Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2012

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΠΙΕΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ Γ.Ε.ΜΗ. ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΥΤΟΑΠΟΓΡΑΦΗ

Η αυτοαπογραφή, το Γενικό Εμπορικό Μητρώο (Γ.Ε.ΜΗ.), η Υπηρεσία μιας Στάσης και η νέα εταιρική μορφή της Ιδιωτικής Κεφαλαιουχικής Εταιρείας (Ι.Κ.Ε.) ήταν το θέμα της ενημερωτικής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στο Επιμελητήριο Πιερίας την Παρασκευή 26 Οκτωβρίου. Εισηγητές της εκδήλωσης ήταν στελέχη της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας, οι οποίοι ως διαχειριστές του Γ.Ε.ΜΗ. και ύστερα από πρόσκληση του Επιμελητηρίου ανέλαβαν να αναλύσουν και να ενημερώσουν όλους τους εμπλεκόμενους σχετικά με την υλοποίηση του Εμπορικού Μητρώου και την αυτοαπογραφή.

Κατά την έναρξη της εκδήλωσης ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Ηλίας Χατζηχριστοδούλου υπογράμμισε πως από την πλευρά του ΕΒΕ Πιερίας έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την ενημέρωση των επιχειρήσεων γύρω από το θέμα της αυτοαπογραφής. Ο κ. Χατζηχριστοδούλου τόνισε πως η αυτοαπογραφή είναι υποχρεωτική και αποτελεί πάγιο αίτημα των Επιμελητηρίων και ιδιαίτερα σοβαρό θέμα, αφού όσες επιχειρήσεις δεν φροντίσουν για την έγκαιρη καταχώρησή τους στο Γ.Ε.ΜΗ. θα αντιμετωπίσουν προβλήματα που έγκεινται στην εύρυθμη λειτουργίας τους, όπως για παράδειγμα η αδυναμία να λάβουν φορολογική ή ασφαλιστική ενημερότητα. Γι’ αυτό το λόγο, όπως είπε χαρακτηριστικά, πρέπει να συνεχιστεί η συντονισμένη προσπάθεια από την πλευρά του Επιμελητηρίου, σε συνεργασία με τους λογιστές-φοροτεχνικούς, προκειμένου όλοι οι επιχειρηματίες να προβούν στην αυτοαπογραφή.

Εισηγητής της ενημέρωσης σχετικά με το Γ.Ε.ΜΗ. και την Υπηρεσία μιας Στάσης ήταν ο κ. Γεώργιος Γεωργακόπουλος, Συντονιστής της Κεντρικής Υπηρεσίας Γ.Ε.ΜΗ. της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας. Όπως επεσήμανε «φιλοδοξούμε να αναδείξουμε το Γ.Ε.ΜΗ. σε εργαλείο ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας», ενώ το χαρακτήρισε ως το «ληξιαρχείο» των επιχειρήσεων, αφού με την καταχώρησή της σ’ αυτό κάθε επιχείρηση νομιμοποιείται. Ο κ. Γεωργακόπουλος έκανε μια σύντομη αναφορά στο ιστορικό θέσπισης και τήρησης του Γ.Ε.ΜΗ., το οποίο τέθηκε σε εφαρμογή από τις 4-4-2012, στο ισχύον νομικό πλαίσιο, καθώς και στη διάρθρωσή του. Επιπλέον, αναφέρθηκε και στην Υπηρεσία μιας Στάσης και το ιστορικό και νομικό πλαίσιο που οδήγησε στην απλούστευση των διαδικασιών σύστασης μιας εταιρείας.

Από την πλευρά του ο κ. Γεώργιος Σουρμελής, Επιστημονικός Συνεργάτης της Κεντρικής Υπηρεσίας Γ.Ε.ΜΗ. της Κ.Ε.Ε.Ε. ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους δίνοντάς τους πρακτικές οδηγίες και χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με την πλοήγηση στο site του Γ.Ε.ΜΗ., καθώς και παραδείγματα εφαρμογής της διαδικασίας και συμπλήρωσης των πεδίων στις σχετικές φόρμες. Ο τρόπος εγγραφής, όπως διευκρίνισε είναι απλή, καθώς, αφού γίνει η σύνδεση, ακολουθούνται τα βήματα που απαιτούνται και συμπληρώνονται τα γενικά και ειδικότερα στοιχεία κάθε επιχείρησης.

Τέλος, ο κ. Γεωργακόπουλος στάθηκε στη νέα εταιρική μορφή της Ιδιωτικής Κεφαλαιουχικής Εταιρείας και συγκεκριμένα στο νομικό πλαίσιο, τα βασικά της χαρακτηριστικά, το απαιτούμενο ελάχιστο κεφάλαιο και τα είδη των εισφορών, καθώς και στα όργανα της εταιρείας. Βασικά πλεονεκτήματα, όπως τόνισε της Ι.Κ.Ε. σε σχέση με ΕΠΕ, ΟΕ και ΕΕ είναι το μικρότερο κόστος και το πιο ευέλικτο σχήμα, ενώ βασική της καινοτομία είναι η αποσύνδεση της εταιρικής συμμετοχής και των μεριδίων από το κεφάλαιο με στόχο τη διευκόλυνση των επενδύσεων και της ανάπτυξης.

Στη συνέχεια οι συμμετέχοντες έθεσαν προς τους εισηγητές τις απορίες τα ερωτήματά τους ζητώντας διευκρινίσεις γύρω από τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσουν. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να λάβουν ακόμη περισσότερες πληροφορίες στα τηλέφωνα 210 3607905 και 210 3382131 και μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο geg@acci.gr

Υπενθυμίζεται πως οι προθεσμίες για την απογραφή στο Γ.Ε.ΜΗ. έχουν οριστεί ως εξής:
I. Για τις ΑΕ, τις ΕΠΕ, τις ΟΕ και τις ΕΕ, η προθεσμία υποβολής ορίζεται ως εξής:
o Μέχρι την 27η Οκτωβρίου 2012 για τους υπόχρεους που ο Α.Φ.Μ. τους λήγει στο 1.
o Μέχρι την 3η Νοεμβρίου 2012 για τους υπόχρεους που ο Α.Φ.Μ. τους λήγει στο 2.
o Μέχρι την 10η Νοεμβρίου 2012 για τους υπόχρεους που ο Α.Φ.Μ. τους λήγει στο 3.
o Μέχρι την 17η Νοεμβρίου 2012 για τους υπόχρεους που ο Α.Φ.Μ. τους λήγει στο 4.
o Μέχρι την 24η Νοεμβρίου 2012 για τους υπόχρεους που ο Α.Φ.Μ. τους λήγει στο 5.
o Μέχρι την 1η Δεκεμβρίου 2012 για τους υπόχρεους που ο Α.Φ.Μ. τους λήγει στο 6.
o Μέχρι την 8η Δεκεμβρίου 2012 για τους υπόχρεους που ο Α.Φ.Μ. τους λήγει στο 7.
o Μέχρι την 15η Δεκεμβρίου 2012 για τους υπόχρεους που ο Α.Φ.Μ. τους λήγει στο 8.
o Μέχρι την 22η Δεκεμβρίου 2012 για τους υπόχρεους που ο Α.Φ.Μ. τους λήγει στο 9.
o Μέχρι την 29η Δεκεμβρίου 2012 για τους υπόχρεους που ο Α.Φ.Μ. τους λήγει στο 0.
II. Για τους αστικούς συνεταιρισμούς και τα υποκαταστήματα ή πρακτορεία εταιρειών της αλλοδαπής, η προθεσμία υποβολής είναι από 1η Νοεμβρίου 2012 έως τις 29 Δεκεμβρίου του 2012 και εξειδικεύεται ως εξής:
o Μέχρι την 20η Νοεμβρίου 2012 για τους υπόχρεους που ο Α.Φ.Μ. τους λήγει στο 1, 2, 3.
o Μέχρι την 10η Δεκεμβρίου 2012 για τους υπόχρεους που ο Α.Φ.Μ. τους λήγει στο 4, 5, 6.
o Μέχρι την 29η Δεκεμβρίου 2012 για τους υπόχρεους που ο Α.Φ.Μ. τους λήγει στο 7, 8, 9, 0.
III. Για τις Ατομικές επιχειρήσεις, τους Ευρωπαϊκούς Ομίλους Οικονομικού Σκοπού, τις Ευρωπαϊκές Συνεταιριστικές Εταιρείες και τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν εμπορία, η προθεσμία παρατείνεται:
o Μέχρι την 21η Ιανουαρίου 2013 για τους υπόχρεους που ο Α.Φ.Μ. τους λήγει στο 1, 2 ,3, 4.
o Μέχρι την 15η Φεβρουαρίου 2013 για τους υπόχρεους που ο Α.Φ.Μ. τους λήγει στο 5, 6, 7, 8, 9, 0.
• Προθεσμία κατάθεσης εγγράφων στην κατά περίπτωση αρμόδια Υπηρεσία ΓΕΜΗ: εντός πέντε μηνών από την έναρξη της όλης διαδικασίας δηλ. 2/7-2/12/12.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου