Παρασκευή 24 Αυγούστου 2012

Το μπαλάκι στους δήμους για τους παιδικούς σταθμούς

Από τη "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ":
Τη μείωση του κόστους της επιδότησης ανά παιδί στους παιδικούς σταθμούς και τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΔΑΠ) πρότεινε ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης στους δημάρχους, προκειμένου να καλυφθούν όσο το δυνατόν περισσότερες θέσεις από τις 41.000 που δεν εγκρίθηκαν από το ΕΣΠΑ.

Της Φανής Σοβιτσλή

Εν ολίγοις ο υπουργός, ο οποίος συναντήθηκε χθες με το προεδρείο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων (ΚΕΔΕ), επισήμανε ότι δεν υπάρχουν κονδύλια στο ευρωπαϊκό κοινωνικό ταμείο του υπουργείου και η μοναδική λύση είναι η μείωση του κόστους της επιδότησης ανά παιδί.
Στην περίπτωση που οι αιρετοί υιοθετήσουν την πρόταση του υπουργού αναμένεται να καλυφθούν περίπου 15.000 έως 18.000 θέσεις.
Μέχρι στιγμής από τις 84.000 εγκεκριμένες θέσεις του ΕΣΠΑ στους παιδικούς σταθμούς καλύφθηκαν μόλις οι 43.000 σε όλη τη χώρα. Για τις υπόλοιπες 41.000 πρέπει να δοθεί μάχη από τους ΟΤΑ. Δεδομένου ότι 16.000 αιτήσεις δεν πληρούν τις προϋποθέσεις που προβλέπονται από το ΕΣΠΑ, το πρόβλημα περιορίζεται στην ικανοποίηση 25.000 αιτήσεων.
Στη συνάντηση η ΚΕΔΕ ζήτησε την ενίσχυση από κονδύλια του Επιχειρησιακού Προγράμματος του ΕΣΠΑ «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού», ώστε να μπορέσουν οι δήμοι να ικανοποιήσουν το σύνολο των αιτήσεων που υποβλήθηκαν. «Καταβάλλουμε προσπάθεια από κοινού με τους δήμους, ώστε να βρεθεί μία ικανοποιητική λύση, δεδομένου ότι είναι στις προτεραιότητες της κυβέρνησης το ενδιαφέρον για την εργαζόμενη μητέρα», τόνισε ο κ. Βρούτσης.

Η πρόταση του υπουργού
Ειδικότερα η πρόταση που κατέθεσε ο υπουργός Εργασίας στους δημάρχους αφορά τη μείωση κατά 75% του ποσού που διατίθενται για το κάθε παιδί στα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών και για τα παιδιά με ειδικές ανάγκες (ΚΔΑΠ - ΜΕΑ) και μείωση από 15% έως 20% του ετήσιου κόστους ανά παιδί στους παιδικούς σταθμούς. Με τις μειώσεις αυτές εκτιμάται ότι θα εξασφαλιστούν περίπου 20 εκατ. ευρώ, ενώ το υπουργείο αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να διαθέσει επιπλέον 20 εκατ. ευρώ.
Οι μειώσεις αυτές μεταφράζονται ως εξής: το κόστος της επιδότησης ανά παιδί στους παιδικούς σταθμούς θα μειωθεί σε 3.000 ευρώ από 3.700 και θα εξοικονομηθούν 10 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα η επιδότηση στα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης θα μειωθεί σε 500 από 2.000 ευρώ και θα προκύψουν άλλα 10 εκατ. ευρώ.

ΚΕΔΕ Επιφυλάσσονται οι δήμαρχοι
Οι δήμαρχοι δεν απάντησαν στις προτάσεις του υπουργού Εργασίας Γ. Βρούτση και ζήτησαν να κατατεθούν εγγράφως στην ΚΕΔΕ, προκειμένου να τις αξιολογήσουν στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, οπότε αναμένεται να συνεδριάσει το δ.σ. της Κεντρικής Ένωσης Δήμων.
Οι αιρετοί δεν αποκλείουν να βρεθεί μέση λύση, καθώς θα υπάρξει οικονομική ενίσχυση από το υπουργείο, ωστόσο εμφανίζονται αρνητικοί κυρίως στη μείωση της τάξης του 75% για τα ΚΔΑΠ. Θεωρούν ότι θα υποβαθμιστούν οι δομές και για αυτό σκέφτονται να προτείνουν η επιδότηση να μειωθεί τουλάχιστον στα 1.000 ευρώ και όχι στα 500 ανά παιδί. Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κώστας Ασκούνης τόνισε ότι υπάρχουν περιθώρια συμφωνίας, ενώ ανέφερε ότι το πρόβλημα έχει δημιουργηθεί από τη μεγάλη ζήτηση για τους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς, που φέτος αυξήθηκε στο 45%-50% λόγω της κρίσης. «Θα προσπαθήσουμε να βρούμε λύση, για να ικανοποιήσουμε μεγάλο αριθμό αιτήσεων, αλλά είναι σχεδόν αδύνατον να καλυφθούν στο 100% οι αιτούμενες θέσεις στις δομές», σημείωσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου