Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2012

Τι φέρνει η συγχώνευση και η εξειδίκευση στην παροχή υγείας στην Πιερία

ΔΕΝ ΘΑ ΣΤΕΡΗΘΕΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΑΛΛΑ 
ΘΑ ΒΕΛΤΙΩΘΕΙ ΤΟ Γ.Ν. ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ

Τοποθέτηση με την οποία διασαφηνίζει την κάτασταση σχετικά με τις συγχωνεύσεις γενικά δημόσιων οργανισμών και τις καταργήσεις νοσοκομείων, κλινικών ή τμημάτων πραγματοποίησε ο διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Κατερίνης Στέργιος Φαρμάκης. Μάλιστα, δεν αναφέρθηκε μόνο στην περίπτωση της Πιερίας, αλλά γενικότερα στις παθογένειες του ΕΣΥ και το πως θα οργανωθεί καλύτερα το χρονικό διάστημα που ακολουθεί.

Ο κ. Φαρμάκης μίλησε για νοσοκομεία με 2 και 3 παθολογικές κλινικές, οι οποίες βεβαίως θα συγχωνευθούν, καθώς και για το τι σημαίνει η συγχώνευση σε συνθήκες όπως αυτές της Πιερίας, με το Γενικό και το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο. Πρόκειται άλλωστε για διαδικασία που έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετό διάστημα και ακόμα διανύουμε το μεταβατικό διάστημα, με καταληκτική ημερομηνία τις 31 Δεκεμβρίου, όταν και πρέπει να υπάρχει νέο οργανόγραμμα του ενιαίου οργανισμού.

Ο ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΦΑΡΜΑΚΗΣ
«Εδώ και καιρό, λόγω της οικονομικής κρίσης και της κακής οργάνωσης του ΕΣΥ, υπάρχει σχεδιασμός για τις συγχωνεύσεις των δημοσίων οργανισμών γενικώς. Στο ΕΣΥ θα συγνωνευθούν νοσοκομεία, γίνεται όμως κακή ερμηνεία όταν ακούγεται ότι θα καταργηθούν 630 κλινικές, 50 νοσοκομεία.
Το νόημα αυτών των αριθμών είναι οι συγχωνεύσεις που θα γίνουν. Δεν θα κλείσουν τα υπάρχοντα κτίρια που έχουν υποδομές για να αλλάξει η χρήση τους και να γίνουν αποθήκες, ας πούμε. Απλώς καταργούνται τα νομικά πρόσωπα και εκεί που είναι 2 και 3 σε ένα νομό θα γίνουν ένας ενιαίος οργανισμός, με αναδιοργάνωση του προσωπικού με δημιουργία νέου οργανογράμματος.
Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι το νοσοκομείο της Κέρκυρας που έχει δυο παθολογικές κλινικές, με δυο γιατρούς η καθεμιά. Αυτό είναι αστείο, δεν μπορεί να στηθεί κλινική με δυο γιατρούς, αλλά έγινε για έπρεπε να γίνει και κάποιος άλλος διευθυντής, πράσινος ή μπλε που έγινε με κομματικά μέσα.
Σε μεγάλα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης υπάρχουν 3 κλινικές, μοιράζουν εκεί οι διευθυντές τις κλίνες και έτσι αναπαράγεται το «φακελάκι». Ο καθένας αποφασίζει ποιον θα πάρει και αν δώσεις «φακελάκι» θα σε βάλει, διαφορετικά μέχρι τότε δεν έχει κρεβάτι. Τώρα, σε τέτοιες περιπτώσεις θα γίνει μια κλινική με όλες τις κλίνες ενιαία, κάτι που επιφέρει και δυο καταργήσεις.
Δεν καταργείται κάτι για το κοινό, αλλά ενοποιούμε εσωτερικά τις δυνάμεις στα νοσοκομεία. Έτσι και στην Πιερία, ενώ έχουμε δυο νοσοκομεία θα έχουμε ένα, μεγαλύτερο και δυνατότερο, διότι θα έχουμε προσωπικό, που τώρα σε κάποια τμήματα λείπει. Θα έχουμε δηλαδή ένα λογιστήριο, κάτι που είναι πολύ αποδοτικότερο, ενιαία αποθήκη, τμήμα προμηθειών, διοικητική υπηρεσία, τμήμα εσόδων κλπ.
Στο ΕΣΥ της Πιερίας δουλεύουν χίλια άτομα, είναι ο μεγαλύτερος οργανισμός του νομού και δεν νοείται να μην προσφέρει τις καλύτερες υπηρεσίες στον πολίτη. Αυτό έχει σημασία όταν λέμε ότι δεν έχουμε γιατρούς και πρέπει να προσλάβουμε, να σημειωθεί ότι η αναλογία γιατρών/πολιτών είναι καλύτερη από άλλες χώρες της ευρώπης.
Έχουμε 5,6 ανά 1000 κατοίκους, ενώ Γαλλία και Γερμανία έχουν 3,4 ως 4 ανά 1000 και η Αυστρία έχει 3,6 γιατρούς ανά 1000. Δεν λείπουν οι γιατροί, λείπει η καλή οργάνωση και η δυνατότητα από το νόμο να μετακινούνται οι γιατροί από εκεί που περισσεύουν προς τα εκεί που λείπουν. Υπάρχουν, για παράδειγμα, παθολογικές κλινικές που έχουν 18 γιατρούς δε μπορούν να λειτουργήσουν με 5-7 γιατρούς. Αντιθέτως η Κοζάνη έχει μόνο ένα παθολόγο.
Στο νομό Πιερίας, όπως και σε Τρίπολη, Κέρκυρα, Χανιά καταργήθηκαν τα Ψυχιατρεία που υπάρχουν. Έχουμε διεθνή συμβατική υποχρέωση αλλά είναι και θέμα λειτουργικότητας. Μερικά νοσοκομεία της επαρχίας θα αποκτήσουν και εξειδίκευση, δεν μπορούμε να έχουμε αντίγραφα-νοσοκομεία παντού, που κάνουν ακριβώς την ίδια δουλειά, όταν υπάρχει ανάγκη για εξειδίκευση.
Στην Πιερία, θα έχουμε ένα νοσοκομείο, μεγαλύτερο, δυνατότερο και αποδοτικότερο, που συγχρόνως θα είναι εξειδικευμένο, θα δίνει έμφαση στον ψυχιατρικό τομέα. Άλλωστε, το ΨΝΠΟ που ενώνεται με το Γενικό Νοσοκομείο, είναι από τα καλύτερα στην Ελλάδα. Έχει εφαρμόσει πρωτοποριακά προγράμματα, όπως το Ψυχαργώς, που έχουν διευρύνει κατά πολύ την γκάμα των προσφερόμενων ψυχιατρικών υπηρεσιών.
Μπορεί να καταργήθηκε ως νομικό πρόσωπο, αλλά δεν έκλεισε. Ενσωματώνεται ως τομέας στο Γενικό Νοσοκομείο και θα προσφέρει καλύτερα γιατί θα χρησιμοποιεί και τις υπόλοιπες υποδομές που έχει το νοσοκομείο. Η επιτροπή που σύστησε ο υπουργός κ. Λυκουρέντζος για να ξαναγράψει τον χάρτη υγείας πανελληνίως προβλέπει συγχωνεύσεις όπου υπάρχουν πολλά νοσοκομεία. Φανταστείτε ότι στην Ήπειρο, σε 22 χλμ. υπάρχουν 3 νοσοκομεία και υπολειτουργούν. Στην Ημαθία, Νάουσα και Βέροια θα γίνουν ενιαίος οργανισμός, και όπου αλλού υπάρχουν αυτά τα δεδομένα θα υπάρχουν συγχωνεύσεις.
Θα γίνει ανακατανομή, θα κάνουμε νέο οργανόγραμμα. Προβλέπεται στο νόμο που κατήργησε το ψυχιατρείο, ότι πρέπει μέχρι 31 Δεκεμβρίου να συντάξουμε νέο οργανόγραμμα για να συσταθεί ο νέος ενιαίος οργανισμός. Μέχρι τότε ζούμε μια μεταβατική περίοδο.
Σε λίγες μέρες θα κλείσουν τα τμήματα Οξέων Περιστατικών που είναι στο δρόμο για τη Νέα Έφεσο και θα μετακομίσουν εδώ στην Ψυχιατρική Κλινική ηλικιωμένων και εφήβων, που και αυτό είναι κάτι καινούριο. Το κτίριο έχει παραδοθεί και περιμένουμε τώρα από τους προμηθευτές να φέρουν τον ξενοδοχειακό εξοπλισμό.
Το κτίριο που εδρεύουν τώρα τα Οξέα είναι ιδιόκτητο και θα χρησιμοποιηθεί από άλλη κλινική του ψυχιατρικού τομέα».
Πηγή: ΟΛΥΜΠΙΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου