Τετάρτη 29 Αυγούστου 2012

Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΑΔΕΙΩΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ & ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ Π.Ε. ΠΙΕΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ TOSOH

Θέμα: "Διάθεση στερεού παραπροϊόντος της TOSOH ΕΛΛΑΣ ΑΒΕ στο λατομείο αδρανών υλικών Λιτοχώρου Πιερίας".

Σχετ.:
Το αρ.πρωτ.296589/6595/10-8-2012 έγγραφο της Γραμματείας Π.Σ. Κεντρικής Μακεδονίας.
Το αρ.πρωτ.297107(1472)/10-8-2012 έγγραφο του Γραφείου Αντιπεριφερειάρχη.

Σε απάντηση του παραπάνω (1 σχετ.) εγγράφου, σας γνωρίζουμε τα εξής:
1. Επί της διαδικασίας αδειοδότησης της δραστηριότητας του θέματος:
Η ΔΕΑΔΟ (Δημοτική Επιχείρηση Ανάπτυξης Δήμου Δίου-Ολύμπου) υπέβαλε, σύμφωνα με την περιβαλλοντική νομοθεσία, φάκελο Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την αποκατάσταση τμήματος λατομείου στην αρμόδια υπηρεσία (ΔΙΠΕΧΩ/Α.Δ.Μ-Θ), η οποία στη συνέχεια διαβίβασε τη Μ.Π.Ε. στο Περιφερειακό Συμβούλιο για γνωμοδότηση. Επίσης, η ίδια Μ.Π.Ε. διαβιβάστηκε και σε άλλους 9 αρμόδιους φορείς για γνωμοδότηση.


Το Περιφερειακό Συμβούλιο, με την αρ.πρωτ.91837/2191/13-3-2012 ανακοίνωση-πρόσκλησή του η οποία δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "ΠΟΛΙΤΕΙΑ" της Κατερίνης στις 27-03-2012, ανακοίνωσε ότι υποβλήθηκε για γνωμοδότηση η Μ.Π.Ε. «Τροποποίηση των περιβαλλοντικών όρων του λατομείου αδρανών υλικών στη θέση "Γούρνες-Ξηροκάμπι" Λιτοχώρου ως προς τον τρόπο αποκατάστασης τμήματος λατομείου εκτάσεως 15 στρεμμάτων» και κάλεσε κάθε ενδιαφερόμενο πολίτη ή φορέα από 16-3-2012 μέχρι και 16-4-2012 να λάβει γνώση επί του περιεχομένου του φακέλου της ΜΠΕ και να υποβάλει προτάσεις, ενστάσεις, παρατηρήσεις κλπ.
Την ίδια ανακοίνωση ανάρτησαν, τόσο η Διεύθυνση Ανάπτυξης όσο και το Τμήμα Περιβάλλοντος & Υδροοικονομίας Π.Ε. Πιερίας, στον πίνακα ανακοινώσεων της υπηρεσίας.
Μετά την προβλεπόμενη από τη νομοθεσία προθεσμία, η Διεύθυνση Ανάπτυξης απέστειλε – ως όφειλε – εισήγηση και τεχνικό υπόμνημα στη Γραμματεία της Περιφερειακής Επιτροπής Ανάπτυξης, προκειμένου να λάβουν γνώση τα μέλη της, πράγμα που έγινε με την πρόσκληση της επιτροπής.
Σημειώνεται ότι, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας δημοσιοποίησης, δεν κατατέθηκε στην Διεύθυνση Ανάπτυξης και στο Τμήμα Περιβάλλοντος & Υδροοικονομίας Π.Ε. Πιερίας, καμία ένσταση ή έγγραφο διαμαρτυρίας, παρατηρήσεις κλπ. από οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο.
Η Περιφερειακή Επιτροπή Ανάπτυξης συνεδρίασε στις 25-5-2012 και γνωμοδότησε θετικά, με αποχή ενός μέλους και ομόφωνη απόφαση των υπολοίπων.
Από τα παραπάνω συνάγεται ότι από τα συλλογικά όργανα και από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας εφαρμόστηκε αυστηρά η προβλεπόμενη διαδικασία δημοσιοποίησης του θέματος και μάλιστα ο χρόνος από τη δημοσιοποίηση μέχρι την εισήγηση της αρμόδιας υπηρεσίας και τη συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής Ανάπτυξης ήταν διπλάσιος του συνήθους.

2. Όσον αφορά την επικινδυνότητα, τη μεταφορά και τη μέθοδο απόθεσης του υλικού, με βάση τα στοιχεία της ΜΠΕ, τα επιστημονικά δεδομένα που έχουν οι υπηρεσίες στη διάθεσή τους και τη νομοθεσία που διέπει τη διαχείριση στερεών αποβλήτων, διευκρινίζουμε τα εξής:
2.1 Σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. πρωτ. 170067/08-06-11/ΥΠΕΚΑ (ΑΔΑ: 4Α390-Δ) «Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων για τη λειτουργία της υπό επέκταση βιομηχανίας παραγωγής ηλεκτρολυτικού διοξειδίου του μαγγανίου της εταιρείας "TΟSOH ΕΛΛΑΣ Α.Β.Ε." που είναι εγκατεστημένη στη ΒΙ.ΠΕ.Θ. Σίνδου Ν. Θεσσαλονίκης», το επεξεργασμένο παραπροϊόν που προκύπτει κατά τη διεργασία παραγωγής ηλεκτρολυτικού διοξειδίου του μαγγανίου από ορυκτό πυρολουσίτη:
χαρακτηρίζεται ως «μη-επικίνδυνο βιομηχανικό απόβλητο» και ταξινομείται στον εξαψήφιο κωδικό 060316 (Μεταλλικά οξείδια εκτός εκείνων που περιλαμβάνονται στο σημείο 060315) του Ευρωπαϊκού Καταλόγου Αποβλήτων της ΚΥΑ Η.Π. 50910/2003 (ΦΕΚ 1909Β΄/22-12-2003),
είναι δυνατόν να αξιοποιείται ως εδαφοποιημένο υλικό στη στρώση φυτοχώματος, στη στρώση εξομάλυνσης του ανάγλυφου των σκουπιδιών σε ανάμιξη με φυτόχωμα για την αποκατάσταση ΧΥΤΑ ή ΧΑΔΑ, καθώς και ως υλικό ημερήσιας επικάλυψης σε ΧΥΤΑ μετά από ανάμιξη με κατάλληλο υλικό,
είναι δυνατόν να αξιοποιείται ως πληρωτικό υλικό για την αποκατάσταση παλαιών λατομείων, ορυχείων, δανειοθαλάμων καθώς και σε λιμενικά έργα και έργα οδοποιίας, και επίσης ως πρώτη ύλη σε άλλες βιομηχανικές διεργασίες, όπως παραγωγή τσιμέντου και κεραμικών κλπ.
2.2 Σύμφωνα με το ερευνητικό πρόγραμμα ΕΕ/ΑΠΘ 87405 του Εργαστηρίου Δασικής Εδαφολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με τίτλο: «Αξιοποίηση του παραπροϊόντος (cake) της ηλεκτρολυτικής επεξεργασίας του πυρολουσίτη (MnO2)», το παραπροϊόν της TOSOH μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εδαφοποιημένο υλικό κατάλληλο για την αποκατάσταση λατομείων ασβεστόλιθου.
2.3 Για τη μεταφορά του υλικού έχει εκδοθεί η με αρ.πρωτ. 1097/6-4-2012 (ΑΔΑ Β4ΩΚΟΡ1Υ-Ω5) άδεια συλλογής-μεταφοράς στερεών-μη επικίνδυνων αποβλήτων, από την Α.Δ.Μ-Θ, Τμήμα Περιβαλλοντικού και Χωρικού Σχεδιασμού.
Στην απόφαση αυτή το υλικό κατατάσσεται στον κωδικό 060315 του Ευρωπαϊκού Καταλόγου Αποβλήτων και χαρακτηρίζεται ως μη επικίνδυνο.
2.4 Με το αρ.πρωτ.30/1860/16-4-2003 έγγραφό της, η Δ/νση Προστασίας Περιβάλλοντος Θεσσαλονίκης κατατάσσει το στερεό απόβλητο στον κωδικό 060315 του Ευρωπαϊκού Καταλόγου Αποβλήτων.
2.5 Η μέθοδος διάθεσης επί του εδάφους ακολουθεί τις προδιαγραφές της υγειονομικής ταφής στερεών-μη επικίνδυνων αποβλήτων, όπως εφαρμόζονται για την κατασκευή των ΧΥΤΑ και όπως προβλέπονται από την ελληνική και κοινοτική νομοθεσία, ΚΥΑ 114218/97 (ΦΕΚ 1016Β΄/17-11-97) και 29407/3508 (ΦΕΚ 1572Β΄/16-12-2002), με έργα διαμόρφωσης του αναγλύφου, στεγάνωσης του υποβάθρου, πλήρωσης του χώρου, τελικής κάλυψης, περιβαλλοντικής παρακολούθησης και ελέγχου και έργα αντιπλημμυρικής προστασίας.
2.6 Ο χώρος όπου πρόκειται να διατεθεί το υλικό βρίσκεται εντός της λατομικής περιοχής, η οποία έχει καθοριστεί με την ΤΒΠ/Φ.5/414/16-7-1985 απόφαση Νομάρχη Πιερίας. Το ενεργό λατομείο αδρανών υλικών λειτουργεί σε έκταση 380 στρεμμάτων, εντός της λατομικής περιοχής. Η περιοχή αυτή χαρακτηρίζεται ως Ζώνη 4 του ΠΔ/31-01-1990 (ΦΕΚ 87Δ΄/90) Ζώνης Οικιστικού Ελέγχου Λιτοχώρου και βρίσκεται εκτός της προστατευόμενης περιοχής του Εθνικού Δρυμού Ολύμπου.
Από τα παραπάνω προκύπτει ότι η εισήγηση της υπηρεσίας και κατ' επέκταση και η γνωμοδότηση της Επιτροπής Ανάπτυξης έλαβαν υπόψη τους μια σειρά στοιχείων για τη μη επικινδυνότητα του απόβλητου και όχι μόνο τα αποτελέσματα των χημικών αναλύσεων των δειγμάτων, τα οποία λήφθηκαν και εξετάστηκαν σε διαπιστευμένο εργαστήριο με ευθύνη της εταιρίας.

3. Στα ερωτήματα για το εάν ζητήθηκαν οι γνωμοδοτήσεις της Δ/νσης Υδάτων και της Δ/νσης Δασών Πιερίας, διευκρινίζουμε τα εξής, σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπει ο Ν.4014/2011:
Η αδειοδοτούσα αρχή (Δ/νση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Α.Δ.Μ-Θ) αποστέλλει τον φάκελο της ΜΠΕ προς τις υπηρεσίες και φορείς της Διοίκησης και συλλέγει τις γνωμοδοτήσεις τους σε χρονικό διάστημα τριάντα πέντε εργάσιμων ημερών από την αποστολή και δημοσιοποίηση της ΜΠΕ.
Στη συνέχεια, η αδειοδοτούσα αρχή αξιολογεί και σταθμίζει τις γνωμοδοτήσεις και απόψεις, καθώς και τυχόν απόψεις του φορέα του έργου επ’ αυτών και προβαίνει στην έκδοση της έγκρισης περιβαλλοντικών όρων ή απόφασης απόρριψης.
Κατά το χρονικό διάστημα από τη δημοσιοποίηση της ΜΠΕ μέχρι και την ημέρα της συνεδρίασης της Επιτροπής Ανάπτυξης, καμία γνωμοδότηση ή άποψη ή ένσταση υπηρεσίας, φορέα ή πολιτών δεν υποβλήθηκε.

Ο Δ/ντής

Γεώργιος Βλάχος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου