Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2012

Κώστας Κουκοδήμος - ΕΡΩΤΗΣΗ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ

Ερώτηση του βουλευτή Πιερίας Κώστα Κουκοδήμου προς τον υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας
ΘΕΜΑ: ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΜΕ ΜΟΛΙΣ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Κύριε υπουργέ, 
το τελευταίο διάστημα φτάνουν σωρηδόν καταγγελίες πολιτών αλλά πληθαίνουν και δημοσιεύματα, που αναφέρουν ότι μετανάστες από κράτη της Ανατολικής Ευρώπης (τα οποία υπάγονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση) δουλεύουν 14 χρόνια στη χώρα καταγωγής τους και στη συνέχεια έρχονται στην Ελλάδα. Με βάση τη νομοθεσία και το κοινοτικό δίκαιο, με μόλις έναν χρόνο δουλειάς μπορούν να πάρουν σύνταξη από το ΙΚΑ σε ηλικία 60 ετών οι γυναίκες και 65 οι άντρες.
Αναγκαία προϋπόθεση για την καταβολή της σύνταξης είναι οι μετανάστες να έχουν ως τόπο κατοικίας την Ελλάδα. Έτσι σημαντικός αριθμός αλλοδαπών δηλώνει τι διαμένει στην Ελλάδα και παίρνει το σύνολο της σύνταξης, ενώ στην πραγματικότητα περνάει το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στη χώρα του.
Οι Βούλγαροι και Ρουμάνοι, ως ισότιμα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχουν το δικαίωμα της ελεύθερης διέλευσης στη χώρα μας και απολαμβάνουν τα ίδια εργασιακά και συνταξιοδοτικά προνόμια με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους πολίτες. Έτσι, ακόμη και με λίγους μήνες ασφάλισης στην Ελλάδα, ένας Βούλγαρος, Ρουμάνος ή Πολωνός που έχει δουλέψει 14-15 χρόνια στην πατρίδα του, μπορεί να πάρει κατώτατη σύνταξη του ΙΚΑ, ύψους 486 ευρώ, όπως επίσης να κάνει και αίτηση για χορήγηση του ΕΚΑΣ, ύψους 230 ευρώ. Το ποσό θεωρείται «αστρονομικό» για τη Βουλγαρία, η οποία καταβάλλει συντάξεις της τάξεως από 40 έως 130 ευρώ.
Το πρόβλημα όμως προκύπτει από το γεγονός ότι οι συγκεκριμένοι δεν διαμένουν καν στην Ελλάδα αλλά εισπράττουν από τη χώρα μας συντάξεις.
Να σημειωθεί ότι ο αριθμός των αιτήσεων για συνταξιοδότηση Βουλγάρων εργαζομένων τριπλασιάστηκε, όπως αναφέρεται επίσης σε δημοσιεύματα του τύπου, ενώ γίνεται λόγος και για την ύπαρξη κυκλωμάτων που εκμεταλλεύονται την κατάσταση και σπεύδουν να βγάλουν σύνταξη με το αζημίωτο στους αλλοδαπούς.
Καταφέρνουν, όπως επισημαίνεται, να δηλώσουν ψεύτικη διεύθυνση κατοικίας, εντός της ελληνικής επικράτειας και μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις πολλές αιτήσεις, έχουν κοινή διεύθυνση κατοικίας, διαδικασία που μπορεί εύκολα να διασταυρωθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες.
Την ίδια στιγμή παράγοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης εκτιμούν ότι οι αιτήσεις Βουλγάρων για συνταξιοδότηση στη βόρεια Ελλάδα είναι χιλιάδες. Το υπόλοιπο 30% των αιτήσεων από ευρωπαϊκές χώρες έχει υποβληθεί από Ρουμάνους, Πολωνούς και Έλληνες που έχουν δουλέψει στο Βέλγιο και τη Γερμανία.

Κύριε Υπουργέ,
Το σκεπτικό που διέπει την κοινοτική νομοθεσία είναι ότι κάθε κράτος-μέλος είναι υποχρεωμένο να προσφέρει το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και την ανάλογη περίθαλψη στους Ευρωπαίους πολίτες που διαμένουν και εργάζονται σε αυτό. Στην προκειμένη όμως περίπτωση, αν όλα τα παραπάνω ως αναφέρονται ισχύουν, υπάρχει σοβαρή στρέβλωση και σημαντική επιβάρυνση του ελληνικού κράτους.

Μετά από τα παραπάνω ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

-Ευσταθούν τα παραπάνω στοιχεία και έχει γίνει αντιληπτή από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου ή του ΙΚΑ η μεγάλη αύξηση αιτήσεων από πολίτες της ανατολικής Ευρώπης, κυρίως Βουλγαρία, για συνταξιοδότηση;
-Δεν υπάρχει δυνατότητα ελέγχου και διασταυρώσεων των στοιχείων που προσκομίζονται;
-Πώς προτίθεται να αντιμετωπίσει το υπουργείο το πρόβλημα και τις στρεβλώσεις που προκαλούνται;

Ο Ερωτών Βουλευτής
Κωνσταντίνος Γ. Κουκοδήμος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου