Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2012

Επίδομα θέρμανσης 200 - 1.000 ευρώ, αλλά για λίγους

ΣΤΗ Β' ΖΩΝΗ Η ΠΙΕΡΙΑ
Του Σπύρου Δημητρέλη

Επίδομα θέρμανσης ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών το οποίο επιδιώκεται να είναι στο ύψος της επιβάρυνσης που θα έχουν τα νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα. Η πλειονότητα των νοικοκυριών θα επιβαρυνθεί σημαντικά προκειμένου να ζεσταθεί φέτος τον χειμώνα.

Το ΥΠΟΙΚ δημοσιοποίησε το σχέδιο για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης με στόχο την ανακούφιση των χαμηλών εισοδηματικών στρωμάτων από την προγραμματισμένη εξίσωση του ΕΦΚ που επιβάλλεται στο πετρέλαιο θέρμανσης και το πετρέλαιο κίνησης. Η εξίσωση θα γίνει στο 80% του σημερινού ΕΦΚ πετρελαίου κίνησης. Αυτό σημαίνει ότι από τις 15 Οκτωβρίου που θα ξεκινήσει επίσημα η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης θα διατίθεται στην τιμή του περίπου 1,4 ευρώ ανά λίτρο από 1 ευρώ που ήταν τιμή του περασμένου χειμώνα.

Ο σχεδιασμός του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει ότι θα χορηγείται επίδομα θέρμανσης με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Το επίδομα αυτό επιδιώκεται στο βαθμό που το επιτρέπουν και οι δημοσιονομικές αντοχές της οικονομίας να ισούται με την επιβάρυνση που θα έχουν τα νοικοκυριά από την αύξηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης.

Με βάση τα δεδομένα που ανακοίνωσε το ΥΠΟΙΚ το επίδομα θα κυμαίνεται από 200 τα 1.000 ευρώ ανάλογα με την γεωγραφική ζώνη στην οποία διαμένει το νοικοκυριό. Τα κριτήρια για τη χορήγηση του επιδόματος είναι:

- Εισοδηματικά: Το όριο για τον άγαμο είναι 14.000 ευρώ ετησίως, για οικογένεια χωρίς παιδιά είναι 23.350 ευρώ και το ποσό αυτό προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί μέχρι και το τρίτο. Τέταρτο παιδί και πάνω δεν επιδοτείται.

- Περιουσιακά: Θεσπίζεται όριο 150.000 ευρώ αντικειμενική αξία ακίνητης περιουσίας για τον άγαμο και 150.000 ευρώ για τον έγγαμο.

- Επιφάνεια κατοικίας: Επιδοτείται κατοικία που έχει δηλωθεί στο Ε9 και είναι η κύρια κατοικία του νοικοκυριού με μέγιστη επιφάνεια έως 120 τ.μ. Για μεγαλύτερες επιφάνειες γίνεται επιδότηση μέχρι του ποσού που αντιστοιχεί στα 120 τ.μ.

Οι γεωγραφικές ζώνες ορίζονται:


ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΖΩΝΗ
ΝΟΜΟΙ

ΖΩΝΗ Α

Γρεβενά, Κοζάνη, Καστοριά, Φλώρινα, Δράμας, Ευρυτανίας

ΖΩΝΗ Β

Ιωαννίνων, Λάρισας, Καρδίτσας, Τρικάλων, Αρκαδίας, Πιερίας, Ημαθίας, Πέλλης, Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Χαλκιδικής, Σερρών , Καβάλας, Ξάνθης, Ροδόπης, Έβρου

ΖΩΝΗ Γ

Αττικής (εκτός Κυθήρων & νησιών Σαρωνικού), Κορινθίας, Ηλείας, Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας, Φθιώτιδας, Φωκίδας, Βοιωτίας, Ευβοίας, Μαγνησίας, Λέσβου, Χίου, Κέρκυρας, Λευκάδας, Θεσπρωτίας, Πρέβεζας, Άρτας

ΖΩΝΗ Δ

Ηρακλείου, Χανιών, Ρεθύμνου, Λασιθίου, Κυκλάδων, Δωδεκανήσου, Σάμου, Μεσσηνίας, Λακωνίας, Αργολίδας, Ζακύνθου, Κεφαλληνίας & Ιθάκης, Κύθηρα & νησιά Σαρωνικού



Η ανώτατη κατανάλωση που αναγνωρίζεται για επιδότηση είναι 25 λίτρα ανά τετραγωνικό στην Α΄ Ζώνη (δηλαδή μέγιστη επιδοτούμενη κατανάλωση 3.000 λίτρα), στη Β΄ Ζώνη 15 λίτρα ανά τ.μ. (δηλαδή μέγιστη επιδοτούμενη κατανάλωση 1.800 λίτρα), στη Γ΄ Ζώνη 8 λίτρα ανά τ.μ. (δηλαδή 960 λίτρα) και στη Δ΄Ζώνη 5 λίτρα ανά τετραγωνικό (δηλαδή 600 λίτρα).

Για να λάβουν την επιδότηση τα νοικοκυριά που πληρούν τις παραπάνω προϋποθέσεις θα πρέπει να υποβάλουν ηλεκτρονική αίτηση στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων μαζί με τα στοιχεία του σχετικού τιμολογίου και μετά από διασταύρωση το ποσό της επιδότησης (περίπου 0,35 ευρώ ανά λίτρο) θα κατατίθεται στον τραπεζικό λογαριασμό του φορολογούμενου.

Επίσης, θα υπάρξει ειδικό κονδύλι για την καταβολή επιδόματος θέρμανσης ανεξαρτήτως του είδους καυσίμου που χρησιμοποιείται σε οικογένειες οικονομικά και κοινωνικά αποκλεισμένες, κ.ά.

Η επιδότηση αυτή θα δοθεί μέσω των δήμων.

Να σημειωθεί ότι το συνολικό κονδύλι που έχει εγγράψει στον προϋπολογισμό για το επίδομα το ΥΠΟΙΚ είναι 120 εκατ. ευρώ τα οποία όμως ακόμη αναζητούνται.


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου