Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2012

Σε δύο δόσεις το επίδομα θέρμανσης

Τέσσερα τα κριτήρια για την καταβολή του
Τέσσερα κριτήρια θέτει η κυβέρνηση για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης, το οποίο αναμένεται να καταβληθεί σε δύο δόσεις. Για την καταβολή της βοήθειας θα λαμβάνονται υπόψη γεωγραφικά, κοινωνικά και εισοδηματικά κριτήρια, καθώς και πλαφόν όσον αφορά την επιφάνεια της κατοικίας.

Ειδικότερα, δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης θα είναι χαμηλόμισθοι, χαμηλοσυνταξιούχοι, άνεργοι και γενικότερα πολίτες με πολύ χαμηλά εισοδήματα, οι οποίοι κατοικούν σε περιοχές της χώρας, όπου η μέση θερμοκρασία κατά τους μήνες Οκτώβριο- Απρίλιο είναι πολύ χαμηλή.

Πρόσθετη προϋπόθεση για την καταβολή του θα είναι η διαμονή σε κατοικία με επιφάνεια μικρότερη από κάποιο συγκεκριμένο όριο, το οποίο ενδέχεται να οριστεί περίπου στα 100 τετραγωνικά μέτρα.

Η πρώτη δόση αναμένεται να χορηγηθεί στις 15 Οκτωβρίου και η δεύτερη τον Ιανουάριο. Η καταβολή του επιδόματος θα γίνει σε μετρητά και όχι μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, όπως προέβλεπε το παλαιότερο σχέδιο.

Το συνολικό ύψος της δαπάνης που έχει αποφασιστεί να διατεθεί για την καταβολή του επιδόματος θέρμανσης ανέρχεται σε 120- 150 εκατ. ευρώ. Όμως, αυτό το ποσό δεν έχει προβλεφθεί στον εφετινό προϋπολογισμό και πρέπει να εξευρεθεί από άλλη πηγή.

Η τελική ρύθμιση αναμένεται να οριστικοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα, καθώς πλησιάζει η 15η Οκτωβρίου, οπότε και αρχίζει παραδοσιακά η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης.

Το νομοσχέδιο για την εξίσωση των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης σε πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης (στο 80% της σημερινής τιμής του ΕΦΚ του πετρελαίου κίνησης), θα έχει κατατεθεί και ψηφιστεί από τη Βουλή πριν από τις 15 Οκτωβρίου. Η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης αναμένεται να εκτοξευτεί κοντά στο 1,40 ευρώ το λίτρο (αύξηση 40%).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου