Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2012

Διεργασίες σε προσκήνιο και παρασκήνιο

Σε γεωπολιτικής σημασίας έχουν αναγάγει την απόκτηση της Δημόσιας Επιχείρησης Παροχής Αερίου (ΔΕΠΑ) Ρώσοι και Ιταλοί οι οποίοι έχουν ριχτεί στη μάχη διεκδίκησης της ελληνικής επιχείρησης.
Η ιδιωτικοποίησή της έχει μπει σε τροχιά έντονων διεργασιών, με κινήσεις ιδιαίτερης γεωπολιτικής σημασίας, τόσο στο προσκήνιο όσο και στο παρασκήνιο.
Οι εταιρείες που ενδιαφέρονται προχωρούν στη συγκρότηση των κοινοπρακτικών σχημάτων, ενόψει της κατάθεσης μη δεσμευτικών προσφορών. Κομβικός ο ρόλος της Gazprom και των Ιταλικών ENI και EDISON.
Στις 5 Νοεμβρίου, σύμφωνα με την προκήρυξη του ΤΑΙΠΕΔ, οι εταιρείες οι οποίες, στην πρώτη φάση της διαδικασίας, είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την εξαγορά των μετοχών της ΔΕΠΑ που κατέχει το ελληνικό δημόσιο, θα πρέπει να καταθέσουν μη δεσμευτικές οικονομικές προσφορές.
Ενόψει της ημερομηνίας αυτής οι «μνηστήρες» έχουν αποδυθεί σε αγώνα δρόμου προκειμένου, αφενός μεν να ενισχύσουν τις προσβάσεις και τα διαπραγματευτικά τους ατού, αφετέρου να συγκροτήσουν τα κοινοπρακτικά σχήματα που θα «κατέβουν» στο διαγωνισμό.
Η προθεσμία για να δηλωθούν οι συμμαχίες είναι η 17η Οκτωβρίου, οπότε τις ημέρες αυτές οι διεργασίες έχουν «πάρει φωτιά». Ο προκήρυξη δίνει τη δυνατότητα να κοινοπρακτήσουν όχι μόνον εταιρείες που συμμετείχαν στην πρώτη φάση, αλλά και άλλες, «μπαίνοντας» σε σχήματα εταιρειών που ήδη έχουν καταθέσει το ενδιαφέρον τους.
Επισήμως, όλες οι εταιρείες που εμφανίστηκαν τον Απρίλιο, δηλώνουν ότι θα συμμετάσχουν και στο δεύτερο γύρο. Στο παρασκήνιο ωστόσο, έχουν γίνει πολλές διμερείς επαφές και συναντήσεις με αντικειμενικό σκοπό να δημιουργηθούν συμμαχίες για από κοινού κάθοδο. Σύμφωνα με πληροφορίες και εκτιμήσεις παραγόντων του χώρου, οι «παίχτες» που κινούνται με έντονο τρόπο είναι η Ρωσική Gazprom, οι Ιταλικές ENI και EDISON και η Ισραηλινή ISRAEL CORPORATION.
Από τους εγχώριους διεκδικητές, η κοινοπραξία των ομίλων Μυτιληναίου και Βαρδινογιάννη, ο δεύτερος μεγαλύτερος πελάτης της ΔΕΠΑ, προσπαθεί να εξασφαλίσει ρόλο, κυρίως μέσω της ένταξής της σε κάποιο ισχυρό διεθνές άρμα.
Πηγή: Deal news

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου