Κυριακή 19 Αυγούστου 2012

Καθοριστική εβδομάδα για τους παιδικούς σταθμούς

Την εβδομάδα που αύριο αρχίζει θα ξεκαθαρίσει και το θέμα των παιδικών σταθμών με τις αυξημένες ανάγκες αλλά και τα μειωμένα κρατικά κονδύλια λόγω οικονομικής κρίσης. Τις προσεχείς ημέρες θα γίνει η προγραμματισμένη συνάντηση του προεδρείου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος και της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας. Από τα αποτελέσματα των διαβουλεύσεων των δύο πλευρών θα εξαρτηθεί και ο αριθμός των επωφελούμενων από το πρόγραμμα «εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής».
Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη 14 Αυγούστου πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Κώστας Ασκούνης, εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος για την απάντηση που έλαβε από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και επισήμανε ότι είναι καταρχήν θετικό το γεγονός ότι ο Γιάννης Βρούτσης αναφέρει ότι το υπουργείο θα καταβάλει μια ύστατη προσπάθεια για να εξευρεθούν επιπλέον χρήματα, ενώ φάνηκε ανοιχτός στο διάλογο προκειμένου να καταβληθεί προσπάθεια μείωσης του κόστους ανά επιδοτούμενη θέση παιδιού. Το γεγονός ότι ο υπουργός είναι ανοιχτός στο διάλογο χαρακτηρίζεται θετική εξέλιξη από την πλευρά του προέδρου των δημάρχων. Σε σχέση με τη μείωση του κόστους ανά παιδί που θα επιδοτηθεί οι δήμαρχοι διατυπώνουν το προβληματισμό τους κατά πόσο κάτι τέτοιο είναι εφικτό και νόμιμο, καθώς αρκετές δομές έχουν ήδη προχωρήσει στο προσδιορισμό του.

Αμφισβητούνται οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις
Ένα θέμα από τα παλιά, αυτό των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, επανέρχεται και πάλι στην επιφάνεια. Οι αιρετοί δεν χώνεψαν ποτέ τους…, «κρατικούς γκαουλάιτερς », όπως αποκαλούν τους Υπέρ Περιφερειάρχες που τίθενται υπεράνω των αιρετών περιφερειαρχών κι αμφισβητούν εν τοις πράγμασι το αιρετό της αυτοδιοίκησης. Την κατάργηση των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων στο πλαίσιο της συνολικής μεταρρύθμισης στο διοικητικό σύστημα ζητεί ευθέως με δηλώσεις του ο δήμαρχος Βόλου Πάνος Σκοτινιώτης. Με αφορμή την ανάληψη καθηκόντων από τους νέους γενικούς γραμματείς Αποκεντρωμένων Διοικήσεων της χώρας, ο Πάνος Σκοτινιώτης τονίζει ότι η «ορκωμοσία των νέων Γενικών Γραμματέων των επτά Αποκεντρωμένων Διοικήσεων φέρνει και πάλι στο προσκήνιο το αίτημα της Αυτοδιοίκησης για κατάργηση του θεσμού. Πολλώ μάλλον που μέχρι τώρα δεν έχουν καθοριστεί με σαφήνεια τα όρια λειτουργίας των συγκεκριμένων διοικητικών δομών και η προοπτική τους. Αυτό έχει ως συνέπεια να διατηρείται ακόμη το καθεστώς του ελέγχου νομιμότητας από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, ο οποίος μάλιστα, σε αρκετές περιπτώσεις, διολισθαίνει σε συγκεκαλυμμένο έλεγχο σκοπιμότητας.

Απορρίπτουν την εφεδρεία
Την έντονη αντίδραση της για την επαναενεργοποίηση της εφεδρείας εκφράζει με ανακοίνωσή της η ΠΟΕ –ΟΤΑ. Θεωρεί «απαράδεκτη και προκλητική την επαναενεργοποίηση ενός μέτρου που αποτελεί εκτός των άλλων πλήρη παραβίαση του Συντάγματος και οδηγεί μαθηματικά σε απολύσεις χιλιάδες Δημοσίους Υπαλλήλους». Όπως υπογραμμίζει χαρακτηριστικά «με την επαναφορά του μέτρου της εργασιακής εφεδρείας σε συνδυασμό με τις νέες περικοπές στους πόρους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (30% στους Κ.Α.Π.) και την απαγόρευση προσλήψεων μόνιμου προσωπικού είναι ξεκάθαρο ότι οι Ο.Τ.Α. οδηγούνται σε οικονομική κατάρρευση, διάλυση όλων των υπηρεσιών κοινωνικού χαρακτήρα και την εκχώρησή τους σε ιδιώτες (καθαριότητα, πράσινο, Κοινωνικές Δομές κ.λπ.)».

Το ΕΣΠΑ μόνη ελπίδα

Άμεσο στόχο, την εκταμίευση μέρους των 11 δισ. των αδιάθετων κονδυλιών του ΕΣΠΑ, έχει θέσει η ΚΕΔΕ. Κρίνεται ως μοναδική ελπίδα επιβίωσης για την τοπική αυτοδιοίκηση. Η ΚΕΔΕ και ο πρόεδρός της, Κώστας Ασκούνης, δείχνουν να έχουν πλήρως συνειδητοποιήσει ότι λεφτά δεν υπάρχουν και οι τακτικές επιχορηγήσεις του κράτους τείνουν να εκλείψουν παντελώς ανεξάρτητα από τις όποιες καλές προθέσεις του εκάστοτε υπουργού εσωτερικών. Το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ επιδιώκει άμεση συνάντηση με τον υπερυπουργό Ανάπτυξης Μεταφορών και Υποδομών Κωστή Χατζηδάκη προκειμένου να γίνει συνεννόηση και σχεδιασμός για εκταμίευση πόρων του ΕΣΠΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου