Δευτέρα 6 Αυγούστου 2012

Μόνιμη και μαζική «σκούπα» για παράνομους μετανάστες

«Σκούπα» διαρκείας για λαθρομετανάστες σχεδιάζει να εφαρμόσει ο νέος υπουργός Προστασίας του Πολίτη. «Δεν θα διαρκέσει τρεις μέρες όπως όλα τα θαύματα. 

Η νομιμότητα έρχεται για να παραμείνει» διαβεβαιώνει ο Νίκος Δένδιας, ο οποίος έχει στόχο τις άμεσες και μαζικές απελάσεις λαθρομεταναστών ώστε να μειωθεί αν όχι να εξαληφθεί το πρόβλημα. Με έρευνες κατ” οίκον, ελέγχους σε καταστήματα αλλοδαπών και με επιχειρήσεις επιστροφής στις χώρες καταγωγής τους το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη υπολογίζει να αντιμετωπίσει το θέμα των λαθρομεταναστών στη χώρα μας. 

Ως τον Δεκέμβριο υπολογίζεται ότι πάνω από 5.000 λαθρομετανάστες θα βρίσκονται σε κέντρα κράτησης σε διάφορες περιοχές της χώρας. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη και πιο οργανωμένη επιχείρηση της ελληνικής αστυνομίας των τελευταίων ετών στην οποία συμμετείχαν 4.500 αστυνομικοί, 2.500 στον Εβρο και 2.000 στην Αθήνα. Η επιχείρηση ονομάζεται «Ξένιος Ζευς» και ξεκίνησε το Σάββατο το πρωί στο κέντρο της πρωτεύουσας. 

Οι έρευνες επικεντρώθηκαν στο Μοναστηράκι, την Πλατεία Βάθη, την Πλατεία Λαυρίου και στο Πεδίον του Αρεως. 

Χθες, δευτερη ημέρα της επιχείρησης προσήχθησαν 1.130 αλλοδαποί και συνελήφθησαν 395. 

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη δήλωσε ότι δεν πρόκειται για ένα έργο ρουτίνας αλλά για τακτική σε βάθος χρόνου : «Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε να επανέλθουμε στην προηγούμενη χαώδη και απαράδεκτη κατάσταση. Η επιχείρηση ανάκτησης της Αθήνας και αποκατάστασης της νομιμότητας δεν γίνεται με επικοινωνιακά κριτήρια. Δεν θα διαρκέσει τρεις ημέρες όπως όλα τα θαύματα. Η νομιμότητα στις περιοχές αυτές έρχεται για να παραμείνει και σταδιακά να επεκταθεί» είπε. 

Το βράδυ του Σαββάτου ξεκίνησε η επιχείρηση επιστροφής 88 αλλοδαπών υπηκόων στις χώρες καταγωγής τους με ειδική πτήση τσάρτερ από το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος και το κόστος καλύπτεται από το Ευρωπαικό Ταμείο Επιστροφών. Επίκεντρο της επιχείρησης «σκούπας» ήταν η πλατεία Ομονοίας όπου συγκεντρώνονται οι μετανάστες. 

Οπως δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας «οποιοσδήποτε εντοπίζεται, είτε πεζός είτε κινούμενος μέσω οποιουδήποτε μεταφορικού μέσου, θα προσάγεται στα κέντρα κράτησης όπου και θα παραμένει προσωρινά μέχρι και την επιστροφή στη χώρα προέλευσης». 

Παράλληλα η προθεσμία των 30 ημερών που χορηγείται σε όσους παράνομους μετανάστες εντοπίζονται θα μειωθεί σε 7 ημέρες. 

Νέο δόγμα 
Η επιχείρηση Ξένιος Ζευς στοχεύει στην απώθηση από τη μεθοριακή γραμμή και στην απομάκρυνση από το κέντρο της Αθήνας παράνομων μεταναστών. 

Ο Νίκος Δένδιας στοχεύει να μην επιτραπεί ποτέ ξανά το δρομολόγιο Εβρος-Αθήνα για παράνομους μετανάστες. Το σχέδιο έχει την προσωπική έγκριση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά. 

Η εντολή του Μαξίμου ήταν να κλείσει ο Εβρος στην παράνομη μετανάστευση και να σταματήσει η Ελλάδα να είναι ξέφραγο αμπέλι. Αυτό που γνωρίζει η πολιτική ηγεσία είναι ότι οι συλλήψεις στον Εβρο δεν έχουν κανένα αντίκρυσμα αν δεν δημιουργηθούν χώροι κράτησης για να μεταφερθούν εκεί όσοι συλλαμβάνονται. 

Από το Ταμείο Εξωτερικών Συνόρων δόθηκε η έγκριση για 10 εκατομμύρια ευρώ που θα διατεθούν στο πρόγραμμα εθελοντικού επαναπατρισμού όσων λαθρομεταναστών αποφασίσουν να εγκαταλείψουν μόνοι τους την Ελλάδα. 

Αντιδράσεις αντιπολίτευσης 
Την έντονη διαφωνία τους στις αστυνομικές επιχειρήσεις εξέφρασαν ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ. 

Για «οικτρό θέαμα που προσβάλλει τους Ελληνες που έχουν περάσει Κατοχή, προσφυγιά και μετανάστευση» έκανε λόγο ο Δημήτρης Τσουκαλάς από τον ΣΥΡΙΖΑ ενώ αναρωτήθηκε αν σε αυτό το σχέδιο συμμετέχουν το ΠΑΣΟΚ και ηΔΗΜΑΡ. 

Για «επίδειξη απανθρωπιάς στα θύματα μετανάστευσης» έκανε λόγο το ΚΚΕ και ζητά να δοθούν ταξιδιωτικά έγγραφα σε όσους μετανάστες θέλουν να ταξιδέψουν στις χώρες της ΕΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου