Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012

«Κούρεμα» στα δάνεια των ιδιωτών τώρα!!!

Μοιάζει με ομερτά και θα το λέγαμε με απόλυτη σιγουριά αν δεν ήμασταν σίγουροι ότι στην Ελλάδα του 2012 δεν συμβαίνουν αυτά… Ή πάλι μπορεί να πρόκειται για μια προσπάθεια ισορροπίας ανάμεσα στις ανάγκες των πολιτών (όχι μόνο ενημέρωσης) και στις ανάγκες των τραπεζών (όχι μόνο επιβίωσης)…

Όπως και νάχει όμως (για να αφήσουμε τα γριφώδη του προλόγου και να μπούμε στο ψητό) οι ελληνικές τράπεζες συμπεριφέρονται (με την ανοχή της πολιτείας) ως κράτος εν κράτει.

Το είδαμε πρόσφατα με το μέρισμα των 500 εκατομμυρίων ευρώ που όφειλαν να πληρώσουν οι τράπεζες στο ελληνικό δημόσιο για τα 28 δις ευρώ που τους είχε δώσει ο Αλογοσκούφης το 2008. Τα πιστωτικά ιδρύματα, αν και κρατικά στην ουσία αφού ζουν χάρη στην ανακεφαλαιοποίηση που πήραν και θα πάρουν στο μέλλον, αρνούνταν πεισματικά να το κάνουν και χρειάστηκε η «παρότρυνση» του antinews για να υπογραφεί χθες η σχετική απόφαση.

Και ω εκ του θαύματος, τα περισσότερα μέσα πέρασαν στα ψιλά τη σχετική είδηση, παρά το γεγονός ότι στα κρατικά ταμεία θα εισρεύσει ζεστό χρήμα μερικών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Το χειρότερο όμως δεν είναι αυτό. Αλλά αυτό που έρχεται και αφορά το «κούρεμα» στα δάνεια των ιδιωτών (νοικοκυριών και επιχειρήσεων) που έχουν στις τράπεζες και που αδυνατούν να εξυπηρετήσουν.

Μέχρι σήμερα, τα κόκκινα δάνεια, αυτά δηλαδή που δεν μπορούν να πληρωθούν πλησιάζουν στα 40 δις ευρώ και αν συνεχιστεί (που θα συνεχιστεί) η ύφεση, θα αυξάνονται δραματικά.

Οι τράπεζες γνωρίζουν την αδυναμία των πολιτών και των επιχειρήσεων και παρ΄ όλα αυτά αποφεύγουν να προχωρήσουν σε μια ρύθμιση που θα έβαζε τέλος στην αγωνία εκατοντάδων χιλιάδων ότι θα χάσουν τα σπίτια τους…

Καταφεύγουν μόνο σε γραφειοκρατικές ρυθμίσεις (αλλά καθόλα επικερδείς γι αυτές, αφού αυξάνονται επιτόκια και χρόνος αποπληρωμής, άρα τόκους) και αποφεύγουν να μπουν στην καρδιά του προβλήματος.

Επειδή είναι ένα θέμα τεράστιας σημασίας και έχει να κάνει με την επιβίωση των πολιτών, αλλά και επειδή και ό ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς το έχει συμπεριλάβει στις άμεσες προτεραιότητές του, μήπως ο αρμόδιος υπουργός Κωστής Χατζηδάκης, πρέπει να ασχοληθεί πιο ουσιαστικά; Και μαζί με τον άλλον αρμόδιο για τις τράπεζες Γιάννη Στουρνάρα, μήπως πρέπει μαζί με το πακέτο των 11,5 δις ευρώ να κοιτάξουν το θέμα του «κουρέματος» των δανείων πραγματικά;

Στο κάτω – κάτω πρόκειται για μεγαλύτερο πακέτο αφού υπολογίζεται ότι εάν οι τράπεζες ρυθμίσουν αυτά τα δάνεια, θα εξοικονομηθούν για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις περί τα 50 δις ευρώ, ποσό που τα επόμενα χρόνια θα πέσει στην πραγματική οικονομία, δηλαδή στην κατανάλωση.

Επιπλέον, οι τράπεζες στην ουσία δεν θα χάσουν από αυτή τη ρύθμιση, αφού όσο «κουρέψουν» και ακόμα περισσότερο θα το πάρουν πίσω από τη μετακίνηση της χρονικής διάρκειας αποπληρωμής και θα γλυτώσουν και τα επόμενα δάνεια που κινδυνεύουν να γίνουν «αγύριστα» εξαιτίας της αδυναμίας των πολιτών να πληρώσουν.

Εάν η κυβέρνηση προχωρήσει άμεσα σε αυτή τη ρύθμιση, θα είναι η μεγαλύτερη προσφορά που μπορεί να κάνει στον κόσμο (σκεφτείτε να «κουρευτούν» οι δανειακές υποχρεώσεις κατά 20 -30%) και μαζί με την επιμήκυνση των δανείων να μειώσουν τις μηνιαίες δόσεις κατά 30-40%)!

Έτσι, θα μπορέσει να στείλει το μήνυμα στους πολίτες ότι δεν είναι μόνοι τους απέναντι στη λαίλαπα που ζουν και σε αυτή που έρχεται, αλλά ότι η κυβέρνηση στέκεται δίπλα τους. Και αρχικά με τη ρύθμιση των δανείων που τα πήραν σε μια άλλη εποχή με άλλες συνθήκες και στη συνέχεια με άλλες τέτοιου τύπου παρεμβάσεις, θα μπορέσει να δώσει ελπίδα και προοπτική!

Αλλά γι΄ αυτό χρειάζονται άμεσες παρεμβάσεις που δεν θα υπακούουν σε λογικές τεχνοκρατικές, αλλά θα έχουν ως κεντρικό σύνθημα τον άνθρωπο και τις ανάγκες του.

Στο κάτω – κάτω αυτό σημαίνει πολιτική…
Πηγή: ANTINEWS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου