Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012

ΝΙΚΟΣ ΛΑΠΠΑΣ: Ανάκληση της απόφασης αρ. 113\2012 του Δ.Σ. Δίου – Ολύμπου σχετικά με την τροποποίηση περιβαλλοντικών όρων της Δ.Ε.Α.Δ.Ο.

Πραγματοποιήθηκε εχθές (20\11\2012) μία ιστορικής σημασίας συνεδρίαση του Δ.Σ. Δίου – Ολύμπου με τη λήψη μίας εξ ίσου ιστορικής απόφασης! Δεν θα ασχοληθούμε με τις εκατέρωθεν αντεγκλήσεις και εντάσεις, γιατί αυτά είναι δευτερεύουσας σημασίας μπροστά στην ίδια την απόφαση. Αξίζει να γίνει αναφορά όμως στην δυναμική και μαζική παρουσία πολιτών, συνδημοτών μας στη συντριπτική πλειοψηφία τους, που ήρθαν να παρακολουθήσουν και ταυτόχρονα να δηλώσουν την αντίθεσή τους προς την επίμαχη τροποποίηση και την επικείμενη απόθεση των βιομηχανικών αποβλήτων. Κάτω και από τη λαϊκή κατακραυγή δεν θα ήταν δυνατόν να προκύψει άλλο αποτέλεσμα πλην της ομόφωνης απόφασης υπέρ της ανάκλησης της επίμαχης τροποποίησης, έστω κι αν από την παράταξη της πλειοψηφίας υπήρξε ο τραγελαφικός ισχυρισμός πως η θετική ψήφος δίνεται δήθεν «για να σταματήσουν να δυσφημούν τον τόπο ορισμένοι»! Θα είχε πολύ ενδιαφέρον να ακούγαμε τις τοποθετήσεις όλων των συμβούλων γύρω από το ζήτημα για να βλέπαμε πως θα αιτιολογούσε ο καθένας την στάση του. Ας είναι όμως κι έτσι!
Περιμένουμε τώρα από τη δημοτική αρχή να αποσταλεί άμεσα η χθεσινή απόφαση προς τον ΥΠ.Ε.Κ.Α., την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης, το Περιφερειακό Συμβούλιο και το Συμβούλιο της Επικρατείας.
Ακολουθεί το κείμενο του προοιμίου της εισήγησής μου στη χθεσινή συνεδρίαση:


Κύριε Πρόεδρε

Επειδή δεν προηγήθηκε προ ημερησίας συζήτηση, θα χρειαστεί να κάνω ορισμένα σχόλια και μερικές παρατηρήσεις, σχετικές, άλλωστε, με το θέμα. Πρώτα από όλα σας άκουσα να ισχυρίζεστε πως τηρήθηκε κατά γράμμα ο νόμος σχετικά με την εισαγωγή του θέματος σε τακτική συνεδρίαση κι όχι σε ειδική, όπως ξεκάθαρα αναφέραμε στο αίτημά μας οι εννέα συνυπογράφοντες συνάδελφοι. Δηλαδή θέλετε να πείτε ότι ο αείμνηστος Μιχάλης Λαλούμης έσφαλλε, όταν δεχόταν πέρσι ως Πρόεδρος τις ειδικές συνεδριάσεις που ζητούσαμε για τα διόδια και τις επίδικες εκτάσεις;

Πρέπει επίσης να εκφράσω την απορία μου σχετικά με πρόσφατες δηλώσεις των κυρίων Παπαθανασίου και Φαρμάκη, σε πανελλαδικής εμβέλειας μέσα, οι οποίοι υποστήριξαν πως «η περιοχή απόθεσης δεν είναι Όλυμπος» και πως «οι κινητοποιήσεις είναι κατευθυνόμενες από συγκεκριμένο πολιτικό χώρο» (!). Αλήθεια, ξεχνάνε ότι στη δεκαετία του ’90 διαφημίζαμε στον Δήμο Λιτοχώρου την περίφημη «Olympus Riviera» που ξεκινούσε από τη θάλασσα μέχρι τον Μύτικα;
Επιπλέον, όποιος ρίξει μία ματιά στους υπογράφοντες την αίτηση προς το Σ.Τ.Ε. θα καταλάβει ότι ο ισχυρισμός περί «κατευθυνόμενων κινητοποιήσεων» είναι τουλάχιστον αστείος!
Υπήρξε όμως και μία επιστολή που έδωσε στη δημοσιότητα ο ίδιος ο κ. Φαρμάκης, την οποία απηύθυνε ως πρόεδρος της Δ.Ε.Α.Δ.Ο. προς την εταιρεία που επιδιώκει να αναλάβει την «αποκατάσταση» των 15 στρ. του παλιού λατομείου. Αναφέρεται εκεί σε πιέσεις τύπου «δαμόκλειας σπάθης» που ασκήθηκαν από εκπροσώπους της εταιρείας προς τον ίδιο και το Δ.Σ. της Δ.Ε.Α.Δ.Ο. για άμεση υπογραφή της σύμβασης. Και όλα αυτά πριν από τρεις εβδομάδες! Αλήθεια, θεώρησε τόσο ανάξιο ή μη σχετικό το Δημοτικό Συμβούλιο ο κ. Φαρμάκης για να το ενημερώσει για τις εξελίξεις αυτές στη συνεδρίαση της 9ης Νοεμβρίου; Αντ’ αυτού επέλεξε να μας πληροφορήσει μέσω των Μ.Μ.Ε. λίγο πριν την «ηρωική» του έξοδο.


Υ.Γ: Θα ακολουθήσει προσεχώς νέο δελτίο με το κυρίως κείμενο της εισήγησης.

Υ.Γ. 2: Στη συνεδρίαση ακούστηκε και παραφρασμένος ο καβαφικός στίχος: «και τώρα τι θα κάνετε χωρίς βαρβάρους;». Στους όψιμους λάτρεις του Καβάφη αφιερώνω το: «Απολίπειν ο Θεός Αντώνιον»…!

Με τιμή,
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΘ. ΛΑΠΠΑΣ

Δημοτικός Σύμβουλος Δίου – Ολύμπου
Επικεφαλής δημ. παράταξης «ΝΕΑ ΑΡΧΗ – ΝΕΑ ΕΛΠΙΔΑ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου