Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2012

Δελτίο Τύπου της Δημοτικής Παράταξης "Ολύμπια Γη"

«Ολύμπια Γη»
Δημοτική Παράταξη
Επικεφαλής: Κώστας Ιω. Δημόπουλος


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΝΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟ Δ.Σ. ΣΤΑ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΗΣ 2-4-1962
ΣΥΓΚΙΝΗΤΙΚΗ ΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΟΥ ΠΑΠΠΟΥ ΤΟΥ

Λιτόχωρο, 24 Νοεμβρίου 2012.-
Μετά από παράκληση πολλών συνδημοτών μας, που είτε παραβρέθηκαν σ’ εκείνη την ηρωική συνεδρίαση και ιστορική νύκτα της 20ης Νοεμβρίου 2012, που «φρέναρε» την απόθεση βιομηχανικών αποβλήτων στους πρόποδες του Ολύμπου, είτε άκουσαν τα διαδραματισθέντα, παρουσιάζουμε αυτούσιο το τμήμα της συγκινητικής αγόρευσης στη Βουλή, κατά τη συνεδρίαση της 2ας Απριλίου 1962 του αείμνηστου βουλευτή Πιερίας Κώστα Δημόπουλου (1909 – 2007), το οποίο ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Κώστας Δημόπουλος περιέλαβε στην τοποθέτησή του:

«...Αλλά δια να ανέλθη ο τουρίστας εις τον Όλυμπον, εάν θέλη να συντομεύση την διαδρομήν και ν' απόλαυση ταυτόχρονα ωλοκληρωμένο το φυσικό μεγαλείο του Ολύμπου πρέπει να προτίμηση την άνοδον από το Λιτόχωρον.

Το Λιτόχωρον, κύριοι συναδελφοι, είναι μία γραφική κωμόπολις 6.000 κατοίκων περίπου, κτισμένη στους πρόποδας του Ολύμπου και λούζεται από το οξυγόνο του Ολύμπου κι' από την αύρα του Θερμαϊκού κόλπου, που σαν ένα καταγάλανο χαλί απλώνεται μπροστά του. Δίπλα του περνάει ο Ενιπέας που το νανουρίζει με τα γάργαρα νερά του που κατεβαίνουν από τις κορυφές του Ολύμπου.


Το Λιτόχωρο έχει φυσικές καλλονές ασύλληπτου μεγαλείου και ωραιότητος. Είναι ιδεώδης τόπος παραθερισμού γιατί συνδυάζει βουνό και θάλασσα. Οι κάτοικοι του Λιτόχωρου είναι ευγενικοί, φιλόξενοι και εξαιρετικά φιλοπρόοδοι. Είναι γεννημένο το Λιτόχωρο για τουρισμό γιατί οι περισσότεροι απ' τους κατοίκους του έχουν ξενητευθή και γνώρισαν άλλα μέρη κι' άλλους τόπους. Άλλοτε ήκμαζεν εκεί η εμπορική ναυτιλία και είχαν οι Λιτοχωρινοί πάμπολλα ιδιόκτητα καράβια με καπετάνιους και ναύτες Λιτοχωρινούς και διέσχιζαν ατρόμητοι τους ωκεανούς. Εκεί η ιδιωτική πρωτοβουλία με επικεφαλής ένα ρέκτη Πρόεδρο της Κοινότητος κι' ένα δραστηριότατο Κοινοτικό Συμβούλιο καταβάλλει κάθε προσπάθεια εις τον τομέα τουρισμού για να συγκράτηση τους τουρίστας και αξίζει να απονείμωμεν προς τον φιλοπρόοδον αυτόν λαόν του Λιτόχωρου δημόσιον έπαινον.


Έχει επίσης το Λιτόχωρον μίαν παροικίαν προοδευτικών ομογενών στην Αμερική, ή οποία το φροντίζει και το ενισχύει παντοιοτρόπως. Αλλά το Λιτόχωρον έχει και ιστορίαν εθνικής δράσεως, όσον ολίγα μέρη της Ελλάδος έχουν. Λιτοχωρίτης ήτο ο γενναίος οπλαρχηγός Λάππας που υπήρξε στην αρχή πρωτοπαλλήκαρο του καπετάν Ζήδρου, που τους απαθανάτισεν ή λαϊκή μούσα. Και εκεί στο Λιτόχωρο εγκατεστάθη ή προσωρινή επαναστατική Κυβέρνησις και το Αρχηγείον της το 1878 με Πρόεδρον της προσωρινής Κυβερνήσεως τον Λιτοχωρινόν Ευάγγελον Κουρβάγκον και απ' εκεί δια προκηρύξεως προς τας Ευρωπαϊκάς δυνάμεις εζητήθη η ένωσης της Μακεδονίας μετά της μητρός Ελλάδος. Και εκεί κοντά εις το Λιτόχωρον είναι και η μονή του Αγίου Διονυσίου που κατά τους χρόνους της σκλαβιάς υπήρξε πνευματικός και χριστιανικός φάρος και καταφύγιον των καταδιωκομένων.


Ευρισκόμενος λοιπόν κανείς εις το μαγευτικόν αυτό Λιτόχωρον με την τόσον λαμπράν ιστορίαν, με τα ασύλληπτα θέλγητρα και ατενίζων τον γιγαντιαίον και μεγαλοπρεπή Όλυμπον με τας απότομους χαράδρας και κάτω την ήρεμη και καταγάλανη θάλασσα, νομίζει ότι μεταρσιούται εις το άπειρον και εγγίζει τον Υψιστον!...»


Αφήνουμε τον κάθε αναγνώστη να κρίνει τι σήμαινε και σημαίνει το Λιτόχωρο και ο Όλυμπος και που ήθελαν κάποιοι με τις θλιβερές αποφάσεις τους να μας οδηγήσουν.

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου