Τετάρτη 29 Αυγούστου 2012

Φυσικό αέριο: “αποκρατικοποίηση τώρα” για ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ

Στην “πρώτη γραμμή” των αποκρατικοποιήσεων τίθενται οι εταιρείες φυσικού αερίου ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ από το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου.

Για τη ΔΕΠΑ και τη ΔΕΣΦΑ έχει ολοκληρωθεί η α΄ φάση της σχετικής διαγωνιστικής διαδικασίας και έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον 14 όμιλοι, ενώ κατά τη β’ φάση δεν αποκλείονται συνεργασίες μεταξύ των ενδιαφερομένων.

Πέραν του οικονομικού οφέλους για τα δημόσια Ταμεία, με την αποκρατικοποίηση των δύο εταιρειών αποσκοπείται η απόδειξη της βούλησης της κυβέρνησης να προχωρήσει άμεσα σε διαρθρωτικές αλλαγές και ιδιωτικοποιήσεις.

Παράλληλα με τις δύο εταιρείες φυσικού αερίου, προς άμεση ιδιωτικοποίηση οδεύει το IBC (πρώην Διεθνές Κέντρο Τύπου) και αναμένεται να υλοποιηθεί το αμέσως προσεχές διάστημα.

Στην ατζέντα βρίσκονται τέλος τα Κρατικά Λαχεία και ο ΟΔΙΕ, καθώς και η επιλογή συμβούλου για την ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Η επιλογή της κυβέρνησης να ιδιωτικοποιήσει ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ συναντάει τις πρώτες πολιτικές αντιδράσεις με τους “Ανεξάρτητους Έλληνες”, διά στόματος του υπεύθυνου Τομέα Κοινοβουλευτικής Ευθύνης Οικονομικών, Νότη Μαριά, να κάνουν λόγο για “άμεσο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας” και για “δημόσιες επιχειρήσεις στρατηγικής σημασίας που μπορούν να διασφαλίσουν τόσο την τόνωση της ελληνικής οικονομίας, όσο και κυρίως την αυτοδύναμη οικονομική ανάπτυξη της χώρας και την αναβάθμιση της γεωστρατηγικής της θέσης”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου