι οι αδικίες στις κατώτατες συντάξεις θα επανορθώνονταν μετά τη λήξη του Μεσοπρόθεσμου, δηλαδή από το 2015 και μετά (στόχος της κυβέρνησης είναι η υλοποίηση αυτής της δέσμευσης σε προγενέστερο χρόνο).

Δεύτερον, διότι προκατέλαβε ακόμη και τους τροϊκανούς ανακοινώνοντας ότι η πρώτη συνάντηση με τους εκπροσώπους της Ε.Ε., του ΔΝΤ και της ΕΚΤ θα γινόταν στις 9 Ιουλίου, δηλαδή χθες, ενώ το ραντεβού αυτό δεν είχε κλειστεί (τελικά έγινε στα μέσα της περασμένης εβδομάδας).

Η κατάσταση στο υπουργείο Εργασίας «εκτροχιάστηκε» πριν από λίγες ημέρες, όταν άρχισε στους διαδρόμους να κυκλοφορεί ευρέως η είδηση ότι ο κ. Βρούτσης θα έδινε στον κ. Νικολόπουλο μόνο την αρμοδιότητα της Πρόνοιας. Το νέο αυτό δεν άργησε να φτάσει στα αφτιά του πρώην υφυπουργού ο οποίος φέρεται ότι επιθυμούσε να λάβει υπό την εποπτεία του και άλλους τομείς δράσης.



Στην επιστολή του ο κ. Νικολόπουλος αναφέρει τα εξής:

«Αμέσως μετά την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, με επιστολή που παρέδωσα στον Πρωθυπουργό, κ. Αντώνη Σαμαρά, υπέβαλλα την παραίτησή μου από την θέση του Υφυπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας.

Ξεκαθαρίζω, ότι μόνη αιτία της παραιτήσεώς μου είναι η προσωπική μου πεποίθηση πως το ζήτημα της επαναδιαπραγμάτευσης με την Τρόικα και η διόρθωση των σημαντικών στρεβλώσεων στα εργασιακά, συνταξιοδοτικά, ασφαλιστικά και προνοιακά ζητήματα, θα έπρεπε να έχουν τεθεί εμφατικά στο τραπέζι των συζητήσεων από την αρχή.


Εύχομαι να κάνω λάθος.


Ωστόσο, επειδή προσωπικά μου είναι αδύνατο, να αισθάνομαι ανακόλουθος με τα πιστεύω μου και σε όσα διεκήρυττα ως Τομεάρχης Εργασίας της Ν.Δ., προτίμησα να αποχωρήσω από την κυβέρνηση, μη θέλοντας να της δημιουργώ εγγενή προβλήματα από την αρχή κιόλας του βίου της.


Άπαντες γνωρίζουν πως ουδέποτε αρνήθηκα τις δύσκολες μάχες, αλλά και ουδέποτε έβαλα οποιαδήποτε «καρέκλα» πάνω από την απαράβατη αρχή μου ότι ο πολιτικός οφείλει να υπηρετεί το εθνικό συμφέρον με οποιοδήποτε προσωπικό ή άλλο κόστος, τολμώντας πάντοτε να έχει το θάρρος της γνώμης του. Αυτό άλλωστε προσπαθώ να κάνω σε όλη ,την άνω των 20 ετών, κοινοβουλευτική μου διαδρομή.


Άπαντες γνωρίζουν επίσης ότι και στον πρόσφατο προεκλογικό αγώνα, είχα ως κεντρικό σύνθημα το «εδώ στα δύσκολα».


Το επαναλαμβάνω και σήμερα.


Παραμένω στη Νέα Δημοκρατία, απλός στρατιώτης του πατριωτικού μου καθήκοντος και συνεχίζω να στηρίζω την κυβέρνηση και προσωπικά τον Πρωθυπουργό, εδώ στα δύσκολα.


Ευχαριστώ από καρδιάς τα στελέχη του Υπουργείου Εργασίας καθώς και τους Γενικούς και Ειδικούς Γραμματείς για την σύντομη αλλά γόνιμη συνεργασία μας.


Μα πάνω από όλους τιμώ και ευχαριστώ τον Αντώνη Σαμαρά, για την τιμή που μου έκανε να με εντάξει στο κυβερνητικό σχήμα και του εύχομαι να μας κάνει όλους περήφανους.


Αυτό θέλω, αυτό περιμένω, σε αυτό ελπίζω, γι’ αυτό αγωνίζομα
ι».

Antinews, με πληροφορίες από τον ‘Ελεύθερο Τύπο”

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου