Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2012

ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού

Θέμα: Χρηματοδότηση σχολικών επιτροπών από τον κρατικό προϋπολογισμό

Μπροστά στην έναρξη της σχολικής χρονιάς 2012-2013, έχει καταβληθεί μόνο η μια δόση προς τις σχολικές επιτροπές των δήμων για το 2012. Επιπλέον και αυτή η χρηματοδότηση είναι εξαιρετικά μειωμένη. Σύμφωνα με το νόμο 3577/2007 η χρηματοδότηση για τις λειτουργικές δαπάνες σχολείων και τη συντήρησή τους μέσω των ΚΑΠ πρέπει να αντιστοιχεί στο 6% του συνολικού ύψους χρηματοδότησης των ΚΑΠ. Με βάση τα φετινά στοιχεία του κρατικού προϋπολογισμού, το ποσό αυτό πρέπει να είναι 120 εκατομμύρια ευρώ. Όμως μόνο 20 εκατομμύρια έχουν δοθεί, ενώ τα άλλα 20 εκατομμύρια τώρα αρχίζουν να εκταμιεύονται.
Η κατάσταση γίνεται ακόμα χειρότερη, αν ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι με το νέο Μεσοπρόθεσμό Πακέτο Μέτρων ύψους 13,5 δις ευρώ, προβλέπονται επιπλέον περικοπές για το Υπουργείο Παιδείας ύψους 500 εκ. ευρώ αλλά και νέες περικοπές στην επιχορήγηση των Δήμων.
Σαν αποτέλεσμα, η έναρξη της σχολικής χρονιάς βρίσκει τα ταμεία των σχολείων κυριολεκτικά άδεια, σε μια περίοδο που η ανάγκη για χρηματοδότηση των σχολείων είναι ακόμα πιο οξυμμένη.
Συγκεκριμένα, σε λίγο καιρό τα σχολεία θα πρέπει να προμηθευτούν πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Με την αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και την εξίσωσή του με τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης η τιμή του πετρελαίου θα εκτιναχτεί. Πολλά σχολεία θα βρεθούν σε αδυναμία να βάλουν πετρέλαιο και φυσικό αέριο.
Οι λειτουργικές δαπάνες των σχολείων αυξάνονται συνεχώς, καθώς η ακρίβεια θεριεύει.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ
ο κ .Υπουργός:
• Τι μέτρα θα πάρει για την επαρκή χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών σύμφωνα με τις υπάρχουσες, αυξημένες ανάγκες;
• Τι νομοθετικές πρωτοβουλίες θα πάρει για να απαλλαγούν οι σχολικές επιτροπές από τον Φ.Π.Α.;
• Τι μέτρα θα πάρει ώστε τα σχολεία να απαλλαγούν από τα έξοδα για νερό, ρεύμα τηλέφωνο, πετρέλαιο και φυσικό αέριο και το κόστος να μεταφερθεί εξολοκλήρου στον κρατικό προϋπολογισμό, χωρίς να γίνει καμιά περικοπή στη χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών;

Ο βουλευτής

Θανάσης Παφίλης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου