Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2012

Πότε θα εξοφληθούν οι οφειλές του δημοσίου

Πότε και πώς θα εξοφληθούν οι οφειλές τυ δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα, οι οποίες ήδη πλησιάουν τα 9 δισ. ευρώ; 

Η εξόφληση εξαρτάται άμεσα από την εισροή της δόσης, η οποία μετά την απόφαση του Eurogrop αναμένεται στις 13 Δεκεμβρίου, αφού προηγηθεί βεβαίως η ψήφισή της από τα κοινοβούλια ορσιμένων χωρών - μελών της Ευρωζώνης, μια ακόμη επικυρωτική συνεδρίαση του Eurogroup και βεβαίως η συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΝΤ.

Βεβαίως, τα χρήματα αυτά δεν επαρκούν για την ολοσχερή εξόφληση των οφειλών, οι περισσόερες των οποίων προέρχονται από το παρελθόν. Ωστόσο, η εξόφληση αποτελεί την αναγκαία προύπόθεση για τη ρευστότητα εκατοντάδων επιχειρήσεων, που παρά τα βιώσιμα οικονομικά τους, στενάζουν από την έλλειψη ρευστότητητας.

Σύμφωνα με τον Προϋπολογισμό που ψηφίστηκε στη Βουλή, εντός του 2012 θα εξοφληθεί μέρος των οφειλών ύψους 3,5 δισ. ευρώ και άλλα τόσα το 2013, ενώ το υπόλοιπο ποσό άγνωστον πότε.

Υπενθυμίζεται πάντως ότι το Δημόσιο οφείλει:

2 δισ. ευρώ σε επιστροφές ΦΠΑ προς τους εξαγωγείς
2 δισ. ευρώ σε φαρμακοβιομηχανίες
1,8 δισ. ευρώ σε κατασκευαστικές εταιρείες
1,5 δισ. ευρώ σε επιστροφές ΦΠΑ προς τους εμπόρους
1,3 δισ. ευρώ σε προμηθευτές υπηρεσιών υγείας (κλινικές και διαγνωστικά κέντρα)

Ο Πρωθυπουργός δήλωσε ότι από τα 34,4 δισ. ευρώ της δόσης του Δεκεμβρίου μόνο το 10% θα πάει σε πληρωμές τοκοχρεολυσίων και τα υπόλοιπα θα μείνουν στη χώρα. Οπως τόνισε τα 7 δισ. ευρώ θα πάνε άμεσα στην οικονομία με πληρωμές για την κάλυψη του φετινού πρωτογενούς ελλείματος, ειδικά για την κάλυψη προμηθειών του Δημοσίου και με εξόφληση μέρους των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες.

Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους έχει ήδη καταρτίσει χρονοδιάγραμμα πληρωμών. Εχει ήδη συμφωνηθεί, με υπουργική απόφαση, ότι ληξιπρόθεσμη οφειλή πάνω από 300.000 ευρώ απαιτείται απόφαση και υπογραφή του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου