Σάββατο 25 Αυγούστου 2012

Αυτό είναι το νέο φορολογικό – Θα αφαιρούνται οι δαπάνες από τα εισοδήματα

Το νέο φορολογικό μοντέλο που επεξεργάζονται στο οικονομικό επιτελείο είναι βασισμένο στα αμερικανικά πρότυπα και θα προβλέπει πως από τα συνολικά εισοδήματα των φορολογούμενων θα αφαιρούνται όλες οι δαπάνες. Αυτό το σύστημα θα εξαιρούνται οι δαπάνες που αφορούν την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων και την αποπληρωμή λογαριασμών ΔΕΚΟ.

Όπως αναφέρει και το Έθνος το «καθαρό» ποσό που θα προκύπτει θα φορολογείται με συντελεστές από 25% έως 45%. Επειδή όμως, το φορολογητέο εισόδημα μετά την αφαίρεση των δαπανών θα είναι χαμηλότερο, αυξάνονται οι συντελεστές φορολόγησης, που σήμερα ξεκινούν από το 10% για εισοδήματα έως 12.000 ευρώ.

Οι δαπάνες θα εκπίπτουν 100% από τα συνολικά εισοδήματα, μισθούς, συντάξεις, ενοίκια, αγροτικά εισοδήματα κ.ά.

Στο νέο σύστημα υπόψη θα λαμβάνονται όλες οι δαπάνες, που βάσει του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου χρησιμοποιούνται σήμερα για την κατοχύρωση του αφορολόγητου ορίου των 5.000 ευρώ (δαπάνες για αγορές καταναλωτικών αγαθών και παροχή υπηρεσιών, δαπάνες για διόδια, ασφάλιστρα αυτοκινήτων κ.ά.) αλλά και όσες παρέχουν μειώσεις φόρου σε ποσοστό 10%, όπως ενοίκια, νοσήλια, έξοδα για ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις, δίδακτρα φροντιστηρίων, ασφάλιστρα ζωής, δαπάνες για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κ.λπ.

Στο οικονομικό επιτελείο πιστεύουν πως με το νέο σύστημα, το οποίο αναμένεται να εφαρμοστεί για τα εισοδήματα του 2013, οι επιτηδευματίες και οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα δηλώνουν πλέον κατά πολύ υψηλότερα εισοδήματα, καθώς οι φορολογούμενοι θα ξεκινήσουν εκ νέου το «κυνήγι» των αποδείξεων, ώστε να γλιτώσουν φόρους.

Πηγή: iefimerida

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου