Τετάρτη 29 Αυγούστου 2012

Ν.ΛΑΠΠΑΣ - ΟΧΙ ΑΛΛΑ ΔΑΚΡΥΑ ΓΙΑ ΤΟ ΝΤΑΜΑΡΙ (ΜΕΡΟΣ Β')

Σε πρόσφατο κείμενό μου ανέφερα ότι είχε ήδη χυθεί πολύ μελάνι για την υπόθεση της επικείμενης απόθεσης βιομηχανικών αποβλήτων στο νταμάρι της Δ.Ε.Α.Δ.Ο. κι ότι θα πρέπει πλέον εμπράκτως να αποδείξουμε όλοι την αγάπη και το ενδιαφέρον μας για τον τόπο! Δυστυχώς, δύο μήνες μετά, τίποτε δεν έχει αλλάξει πρακτικά και βρισκόμαστε στο ίδιο ακριβώς σημείο με τις εκατέρωθεν βολές να συνεχίζονται. Το μόνο παρήγορο, ότι στο μεσοδιάστημα αυτό που το θέμα πήρε μεγάλη έκταση, οι συμπολίτες μας είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν – όχι βέβαια με πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής – ακούγοντας και στα Μ.Μ.Ε. τις απόψεις και των δύο πλευρών και να εκδηλώσουν την ανησυχία και την αντίδρασή τους για αυτό που πάει να γίνει.

Προφανώς βλέποντας το τόσο «βαρύ» (για εκείνον και για τους ελάχιστους θιασώτες της απόθεσης του αποβλήτου) κλίμα, ο δήμαρχος κ. Παπαθανασίου προέβη σε μία δημοσίευση με εμφανή στόχο ούτε να ενημερώσει, ούτε να πείσει, αλλά κυρίως να διασκεδάσει τις εντυπώσεις και να «θολώσει τα νερά». 

Οφείλουμε λοιπόν κάποιες επισημάνσεις στο δημοσίευμά του:
 
- Σχετικά με το θέμα της μη πρόσκλησης όλων των εμπλεκόμενων φορέων, οφείλω να επισημάνω ότι από την πρώτη στιγμή είχα ζητήσει από την οργανωτική επιτροπή της λαϊκής συνέλευσης να αποστείλει γραπτές προσκλήσεις σε κάθε φορέα σχετικό με την υπόθεση. Εάν δεν το έκαναν, πολύ κακώς έπραξαν γιατί έτσι έδωσαν αφορμή σε ορισμένους να μην παρουσιαστούν και να προσπαθούν να «βγούν κι από πάνω». Αρμόδια όμως να απαντήσει είναι η οργανωτική επιτροπή. 

- Στο θέμα τώρα της δήθεν ενημέρωσης της παράταξής μας μέσα από το Δ.Σ. της Δ.Ε.Α.Δ.Ο. έχω να αναφέρω, για πολλοστή φορά, το εξής· με θέματα που έρχονται σε έκτακτη συνεδρίαση χωρίς γραπτή εισήγηση και με αναφορά στον τίτλο για «αποκατάσταση με…φυτική γή (!)», μόνο για ενημέρωση δεν δικαιούται να μιλά κανείς! Επιπλέον πρέπει να θυμίσω στον κ. Παπαθανασίου ότι μετά την απόρριψη από εκείνον της δικής μας πρότασης για αύξηση εκπροσώπησης των αιρετών στο Δ.Σ. της Δ.Ε.Α.Δ.Ο. η παράταξή μας δεν εκπροσωπείται θεσμικά εκεί. Προφανώς ο κ. Παπαθανασίου συγχέει το γεγονός της συμμετοχής στο Δ.Σ., ως εκπροσώπου των κοινωνικών φορέων, της κ. Σταμέλας Πολυδώρου, υποψήφιας του συνδυασμού μας, με την οποία διατηρώ πάντα άριστη σχέση και συνεργασία για ζητήματα της Δ.Ε.Α.Δ.Ο. κι όχι μόνο. Μάλιστα, ο κ. Παπαθανασίου παραλείπει να αναφέρει (ίσως δεν το γνωρίζει γιατί ακόμη βρισκόταν σε αργία) ότι μόνο μετά από επίμονη ερώτηση της κ. Πολυδώρου αποκαλύφθηκε ότι τουλάχιστον δύο στοιχεία (συστατικά) του επίμαχου υλικού είναι οριακά εντός των επιτρεπτών ορίων!

Εννοείται πως οι επιφυλάξεις των περισσοτέρων μελών εντάθηκαν και στο σημείο εκείνο ήλθε η συμβιβαστική και καθ’ όλα λογική πρόταση του κ. Μουτάφη για αναστολή οποιασδήποτε απόφασης μέχρις ότου γίνει δημόσια ενημέρωση του κοινού από την Δ.Ε.Α.Δ.Ο. και πραγματοποιηθούν εκ νέου δειγματοληψίες και μετρήσεις του υλικού. Ο κ. Μουτάφης ήταν στις τελευταίες εκλογές υποψήφιος με τον συνδυασμό του κ. Παπαθανασίου. Μήπως ανήκει κι αυτός στους εμπαθείς «ρεβανσιστές» που δεν αποδέχονται το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών, όπως χαρακτηριστικά θεωρεί ο κ. Παπαθανασίου όσους έχουν διαφορετική άποψη από εκείνον για το θέμα αυτό; Έλεος πιά!! Βέβαια, ως γνωστόν, τίποτε από όσα συμφωνήθηκαν στο Δ.Σ. της Δ.Ε.Α.Δ.Ο. δεν τηρήθηκε. Λίγες μόλις ημέρες αργότερα, την πρώτη κιόλας ημέρα μετά την επιστροφή του κ. Παπαθανασίου από την αργία, πρώτο θέμα σε έκτακτη συνεδρίαση του Δημ. Συμβουλίου ήταν η τροποποίηση απόφασης έγκρισης περιβαλλοντικών όρων του λατομείου στη θέση «Γούρνες» - αναγκαίο βήμα, ώστε να προχωρήσει η συμφωνία για την απόθεση του συγκεκριμένου αποβλήτου. Τέτοια ανακολουθία και «πρεμούρα» για να κλείσει το θέμα άρον – άρον!
 
- Ως δημοτ. παράταξη κινηθήκαμε εξ αρχής με υπευθυνότητα κι όχι με στείρο αρνητισμό ως προς το ζήτημα αυτό. Όπως οφείλαμε, το ψάξαμε λίγο παραπάνω. Αναγνωρίζοντας πως οι υπάλληλοι και οι υπηρεσίες λειτουργούν με βάση τα δεδομένα που τους παρουσιάζονται, δεν πεισθήκαμε πρόχειρα για την μη επικινδυνότητα του υλικού οχυρωμένοι απλά πίσω από επτά σφραγίδες γνωμοδοτήσεων υπηρεσιών, όλες βασισμένες σε στοιχεία μελέτης της εταιρείας. Εμείς διαβάζουμε και τα «ψιλά» γράμματα με τους όρους και τις επιφυλάξεις που ενίοτε εξέφραζαν οι γνωμοδοτήσεις. Και συνεχίζοντας την έρευνα διαλεγόμενοι με ειδικούς επιστήμονες και καθηγητές πανεπιστημίων, όπως οφείλει να κάνει όποιος αγαπάει πραγματικά τον τόπο του (βλ. και το παράδειγμα του δήμου Χαλκηδόνας), πήραμε πολλές γνώμες που όλες συνέτειναν στο ότι εδώ υπάρχει όντως θέμα κι ότι το επίμαχο υλικό είναι τουλάχιστον δυνητικά επικίνδυνο*. Καταλήξαμε λοιπόν στην πρόταση της πλέον αυτονόητης λύσης: ανάθεση στο Ι.Γ.Μ.Ε. όχι απλών μετρήσεων του υλικού, αλλά μίας νέας άρτιας μελέτης που θα μας έδινε οριστική απάντηση για την καταλληλότητα απόθεσης στο δικό μας λατομείο και για τον βαθμό επικινδυνότητας ή μη του υλικού σε σχέση με την ιδιαιτερότητα του δικού μας υπεδάφους. Επιμένω για το Ι.Γ.Μ.Ε. γιατί το θεωρώ τον πλέον αρμόδιο κι αδιάβλητο φορέα για να εκπονήσει τέτοια μελέτη.
Χαιρόμαστε που ο κ. Παπαθανασίου συνεχίζει (το έκανε πρώτη φορά στο Δ.Σ. στις 23\7) να αναμασά την πρότασή μας προσπαθώντας μάλιστα να την παρουσιάσει ως δική του σε βελτιωμένη δήθεν έκδοση. Μόνο που εκείνος μιλά ξανά για απλές μετρήσεις του υλικού κι όχι για ολοκληρωμένη μελέτη καταλληλότητας ή μη της απόθεσης που θα απαντά εν τέλει χωρίς περιστροφές στο καίριο ερώτημα σχετικά με ενδεχόμενο κίνδυνο μόλυνσης του υδροφόρου ορίζοντα και για δυνητικές βλάβες στην υγεία μας. Αποφεύγει επίσης να δεσμευθεί σχετικά με το τι θα πράξει ανάλογα με το πόρισμα της μελέτης. Για εμάς δεν αρκεί απλώς να μην προχωρήσει η συγκεκριμένη συμφωνία, αλλά, όπως πολλές φορές ζήτησα, οφείλει να δεσμευθεί η δημοτική αρχή πως στην παραμικρή περίπτωση επικινδυνότητας θα αποσύρει την τροποποίηση Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της Δ.Ε.Α.Δ.Ο., αυτήν την «κερκόπορτα» που μένει ανοιχτή, ώστε να μπορούν να αποτεθούν στο λατομείο τέτοια απόβλητα από τον οποιονδήποτε ανά πάσα στιγμή! 
 
- Χαιρόμαστε διπλά που ο κ. Παπαθανασίου παραδέχεται στο κείμενό του πως οφείλει – επιτέλους – να απολογείται στον κόσμο που τον εμπιστεύθηκε. Για την ακρίβεια, βέβαια, οφείλει να απολογείται στο σύνολο των δημοτών κι όχι μόνο σε εκείνους που τον ψήφισαν, αν και είναι βέβαιο πως και οι περισσότεροι εξ αυτών διαφωνούν ή έχουν τουλάχιστον σοβαρές επιφυλάξεις για την όλη υπόθεση. Είδαμε άλλωστε πόσο μετρά η δημ. αρχή τη γνώμη κι ενημέρωση των συνδημοτών μας, όταν για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα, όχι μόνο δεν προχώρησε σε λαϊκή συνέλευση ή έστω σε σύγκληση της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης (πως όμως να κάνεις χρήση ενός θεσμού που δεν τον πιστεύεις και τον έχεις σε απραξία τον τελευταίο χρόνο), αλλά ούτε κάν προέβη εγκαίρως σε δημόσια ανακοίνωση, όπως είχε συμφωνηθεί στο Δ.Σ. της Δ.Ε.Α.Δ.Ο.

Μπορεί ο κ. Παπαθανασίου και οι συν αυτώ να αρέσκονται να κλείνουν τα μάτια στην πραγματικότητα και να θέλουν να πιστεύουν πως όλοι αυτοί που αντιδρούν στην απόφασή τους (δημότες, σύμβουλοι, βουλευτές, ειδικοί επιστήμονες, επαγγελματικά σωματεία, πολιτικές – κοινωνικές – οικολογικές κ.α. οργανώσεις) είναι μία μικρή μειοψηφία ανθρώπων που άλλο σκοπό δεν έχουν από το να «συνωμοτούν» διαρκώς εναντίον της δημ. αρχής. Δικαίωμά τους να πλανώνται πλάνην οικτράν. Όμως δεν έχουν κανένα δικαίωμα να παίζουν με το καλό αυτού του τόπου κι, ενδεχομένως, με την υγεία όλων μας!

Η δημοτική αρχή οφείλει:
1) Να προχωρήσει το συντομότερο δυνατό σε λαϊκή συνέλευση με αντιπαραβολή όλων των απόψεων για να ενημερωθούν σφαιρικά και να εξάγουν τα δικά τους συμπεράσματα οι συνδημότες μας.
2) Άμεσα, αύριο κιόλας, να προσκαλέσει το Ι.Γ.Μ.Ε. (κι όχι «όποιοι θέλουν, όποτε θέλουν», όπως εντέχνως αοριστολογεί ο κ. Παπαθανασίου) για να εκπονήσει την άρτια και εμπεριστατωμένη μελέτη που περιέγραψα παραπάνω.
3) Να δεσμευθεί ότι μέχρι την έκδοση των πορισμάτων δεν θα προχωρήσει σε καμία συμφωνία με κανέναν ενδιαφερόμενο για την «αποκατάσταση» με τέτοιο υλικό. Επίσης να δεσμευθεί ότι σε περίπτωση της παραμικρής υπόνοιας επικινδυνότητας θα αποσύρει αμέσως την τροποποίηση της Μ.Π.Ε. της Δ.Ε.Α.Δ.Ο.

Έτσι απλά και ξεκάθαρα!

Γιατί όποιος διατείνεται ότι αγαπάει τον τόπο και τους κατοίκους του, πρέπει και να το αποδεικνύει εμπράκτως!

Με τιμή,
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΘ. ΛΑΠΠΑΣ
Δημοτικός Σύμβουλος Δίου – Ολύμπου
Επικεφαλής δημ. παράταξης «ΝΕΑ ΑΡΧΗ – ΝΕΑ ΕΛΠΙΔΑ».

* Σημ: Όποιος ενδιαφέρεται μπορεί κατ΄αρχάς να βρεί εύκολα στο διαδίκτυο τις κριτικές επισκοπήσεις που παρήγγειλε ο δήμος Χαλκηδόνας στα Πανεπιστήμια Αθηνών και Θεσσαλονίκης σχετικά με το επίμαχο υλικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου