Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012

Σχέδιο για δημιουργία τράπεζας στον τουρισμό προανήγγειλε η Κεφαλογιάννη από τη Θεσσαλονίκη

«Βόμβα» έριξε από την Θεσσαλονίκη η υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, αποκαλύπτοντας ότι εξετάζει πρόταση για τη δημιουργία χρηματοπιστωτικού ιδρύματος για τον τουρισμό και για τις επιχειρήσεις του κλάδου…

Η επισήμανση αυτή της υπουργού πραγματοποιήθηκε στο κλείσιμο ανοικτής συνεδρίασης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ), η οποία έλαβε χώρα παράλληλα με την τουριστική έκθεση Philoxenia.
Η πρόταση για τη σύσταση σχετικής τράπεζας έγινε στο πλαίσιο των συναντήσεων, που πραγματοποιούνται μεταξύ αξιωματούχων χωρών της Ευρωζώνης και Ελλήνων ομολόγων τους, για την παροχή τεχνικής βοήθειας, η οποία αφορά στην ανασυγκρότηση του ελληνικού δημοσίου και στην καλύτερη λειτουργία της αγοράς και των επιχειρήσεων.

Μάλιστα αυτή η πρόταση εκπορεύεται από την αυστριακή κυβέρνηση, η οποία φαίνεται ότι διαθέτει εμπειρία στη λειτουργία ενός ανάλογου φορέα. Η αναφορά της κ. Κεφαλογιάννη έγινε, προκειμένου η πρόταση να αξιολογηθεί και να συζητηθεί από τις τουριστικές επιχειρήσεις.

ΦΟΡΟΣ
Την ίδια στιγμή, η υπουργός εμφανίστηκε σχετικά καθησυχαστική για τον νέο ενιαίο φόρο της ακίνητης περιουσίας και τους συντελεστές, οι οποίοι αφορούν στα ξενοδοχεία και αναμένεται να αυξηθούν. Σύμφωνα με πληροφορίες, διεύρυνση του συντελεστή θα σημειωθεί, αλλά δεν πρόκειται να προσεγγίσει την αρχική πρόταση για 3 τοις χιλίοις, αλλά από 0,33 τοις χιλίοις αναμένεται ότι θα προσεγγίσει το 0,66 τοις χιλίοις και βέβαια θα ισχύσει από το 2013. Επιπλέον, η ίδια υπογράμμισε πως προσωπική της θέση είναι ότι δεν θα πρέπει να επιδοτούνται αεροπορικές εταιρείες, όπως οι low-cost, για να πετούν στην Ελλάδα, ενώ συνέστησε προσοχή στις όποιες συνεννοήσεις για ανάλογες συμφωνίες, καθώς όπως είπε χαρακτηριστικά «σε άλλες χώρες υπήρξαν πολλά και σημαντικά προβλήματα».

Μείωση ΦΠΑ στην εστίαση <<Αναφορικά με το ζήτημα του ΦΠΑ στην εστίαση, συγκλίνουσες πληροφορίες θέλουν να μειώνεται εντός του 2013, εφόσον στο πρώτο τρίμηνο του έτους τα έσοδα του προϋπολογισμού είναι εντός στόχων και καταβάλλονται ομαλά οι δανειακές δόσεις. Ακόμη, κατά τη διάρκεια της Philoxenia και σε εκδήλωση του Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων Μακεδονίας - Θράκης, ο γενικός διευθυντής του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), Γεώργιος Δρακόπουλος, τόνισε από το «από το 1992 μέχρι το 2012 έχουμε μετρήσει 54 διαφορετικά πρόσωπα -υπουργούς, υφυπουργούς, γραμματείς- με αρμοδιότητα τον ελληνικό τουρισμό και με μέσο όρο παραμονής τους έξι μήνες. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Ο τουρισμός χρειάζεται σταθερή ηγεσία. Και για να τρέξει γρήγορα, χρειάζεται να τεθεί υπό την εποπτεία του πρωθυπουργού, όπως έκανε η Τουρκία πριν από λίγα χρόνια και δεν τη βλέπουμε πια, τόσο μακριά που έχει φύγει». Με τον τρόπο αυτό ο κ. Δρακόπουλος, αιτιολόγησε τη θέση του ΣΕΤΕ για τη θεσμοθέτηση μόνιμης θέσης γενικού γραμματέα Τουρισμού, με τουλάχιστον πενταετές συμβόλαιο, ώστε να υπάρχει συνέχεια στην ασκούμενη πολιτική. 

Πηγή: imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου