Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2012

Πρόσθετα μέτρα 18,2 δισ. ως το 2016

Στα 18,2 δισ. ευρώ ανεβάζει τον λογαριασμό των πρόσθετων μέτρων το τελικό κείμενο του Προϋπολογισμού και του Μεσοπρόθεσμου, που κατατέθηκε χθες στη Βουλή, καθώς πέρα από το αναμενόμενο πακέτο των 13,5 δις. ευρώ, έχει εγγραφεί και επιπλέον κονδύλι 4,675 δις. ευρώ. Το συγκεκριμένο ποσό απαιτείται για να καλύψει τη διετή επιμήκυνση του προγράμματος προσαρμογής έως το 2016. Το υπουργείο Οικονομικών, πάντως, δεν ξεκαθαρίζει από πού θα προέλθουν αυτά τα επιπλέον κονδύλια.

Πολύ ανησυχητική είναι και η παραδοχή ότι όλες αυτές οι θυσίες κινδυνεύουν να πάνε στο βρόντο, καθώς όπως αναφέρει το υπουργείο Οικονομικών, όλα τα μοντέλα που χρησιμοποίησε το ΔΝΤ στηριζόμενο στην εμπειρία άλλων κρατών, προκειμένου να κάνει τις μακροοικονομικές προβολές, έχουν ανατραπεί πλήρως, αφού τα μέτρα λιτότητας έχουν πολλαπλάσιο δυσμενές αποτέλεσμα στο ΑΕΠ.

Μάλιστα, χωρίς τα έσοδα από τις Κεντρικές Τράπεζες, που έχουν διακρατήσει τα ελληνικά ομόλογα και θα μας επιστρέψουν τα κέρδη που έχουν αποκομίσει από τη διαφορά τρέχουσας- ονομαστικής αξίας, το Έλλειμμα θα παραμείνει πάνω από το 3% και το 2016!

Ο Προϋπολογισμός του 2013 προβλέπει ύφεση 4,5% και ανεργία 23,7%, καθώς και στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 0,4% του ΑΕΠ. Ωστόσο, τα μέτρα που συζητούνται εδώ και 4 μήνες είναι και πάλι αποτυπωμένα χωρίς λεπτομέρειες, γεγονός που δείχνει ότι το γράψε-σβήσε θα συνεχίζεται ως την τελευταία στιγμή πριν την κατάθεση των εφαρμοστικών διατάξεων.

Το μόνο που διευκρινίστηκε είναι ότι το ΕΚΑΣ θα χορηγείται τελικά πάνω από τα 65 έτη και όχι πάνω από τα 64 όπως είχαν δοθεί διαβεβαιώσεις.

Επίσης, δεν διευκρινίζεται το πώς θα κλιμακωθούν οι μειώσεις στις συντάξεις, την ώρα που οι πληροφορίες κάνουν λόγο για συντελεστές έως 25%, όπως και το πώς θα μειωθούν οι αποδοχές στα ειδικά μισθολόγια, αλλά και πώς θα υπαχθούν οι εργαζόμενοι των ΔΕΚΟ στο ενιαίο Μισθολόγιο. Ορθάνοικτο παραμένει, επίσης, το Φορολογικό, καθώς πέρα από το στόχο των περίπου 1,3 δις ευρώ και την προαναγγελία της κατάργησης των φοροαπαλλαγών για μεσαία- υψηλότερα εισοδήματα, δεν υπάρχει η παραμικρή νύξη για τη νέα κλίμακα. Οι πληροφορίες αναφέρουν, πάντως, ότι φαίνεται να προκρίνεται η κλίμακα των 3 κλιμακίων χωρίς αφορολόγητο, με πολύ μικρές ελαφρύνσεις στα εισοδήματα έως 18.000 ευρώ και τεράστιες επιβαρύνσεις για εισοδήματα άνω των 43.000 ευρώ, ενώ σε κάθε περίπτωση χαμένοι θα είναι όσοι έχουν παιδιά, λόγω της κατάργησης του σχετικού αφορολογήτου.

Τα μόνα σίγουρα μέτρα –όπως αποτυπώνονται στο κείμενο του Προϋπολογισμού- είναι η αύξηση του φόρου στους τόκους των καταθέσεων στο 15% από 10% σήμερα, η μείωση των επιστροφών ΦΠΑ στους αγρότες (μείωση του συντελεστή επιστροφής από 11% σε 6%), η μείωση της επιδότησης του πετρελαίου κίνησης των αγροτών από το 95% στο 80% του μειωμένου ΕΦΚ πετρελαίου κίνησης, η επιβολή τέλους καπνιζόντων σε συγκεκριμένους χώρους εστίασης και διασκέδασης και η αύξηση των φόρων στα τσιγάρα, ο εξορθολογισμός του φόρου στο υγραέριο σε σχέση με τον αντίστοιχο φόρου στο ντίζελ.
Πηγή: ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου