Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2012

Σιάτιστα: Εορτασμός πολιούχου Αγίου Δημητρίου, παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμου

Με επισημότητα και κατάνυξη τελέστηκε το πρωί στον μητροπολιτικό ναό του Αγίου Δημητρίου θεία λειτουργία, παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, και του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου, με τη συμμετοχή μητροπολιτών, εκπροσώπων των τοπικών αρχών και πλήθους κόσμου.

Στον βίο και τα θαύματα του πολιούχου της Θεσσαλονίκης και της Σιάτιστας, Αγίου Δημητρίου, αναφέρθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης, υπογραμμίζοντας ότι «δεν ελυπήθη το κάλλος της νεότητος του, δεν επεθύμησε δόξαν και τιμάς, που επιφύλασσε η λαμπρή στρατιωτική του σταδιοδρομίαν», ούτε την εύνοια του «του επιγείου βασιλέως», αλλά «την αγάπην του επουρανίου βασιλέως Χριστού». Πρόσθεσε ότι η ζωή του, το μαρτύριο του και η πίστη του αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση.

Ο κ. Βαρθολομαίος εξήρε, επίσης, το έργο του μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης Παύλου.

«Σας συγχαίρομεν διά το σύνολον το πνευματικόν έργον σας και την άγρυπνον ποιμαντικήν, εκκλησιαστικήν και κοινωνικήν μεριμνάν σας διά τας ανάγκας του λαού σας» επισήμανε απευθυνόμενος στον μητροπολίτη Παύλο, ο Οικουμενικός Πατριάρχης, υπογραμμίζοντας τον «καίριο πνευματικό του λόγο» και την «έμπονο συμμετοχή» του μεταξύ άλλων «εις τα προβλήματα του τόπου και εις την προσπάθειαν επιλύσεως και διευθετήσεως των».

Ο μητροπολίτης Παύλος, στον χαιρετισμό του, τόνισε ότι η ζωή του Αγίου Δημητρίου καταδεικνύει, μεταξύ άλλων, την «κραυγάζουσα αλήθεια», που «κάποιοι επιχειρούν να φιμώσουν», δηλαδή «τον τρόπο με τον οποίο δομήθηκαν οι σχέσεις της εκκλησίας και του γένους και του κράτους μας», όχι ως αποτέλεσμα «γραφειοκρατικής κατασκευής» αλλά «μέσα στη ζωή και την ιστορία». Επισήμανε το τεράστιο έργο του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της «Μεγάλης Εκκλησίας», παρά τη στάση όσων υποβλέπουν την παρουσία της και την προσφορά της και την προσήλωση στη αποστολή της που είναι η «διακονία της Οικουμένης».

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα παραμείνει στη Σιάτιστα έως αύριο, Σάββατο, το βράδυ, επισκεπτόμενος εκκλησιαστικά ιδρύματα και μοναστήρια της περιοχής, ενώ ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος θα συμμετάσχει στις διήμερες εορταστικές εκδηλώσεις της μητρόπολης Λαγκαδά.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου