Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2012

Φ.Σ.Λ. "ΟΛΥΜΠΟΣ" - ΟΧΙ ΣΤΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ ΤΗΣ TOSOH

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ "ΟΛΥΜΠΟΣ" ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ, ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΤΑΦΗΣ 82.000 ΤΟΝΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΠΟΔΕΣ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΟΥ.

Διαβάστε την επιστολή παρακάτω:

ΦΥΣΙΟΛΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΙΤΟΧΩΡΟΥ «ΟΛΥΜΠΟΣ»
Ιθακησίου 1, Λιτόχωρο. Τηλέφωνο: 2352084200. Τ.Κ.: 602 00,
 e-mail: info@fslo.gr
(πρώην Σ.Ε.Ο. Λιτοχώρου)

Αριθ. Πρωτ.: 28 Λιτόχωρο, 27/10/2012

ΠΡΟΣ: Κο ΛΙΒΙΕΡΑΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟ Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Αμαλιάδος 17, Αθήνα

ΨΗΦΙΣΜΑ
Αξιότιμε κύριε Υπουργέ ,
Τον Ιούνιο που μας πέρασε ο Δήμος Δίου – Ολύμπου με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και την έγκριση του Δ.Σ. της Δημοτικής επιχείρησης Δ.Ε.Α.Δ.Ο. (Δημοτική Επιχείρηση Ανάπτυξης Δίου Ολύμπου), αποφάσισε την απόθεση 82.000 τόνων βιομηχανικών αποβλήτων της TOSOH HELLAS, στην θέση Γούρνες στο Λιτόχωρο (Λατομική περιοχή) στους πρόποδες του Ολύμπου.
Kύριε Υπουργέ, ο Όλυμπος, το ψηλότερο βουνό της χώρας μας, είναι η πρώτη περιοχή της Ελλάδας για την οποία εφαρμόστηκε ειδικό καθεστώς προστασίας το 1938 με την ανακήρυξή της ως Εθνικού Δρυμού. Επίσης, το 1981 η UNESCO ανακήρυξε τον Όλυμπο «Διατηρητέο Οικοσύστημα της Παγκόσμιας Βιόσφαιρας». Η Ευρωπαϊκή Κοινότητα έχει συμπεριλάβει τον Όλυμπο στις «Σημαντικές για την Ορνιθοπανίδα Περιοχές της Ευρωπαϊκής Κοινότητας». Τέλος, έχει καταχωρηθεί στον κατάλογο του Ευρωπαϊκού Δικτύου Natura 2000 ως «ζώνη ειδικής προστασίας» και «τόπος κοινοτικού ενδιαφέροντος».
Είναι προφανές από τα παραπάνω, πως ουδεμία παρέμβαση τύπου δημιουργίας Χ.Υ.Τ.Α. βιομηχανικών αποβλήτων στους πρόποδες του μυθικού βουνού μπορεί να αποτελέσει αναπτυξιακή ενέργεια για την τοπική κοινωνία. Τέτοιου είδους αποφάσεις στερούνται πάσης φύσεως λογικής, διότι και αν ακόμη το συγκεκριμένο υλικό (αποτέλεσμα επεξεργασίας ξηρών μπαταριών) είναι εντελώς ακίνδυνο, η ζημιά που θα προκληθεί στην φήμη και στην υπόσταση του Ολύμπου θα δράσει καταστροφικά για τον τοπικό Τουρισμό και την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής.
Ως εκ τούτου, ο Σύλλογός μας κάλεσε έκτακτη Συνεδρίαση του Δ.Σ. κατά την οποία αποφάσισε να στηρίξει με όλα τα νόμιμα μέσα και τις δυνάμεις που διαθέτει, τις προσπάθειες που γίνονται από τοπικούς φορείς, σωματεία και απλούς πολίτες έτσι ώστε:
1. Να ακυρωθεί η απόφαση του Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης σχετικά με την τροποποίηση των περιβαλλοντικών όρων της Δ.Ε.Α.Δ.Ο.
2. Να αναιρεθεί αντίστοιχα η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Δίου Ολύμπου.

Προς αυτήν την κατεύθυνση ζητάμε και την δική σας βοήθεια, κύριε Υπουργέ, επικαλούμενοι την περιβαλλοντική σας ευαισθησία καθώς και την κοινή λογική.

Για το Δ.Σ.


Ο Πρόεδρος                             Ο Γενικός Γραμματέας

Γιαννικός Ευάγγελος                  Καρανικόλας Αναστάσιος



Κοινοποίηση :
1. Δήμος Δίου – Ολύμπου (Δήμαρχος, Πρόεδρος Δ.Σ. , Δημοτικοί Σύμβουλοι, Πρόεδροι και Μέλη Συμβουλίων Δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων).
2. Δ.Ε.Α.Δ.Ο.
3. Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας, Αντιπεριφερειάρχη Κα Μαυρίδου Σοφία.
4. Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, Περιφερειάρχη Κο Ψωμιάδη Διονύσιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου