Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2012

Στο χείλος της αποτυχίας η σύνοδος κορυφής για τον προϋπολογισμό της ΕΕ

Οι ευρωπαίοι ηγέτες προσανατολίζονταν σήμερα προς μια αποτυχία της συνόδου κορυφής για τον προϋπολογισμό της περιόδου 2014-2020, καθώς είναι πολύ βαθιές οι διαφορές στους κόλπους μιας Ευρωπαϊκής Ένωσης σε πλήρη κρίση, υπονομευμένης από την υπεράσπιση εθνικών συμφερόντων.

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ αποφάσισαν τη νύκτα της Πέμπτης προς την Παρασκευή να διακόψουν τις εργασίες τους ως σήμερα το μεσημέρι για να εξετάσουν μια νέα πρόταση συμβιβασμού που διατυπώθηκε από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Φαν Ρόμπαϊ.

"Πιστεύω πως προχωρούμε λίγο, όμως αμφιβάλλω ότι θα φτάσουμε σε μια συμφωνία", δήλωσε η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ φεύγοντας από τη σύνοδο κορυφής. "Είναι πιθανό να μην υπάρξει συμφωνία σ' αυτή τη σύνοδο κορυφής", δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ ενώπιον μερικών δημοσιογράφων μετά τη συνέντευξη Τύπου που έδωσε.

"Η συνετή θέση είναι αναμφίβολα" να δοθεί "χρόνος στο χρόνο για την επίτευξη μιας συμφωνίας", συνέχισε. "Είμαι υπέρ της εξεύρεσης ενός συμβιβασμού, αυτό είναι το συμφέρον της Ευρώπης", αλλά αυτό μπορεί "να γίνει σε δύο χρόνους, δεν είμαστε στη σύνοδο της τελευταίας ευκαιρίας", δήλωσε ο Ολάντ.

Η Μέρκελ είχε δηλώσει από την πλευρά της μόλις έφτασε στις Βρυξέλλες πως είναι "δυνατό" να χρειαστεί μια νέα σύνοδος κορυφής για να υπάρξει αποτέλεσμα. Οι ηγέτες της Αυστρίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Πολωνίας έκαναν δηλώσεις προς την ίδια κατεύθυνση.

Αυτό το νέο αδιέξοδο σημειώνεται λίγες ημέρες μετά την αποτυχία των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης αναφορικά με την καταβολή μιας δόσης της οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα. Μια νέα σύνοδος του Eurogroup για το θέμα αυτό έχει προγραμματιστεί για τη Δευτέρα.

Στο νέο συμβιβαστικό σχέδιό του για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, ο Φαν Ρόμπαϊ διατήρησε την αρχική πρότασή του για προϋπολογισμό 973 δισεκ. ευρώ, δηλαδή 1,01% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ.

Όμως προτείνει μια νέα κατανομή των κεφαλαίων στην προσπάθειά του να αποσπάσει μια συμφωνία. Στην Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) κατανέμονται 8 δισεκ. ευρώ επιπλέον και 10,6 δισεκ. επιπλέον πηγαίνουν στην πολιτική συνοχής υπέρ των φτωχότερων χωρών.

Γι' αυτό αφαιρεί 20,3 δισεκ. από πολλά κονδύλια, τα 13 δισεκ. από τα οποία από τους προϋπολογισμούς για την ανάπτυξη και τις μεγάλες υποδομές.

Στην πρώτη του πρόταση είχε μειώσει κατά 75 δισεκ. ευρώ το σχέδιο της Επιτροπής, που ζητούσε 1,047 τρισεκ. ευρώ. Όμως η ΚΑΠ έχανε 25,5 δισεκ. ευρώ, τα 13,2 από τα οποία από το κονδύλι που προορίζεται για τις άμεσες αρωγές και τις παρεμβάσεις στις αγορές. Οι περικοπές αυτές καταγγέλθηκαν ως "απαράδεκτες" από τους Γάλλους.

Το κονδύλι για τη συνοχή μειώθηκε κατά 29 δισεκατομμύρια ευρώ. Ο Βαν Ρόμπαϊ δεν αγγίζει αντίθετα το κονδύλι που προορίζεται για τις δαπάνες λειτουργίας των θεσμών, ιδιαίτερα για τους μισθούς των υπαλλήλων της ΕΕ. Όμως προτείνει να εργάζονται 40 ώρες την εβδομάδα χωρίς να πάρουν αύξηση.

Υπερασπιζόμενος τη "μετριοπάθεια" των προτάσεών του, ο Φαν Ρόμπαϊ κάλεσε τους ευρωπαίους ηγέτες να συηνεννοηθούν υπογραμμίζοντας πως πρόκειται για τον προϋπολογισμό "για την επόμενη δεκαετία". "Πρέπει να εργαστούμε έχοντας στο μυαλό μας το ευρωπαϊκό συμφέρον, παράλληλα με τα εθνικά συμφέροντα", τόνισε.

Όμως η νέα συμβιβαστική πρότασή του δεν ικανοποιεί κανένα. "Δεν είμαι ακόμη ικανοποιημένος", δήλωσε ο Ολάντ, προσθέτοντας πως δεν "εισακούσθηκε παρά μόνον εν μέρει".

Όσο για τους Βρετανούς, είναι έξαλλοι. "Οι αριθμοί που μας υποβλήθηκαν είναι παρόμοιοι με αυτούς που είχαμε το πρωί πριν γίνουν όλες αυτές οι διμερείς συναντήσεις", σχολίασε ένας βρετανός διπλωμάτης. "Μένουν ακόμη πολλά να γίνουν", πρόσθεσε.

Ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον έφυγε από τη σύνοδο κορυφής χωρίς να κάνει την παραμικρή δήλωση. Στη χώρα του δέχεται έντονη πίεση και θα μπορούσε να επιστρέψει με μια νίκη στο Λονδίνο, με τη διατήρηση της έκπτωσης που έχει η Βρετανία στη συμβολή της στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό. "Αν δεν καταλήξουμε αύριο σε συμφωνία, αυτό θα ξεφουσκώσει", είπε ένας ευρωπαίος αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

"Τα περιθώρια ελιγμού για τον κ. Κάμερον είναι τόσο μικρά που είναι πιθανό να μην υπάρξει συμφωνία", δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.

Η σύνοδος κορυφής άρχισε λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Πέμπτης (ώρα Ελλάδας) με τρεις ώρες καθυστέρηση απ' ό,τι είχε προγραμματιστεί, στο τέλος μιας ημέρας συνομιλιών ανάμεσα στον Φαν Ρόμπαϊ και καθέναν από τους ευρωπαίους ηγέτες και μιας σειράς συναντήσεων ανάμεσα στους ίδιους τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων.

Παρότι είχαν μια μακρά συζήτηση, η Μέρκελ και ο Ολάντ δεν μπόρεσαν να βρουν μια κοινή θέση. Εξάλλου μια προσέγγιση διαφαίνεται ανάμεσα στη Γερμανία και τη Βρετανία υπέρ πιο δραστικών περικοπών.

"Δεν θα μπούμε σε αριθμούς, όμως οι Γερμανοί έχουν την ίδια θέση με μας για τις περικοπές", είχε δηλώσει ένας βρετανός εκπρόσωπος. "Για τους Γερμανούς, η πρόταση Φαν Ρόμπαϊ εξακολουθεί να βρίσκεται πολύ ψηλά", είχε δηλώσει μια γερμανική κυβερνητική πηγή.

Σύμφωνα με μια ευρωπαϊκή πηγή, η Μέρκελ θα ήθελε επιπλέον περικοπές 30 δισεκ. ευρώ. Ο Κάμερον προχωρεί ακόμη μακρύτερα με περικοπές της τάξης των 40 ως 50 δισεκατοιμυρίων, σύμφωνα με ευρωπαίους αξιωματούχους που μετέχουν στις διαπραγματεύσεις.

Ο βρετανός πρωθυπουργός είναι άκαμπτος. Είχε ανακοινώσει κατά την άφιξή του τη βούλησή του να "διαπραματευτεί σκληρά για να πετύχει μια καλή συμφωνία για τους βρετανούς και τους ευρωπαίους φορολογουμένους" και είχε υπογραμμίσει την άρνησή του να χάσει την περίφημη έκπτωση στη συμβολή της Βρετανίας που η χώρα του είχε πετύχει το 1984.


News Room «Κέρδος» με πληροφόρηση από το ΑΠΕ - ΑΜΠ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου