Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2012

H ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΔΙΟΥ-ΟΛΥΜΠΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΙΔΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ

ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΤΡΟΦΕΙΑ ΣΤΟΥΣ ΠΑΙΔΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ
ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥ
ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ
Η Λαϊκή Συσπείρωση Δίου-Ολύμπου, με επιμονή και σχολαστικότητα ασχολείται με τα προβλήματα των βρεφικών – παιδικών σταθμών, επισημαίνοντας την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκονται, τον συστηματικό αποκλεισμό παιδιών, ως αποτέλεσμα των περικοπών στη χρηματοδότηση αυτών από τον κρατικό προϋπολογισμό, την επιβολή αντικοινωνικών κριτηρίων πρόσληψης των παιδιών και τη σταδιακή απαξίωσή τους από το κράτος και τη μεταφορά της ευθύνης λειτουργίας τους στους δήμους, από το 2002.

Όλο και περισσότερο η κρατική χρηματοδότηση υποκαθίσταται από τα Ευρωπαϊκά προγράμματα που είναι ανεπαρκή και ληξιπρόθεσμα. Το πρόγραμμα αυτό τελειώνει έτσι κι αλλιώς το 2013 και μετά τι;
• Πώς θα αντιμετωπίσει η δημοτική αρχή το όλο ζήτημα; Μήπως με την επιχειρηματική δράση του δήμου, με απολύσεις εργαζομένων ή με το κλείσιμο σταθμών; Θα ψάχνει κάθε χρόνο να βρίσκει «χορηγίες» εφοπλιστών;
• Αλήθεια, ποιοι είναι οι αυτοί οι «κάποιοι» που θέλουν να οδηγήσουν σε αδιέξοδο τον δήμο Δίου-Ολύμπου μετά τις νέες περικοπές που έγιναν στις χρηματοδοτήσεις των κοινωφελών επιχειρήσεων των δήμων; Δεν έχουν πολιτικό όνομα και ταυτότητα; Δεν είναι η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ; Δεν είναι οι παρατάξεις τους στην τοπική διοίκηση εδώ και 10 χρόνια τουλάχιστον ; Γενικά το θέμα της ανεπάρκειας, υποβάθμισης και υπολειτουργίας των παιδικών σταθμών έχει πάρει πανελλαδικές διαστάσεις.
• Πώς προτείνεται η αύξηση του αριθμού των παιδιών (από 35 σε 55 και μάλιστα με εκβιαστικό τρόπο) χωρίς τις ανάλογες υλικοτεχνικές υποδομές, με κίνδυνο την ασφάλεια των παιδιών; Σκοπός των Βρεφονηπιακών Σταθμών δεν είναι να παρέχουν ενιαία προσχολική αγωγή, να βοηθούν τα παιδιά να αναπτυχθούν ολόπλευρα, σωματικά, νοητικά, συναισθηματικά και κοινωνικά, να εξυπηρετούν τους γονείς και παράλληλα να τους ευαισθητοποιούν σε θέματα σύγχρονης παιδαγωγικής και ψυχολογίας, να βοηθούν τα παιδιά προσχολικής ηλικίας στην ομαλή μετάβασή τους από το οικογενειακό στο σχολικό περιβάλλον;
• Μήπως στο επόμενο συμβούλιο θα προταθούν διμηνίτες και για τους παιδικούς σταθμούς, σε αντίθεση με την ανάγκη των παιδιών για σωστή διαπαιδαγώγηση η οποία απαιτεί στελέχωση με σταθερό και μόνιμο προσωπικό, άρτια εκπαιδευμένο και διαρκώς επιμορφούμενο; (Τακτική που εφαρμόζεται για τα σκουπίδια;)
• Ποια είναι η κοινωνική πρόνοια που παρέχεται όταν μόνο 3 παιδικοί σταθμοί λειτουργούν σε ολόκληρο το δήμο Δίου-Ολύμπου(Λιτόχωρο, Λεπτοκαρυά, Νέα Έφεσο); Τα παιδιά των άλλων χωριών δεν δικαιούνται προσχολική αγωγή;
Οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί δεν είναι πάρκιγκ παιδικών ψυχών αλλά χώροι αγωγής και ασφαλούς διαμονής των παιδιών προσχολικής ηλικίας.
Όλοι όσοι, τόσα χρόνια, θεοποίησαν το ΕΣΠΑ και τα ευρωπαϊκά προγράμματα για να κάνουν “κοινωνική πολιτική” και να παρουσιάζουν “έργο” καλά θα κάνουν τουλάχιστον να σιωπούν. Αυτά χρησιμοποιήθηκαν ως φύλο συκής για τη διάλυση των κοινωνικών δομών και την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων.
Η οικονομική δυσχέρεια του Δήμου δεν δημιουργήθηκε με παρθενογέννηση και ούτε είναι άμοιρες ευθυνών οι Δημοτικές Αρχές των πρώην Καποδιστριακών δήμων, οι οποίες αρκέστηκαν στον ρόλο του διαχειριστή που τους όρισε η πολιτεία και όχι του διεκδικητή για καλύτερη ποιότητα ζωής των πολιτών.
Η υποταγή και σημερινής Δημοτικής Αρχής Δίου-Ολύμπου στην «νομιμότητα», άρα και της εφαρμογής της κυβερνητικής πολιτικής, όπως πολλές φορές η ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ έχει τονίσει στο Δημοτικό Συμβούλιο, δεν είναι τίποτα άλλο από την εφαρμογή των μνημονίων και της βαρβαρότητας τους, σε βάρος των εργαζομένων και των λαϊκών οικογενειών δικαιώνοντας απόλυτα την θέση μας ότι η Τοπική Διοίκηση είναι το δεξί χέρι των κυβερνήσεων και λειτουργεί την ίδια αντιλαϊκή και αντεργατική πολιτική . Η κατάσταση θα χειροτερέψει με την παραπέρα περικοπή της κρατικής χρηματοδότησης με σκοπό να ιδιωτικοποιηθούν τομείς κοινωνικής μέριμνας και προστασίας και θα δοθεί έτοιμη «πελατεία» στο ιδιωτικό κεφάλαιο. Είναι ο Καλλικράτης σε εφαρμογή. Όψιμα τώρα χύνουν κροκοδείλια δάκρυα όλοι όσοι στήριξαν και ακόμα στηρίζουν τον Καλλικράτη, το μνημόνιο στην τοπική διοίκηση.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» απαιτεί και διεκδικεί:

• Εγγραφή στους δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς όλων των παιδιών που θα κάνουν αίτηση οι γονείς τους , χωρίς διακρίσεις και προϋποθέσεις.
• Ούτε ένα ευρώ για τροφεία και εξασφάλιση πλήρους και ποιοτικής σίτισης για τα παιδιά.
• Να ανανεωθούν οι συμβάσεις, να μονιμοποιηθούν οι εργαζόμενοι και να προσληφθεί μόνιμο προσωπικό για τη πλήρη κάλυψη των αναγκών.
• Να μην κλείσει κανένας παιδικός σταθμός.
• Να κατασκευασθούν νέοι, σύγχρονοι δημόσιοι βρεφονηπιακοί σταθμοί και να αξιοποιηθούν κατάλληλα δημόσια και δημοτικά κτίρια για την λειτουργία νέων σταθμών.

Καλούμε γονείς και εκπαιδευτικούς να αντιπαρατεθούν, να αποτρέψουν αυτή την πολιτική που θέτει σε κίνδυνο τη ζωή και τις ανάγκες των παιδιών της. Τα κρατικά ταμεία δεν τα χρεοκόπησαν οι ανάγκες του λαού αλλά οι φοροαπαλλαγές και τα χρηματοδοτικά πακέτα της ολιγαρχίας.

Για τη Λαϊκή Συσπείρωση Δίου-Ολύμπου

Η δημοτική σύμβουλος


Κατερίνα Κουρίτα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου