Πέμπτη 30 Αυγούστου 2012

Από Νορβηγία και ΗΠΑ οι 4 "μνηστήρες" για τις σεισμικές έρευνες για πετρέλαια & φυσικό αέριο

Η προθεσμία για την υποβολή προσφορών στο σχετικό διαγωνισμό είχε λήξει τον περασμένο Μάρτιο
Οι νορβηγικές TGS, PGS και Spectrum καθώς και η Τεξανή ION, είναι οι τέσσερις εταιρείες σεισμικών ερευνών που περιλαμβάνονται στη λίστα που έχει διαβιβαστεί στο Μέγαρο Μαξίμου από το ΥΠΕΚΑ, στο πλαίσιο του περίφημου διαγωνισμού που εκκρεμεί από τον περασμένο Μάρτιο. Ήδη έχουν πραγματοποιηθεί επαφές και διαβουλεύσεις με τις εν λόγω εταιρείες και απομένει να ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός των μη αποκλειστικών σεισμικών δεδομένων με την επιλογή μίας ή περισσότερων εταιρειών, που θα πραγματοποιήσουν τις έρευνες.

Θυμίζουμε ότι στις 2 Μαρτίου όταν και έληξε η προθεσμία για την υποβολή προσφορών, εκδηλώθηκε σημαντικό ενδιαφέρον από τις μεγαλύτερες διεθνείς εταιρείες που εξειδικεύονται σε αυτό το εξαιρετικά ευαίσθητο κομμάτι των σεισμικών ερευνών που προηγείται των γεωτρήσεων για τον εντοπισμό πιθανών κοιτασμάτων. Οι σεισμικές έρευνες στην πραγματικότητα δίνουν μια ικανοποιητική πρόγευση για την ύπαρξη ή όχι εκμεταλλεύσιμων κοιτασμάτων, τα οποία σε κάθε περίπτωση για να εντοπιστούν και να διαπιστωθεί εάν είναι αξιοποιήσιμα, απαιτείται η πραγματοποίηση ερευνητικών γεωτρήσεων.

Τον περασμένο Μάρτιο λοιπόν, στο διαγωνισμό που προκήρυξε το ΥΠΕΚΑ, για τη διενέργεια σεισμικών ερευνών στο γεωγραφικό τόξο που ξεκινά από το βόρειο Ιόνιο, συνεχίζει Νοτιοδυτικά και νότια της Πελοποννήσου για να καταλήξει νοτίως της Κρήτης, είχαν προσέλθει και κατέθεσαν προσφορές συνολικά οκτώ εταιρείες:

1) TGS-NOPEC GEOPHYSICAL COMPANY ASA
2) DOLPHIN GEOPHYSICAL
3) ION GEOPHYSICAL CORPORATION
4) SPEC PARTNERS LTD
5) CGGVERITAS
6) PETROLEUM GEO-SERVICES (PGS)
7) SPECTRUM GEO LIMITED
8) FUGRO MULTICLIENT SERVICES AS

Εξ αυτών, οι τέσσερις εταιρείες (TGS, PGS, Spectrum και ION) κρίθηκε ότι ανταποκρίνονται στα κριτήρια που έχει θέσει η ελληνική κυβέρνηση και το ΥΠΕΚΑ έχει ήδη πραγματοποιήσει επαφές και διαβουλεύσεις μαζί τους. Ωστόσο ο διαγωνισμός για τις σεισμικές έρευνες και γενικότερα το θέμα της ανακάλυψης και εκμετάλλευσης πιθανών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, αποτελούν ύψιστες προτεραιότητες για την κυβέρνηση, γεγονός που επιβεβαιώνεται και από την επιθυμία του πρωθυπουργού να ενημερώνεται για τις εξελίξεις και να παρακολουθεί από κοντά τις διεργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη. Θυμίζουμε ότι εκτός από το διαγωνισμό για τα σεισμικά, επίσης σε εκκρεμότητα βρίσκεται από τις αρχές Ιουλίου ο διαγωνισμός με τη μέθοδο της ανοιχτής πόρτας (opendoor) για δύο θαλάσσιες και μία χερσαία περιοχή της δυτικής Ελλάδας (Κατάκολο, Πατραϊκός και Ιωάννινα).

Η ολοκλήρωση του διαγωνισμού για τα σεισμικά, ανοίγει το δρόμο για έρευνες σε νέες περιοχές ενδιαφέροντος και οι πληροφορίες θέλουν να υπάρχει σημαντικό ενδιαφέρον από μεγάλες εταιρείες πετρελαίου, που παρακολουθούν τις εξελίξεις.

Πηγή: capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου