Πέμπτη 30 Αυγούστου 2012

Το timing που… σκανδαλίζει

Από το STATESMEN:
No easy day… Ακριβώς όπως είναι ο τίτλος του ομώνυμου βιβλίου που κυκλοφόρησε για την ημέρα της δολοφονίας του Οσάμα Μπιν Λάντεν στο Πακιστάν, από μέλη της ομάδας των ειδικών δυνάμεων SEALS, του αμερικανικού ναυτικού, τον Μάιο του 2011.

Το βιβλίο, το οποίο στηρίζεται στην αφήγηση των ίδιων των πρωταγωνιστών, περιγράφει με λεπτομέρεια ακόμη και τη στιγμή της εκτέλεσης του ιδρυτή και ιδεολογικού αρχηγού της Αλ Κάιντα, μόνο που έρχεται σε αντίθεση με όσα είχαν υποστηρίξει εκείνη την εποχή οι αξιωματούχοι του Πενταγώνου.

Όπως λοιπόν… όλοι υποψιαζόμασταν, ο Οσάμα Μπιν Λάντεν εκτελέστηκε χωρίς χρονοτριβή, και όχι φυσικά στο πλαίσιο μικρής κλίμακας μάχης ανάμεσα στους άνδρες των SEALS και τους σωματοφύλακες του Σαουδάραβα «σεϊχη του τρόμου». Παρόλο που οι Αμερικανοί στρατιώτες είχαν ενημερωθεί ότι η επιχείρηση δεν στόχευε στη δολοφονία του Οσάμα Μπιν Λάντεν, αλλά στη σύλληψή του, και στην προσαγωγή του ενώπιον της αμερικανικής Δικαιοσύνης.

Οι αποκαλύψεις προκάλεσαν αμηχανία στην Ουάσινγκτον. Φαινομενικά. Γιατί, η… ταμπακιέρα αφορά φυσικά το γεγονός ότι, στην τελική ευθεία για τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, και μάλιστα τη στιγμή που οι Ρεπουμπλικανοί διοργάνωναν το Συνέδριό τους, με το οποίο προσδοκούσαν να δώσουν στον Μιτ Ρόμνεϊ… αέρα έναντι του Μπαράκ Ομπάμα, η αμερικανική κοινωνία επαναφέρει τη μνήμη της, σε μια στιγμή βγαλμένη από την Ιστορία.

Στο περιθώριο εξισώσεων ανθρωπισμού, σεβασμού της ζωής και αισθήματος και επιβολής δικαιοσύνης, κανείς δεν αμφιβάλλει ότι το μίσος της αμερικανικής κοινωνίας για τον Οσάμα Μπιν Λάντεν, θα… χόρταινε μονάχα με μια βίαιη εκτέλεσή του. Όπως και, φαίνεται ότι συνέβη.

Μαζί με τον επικοινωνιακό αποπροσανατολισμό λοιπόν, το επιτελείο του Μπαράκ Ομπάμα, έστω κι αν δεν πρόκειται να το παραδεχτεί ποτέ, έχει κάθε λόγο να χαμογελά. Γιατί η κυκλοφορία του βιβλίου, θυμίζει στους Αμερικανούς ποιος Πρόεδρος τους ανακοίνωσε, εκείνο το πρωινό του Μαϊου, πριν από 15 μήνες, ότι ο άνθρωπος τον οποίο συνήθισαν να μισούν, αφού πρώτα έμαθαν να φοβούνται, ήταν νεκρός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου