Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2012

Αναδασώσεις, έργα σε δάση και περιπολίες η απάντηση στην έξαρση των λαθροϋλοτομιών

Με αναδασώσεις, δασικά έργα και αυξημένες περιπολίες απαντά η Γενική Διεύθυνση Δασών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης στο φαινόμενο της λαθροϋλοτομίας. Σύμφωνα με τον αναπληρωτή διευθυντή Δασών νομού Θεσσαλονίκης, Χρήστο Γκίκη, η λαθροϋλοτομία στις δασικές περιοχές του νομού που καλύπτουν το 40% της έκτασής του, παρουσιάζει έξαρση τα δύο τελευταία χρόνια ενώ πληθαίνουν διαρκώς οι κατασχέσεις αυτοκινήτων και εμπορευμάτων τόσο από ανθρώπους που κόβουν δέντρα για να καλύψουν τις οικιακές τους ανάγκες σε θέρμανση όσο και από εκείνους που εμπορεύονται την ξυλεία με στόχο το κέρδος.

Απέναντι στην κατάσταση αυτή, εντείνονται οι περιπολίες της δασικής υπηρεσίας ενώ σε ό,τι αφορά τα δασοτεχνικά έργα, υλοποιούνται παρεμβάσεις αντιπυρικής προστασίας, βελτίωσης δασικών δρόμων, αντιπλημμυρικής προστασίας και διευθέτησης χειμάρρων. Επιπλέον, αναρτήθηκαν οι δασικοί χάρτες για δώδεκα περιοχές του νομού Θεσσαλονίκης και υπολείπονται άλλοι 21.

Στο μεταξύ, σχέδιο αναδασώσεων υλοποιείται σε διάφορες περιοχές του νομού Θεσσαλονίκης από την Διεύθυνση Αναδασώσεων Κεντρικής Μακεδονίας. Σύμφωνα με την ενημέρωση που έκανε ο Δασολόγος της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης, Κυριάκος Ανδρεάδης στη Μητροπολιτική Επιτροπή Θεσσαλονίκης, σε 180 στρέμματα στον οικισμό Τριαδίου του Δήμου Θέρμης θα φυτευτούν 40.000 δενδρύλλια, σε 280 στρέμματα στη θέση Κούλα Ασσήρου στο Δήμο Λαγκαδά θα φυτευτούν 60.000 δενδρύλλια ενώ προβλέπεται να γίνει αναδάσωση και σε 170 στρέμματα στο ΧΥΤΑ της Μαυροράχης με 37.500 δενδρύλλια. Παράλληλα αναδάσωση θα γίνει στη θέση «Λυόμενο» του περιαστικού δάσους της Θεσσαλονίκης με 10.500 φυτά που θα φυτευτούν σε έκταση που κάηκε το 2011.

Μελέτες έχουν συνταχθεί για δύο ακόμη αναδασώσεις στις θέσεις «Αγνάντι Φιλύρου» του Δήμου Χορτιάτη και «Σταυρός Ασσήρου» του Δήμου Λαγκαδά», σε εκτάσεις σαράντα στρεμμάτων σε κάθε περίπτωση, όπου θα φυτευτούν συνολικά 13.000 δενδρύλλια. Εκτός νομού, στην περιοχή της Κασσάνδρας θα γίνει αναδάσωση στη θέση «Μαυρόμπαρα», σε 41 στρέμματα, με 6.500 φυτά και στο Μεταλλικό του Δήμου Κιλκίς, σε 110 στρέμματα, με 27.000 δενδρύλλια. Τις αναδασώσεις θα εκτελέσουν μέλη συλλόγων και εθελοντικών φορέων, μαθητές σχολείων και ο στρατός.

Εξάλλου, όπως έγινε γνωστό, από τα φυτώρια που διατηρεί η διεύθυνση αναδασώσεων θα διατεθούν 500.000 δενδρύλλια για φύτευση στις εκτάσεις που κάηκαν στην Πελοπόννησο κατά την πυρκαγιά του 2007.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου