Τετάρτη 8 Αυγούστου 2012

Υποχωρεί απο αύριο το κύμα καύσωνα εκτιμούν οι μετεωρολόγοι

Διανύουμε ένα απο τα θερμότερα καλοκαίρια των τελευταίων χρόνων εκτιμούν οι μετεωρολόγοι, οι οποίοι προβλέπουν ότι το κύμα καύσωνα που πλήττει τη χώρα τις τελευταίες μέρες, θα αρχίσει σταδιακά να υποχωρεί απο αύριο βράδυ, αλλά είναι άγνωστο τι μας επιφυλάσσει το υπόλοιπο μισό του Αυγούστου, δεδομένου ότι περάσαμε έναν ιδαίτερα ψυχρό χειμώνα.

Η ζέστη φέτος ξεκίνησε απο την Άνοιξη και η διάρκεια αλλά και οι θερμοκρασίες της ήταν παραπάνω απο κάθε συνηθισμένο όριο. Ο Μάρτιος υπήρξε θερμότερος απ' ότι συνήθως και οι βροχοπτώσεις πολύ λιγότερες σε σχέση μετα προηγούμενα χρόνια.

Επίσης, όπως επισημαίνουν οι μετεωρολόγοι, ο Ιούνιος που πέρασε, αν και δε σημείωσε κάποια θερμοκρασία ρεκόρ, ήταν απο τους θερμότερους των τελευταίων χρόνων, με μέση μεγιστη θερμοκρασία τους 34,6 βαθμούς κελσίου. Ο Ιούλιος ωστόσο που ακολούθησε ήταν πολύ θερμός για τα ελληνικά δεδομένα, αγγίζοντας μία μέση τιμή 37,2 βαθμούς κελσίου, δηλαδή 4 βαθμούς παραπάνω απο το συνηθισμένο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι είχε προηγηθεί ένας αρκετά ψυχρός, για τα μεσογειακα δεδομένα, χειμώνας, με το θερμόμετρο να πέφτει στους -25 σε περιοχές όπως η Φλώρινα με ολικό παγετό και το έδαφος να παραμένει χιονισμένο για περισσότερο απο τρεις μέρες.

Παρά τα ακραία καιρικά φαινόμενα, καθησυχαστικός εμφανίζεται ο Γ. Ζιώμας, καθηγητής της Σχολής Χημικών Μηχανικών που υποστηρίζει ότι μία τέτοια διακύμανση θερμοκρασιών δε χαρακτηρίζεται «μη φυσιολογική» αν δε παρατηρηθεί για 5 ή 6 συναπτά έτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου