Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012

Μεγάλη και δύσκολη μέρα η σημερινή. Ας ελπίσουμε όλα να πάνε κατά ευχήν

To κακό, το καλό και το καλύτερο σενάριο για την κυβέρνηση
Λίγες ώρες προτού ξεκινήσει το κρίσιμο Eurogroup και θα πούμε ορισμένες αλήθειες για το τι μπορεί να γίνει, όχι σε ότι αφορά το οικονομικό θέμα, αλλά το πολιτικό. Επειδή τις τελευταίες ημέρες ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ανεβάσει τους τόνους, χαρακτηρίζει τον Σαμαρά επί της ουσίας ανθέλληνα, ανίκανο, άσχετο με τη διαπραγμάτευση, μερκελιστή και άλλα τινά πρέπει να πούμε τι θα γίνει και στο καλό και στο κακό σενάριο για την ελληνική οικονομία.

Με δεδομένο ότι το ελληνικό πρόβλημα έχει γίνει πλέον ευρωπαϊκό και οι κόντρες που δεν φέρουν την τελική λύση γίνονται όχι γιατί είναι κακή η Ελλάδα αλλά γιατί είναι «λίγοι» οι δανειστές, θα πρέπει να αναφέρουμε τα εξής:

Αν υπάρξει το κακό σενάριο και η Ελλάδα δεν πάρει τη δόση, όχι στο σημερινό Eurogroup αλλά ούτε σε έξι μήνες, ασφαλώς θα μιλάμε για κατάρρευση της χώρας. Τότε οποιοσδήποτε θα έχει λόγο να πει ότι αυτή η κυβέρνηση, ο Σαμαράς, ο Στουρνάρας κι όποιος εμπλέκεται, δεν έκανε καλά τη δουλειά του και πρέπει να πάει σπίτι του. Τα πράγματα είναι απλά και δεν έχουμε λόγο να τα κρύψουμε: Αυτή η κυβέρνηση υπάρχει για να φέρει σε πέρας μια πολύ δύσκολη αποστολή. Αν δεν το καταφέρει δεν έχει λόγο να υπάρχει και τότε μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να γίνει κυβέρνηση και να κάνει ό,τι αυτός νομίζει καλύτερο. Θα έχει όλα τα δίκια δικά του.

Αν υπάρξει το καλό σενάριο, δηλαδή εκταμιευτεί η δόση, ανασάνει η οικονομία, γίνουν προτάσεις για μελλοντική μείωση του χρέους και γενικά εμφανιστεί μια θετική εικόνα για την Ελλάδα και προοπτικές για καλύτερες μέρες τότε η κυβέρνηση θα έχει πάρει μια καλή παράταση ζωής, θα επιχειρήσει να διαχειριστεί αυτό το καλό κλίμα και θα πάει στο εξωτερικό με καλύτερες προϋποθέσεις για να πάρει κάτι καλύτερο στο μέλλον. Άλλωστε, οι δεσμεύσεις τηρήθηκαν, η Ελλάδα είναι πλέον αξιόπιστος συνομιλητής, η κυβέρνηση σταθερή, επομένως, θα έχει όλα τα αβαντάζ για να κάνει την υπέρβαση, αν όχι τώρα σίγουρα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Τότε ο Σαμαράς, με τη βοήθεια των κομμάτων της συμπολίτευσης, θα μπορεί να πάρει αποφάσεις που θα αλλάζουν πολλά κακώς κείμενα. Από τον ανασχηματισμό για ακόμη καλύτερο κυβερνητικό σχήμα μέχρι τις δομικές αλλαγές στο κράτος και την κοινωνία. Στην περίπτωση αυτή, πάντως, θα είναι μια κυβέρνηση που θα ελέγχεται, θα κρίνεται και θα επικρίνεται καθημερινά. Για ότι κάνει και ότι δεν κάνει και φυσικά ο ΣΥΡΙΖΑ με το λαϊκισμό του θα καραδοκεί και η Χρυσή Αυγή με την ψευτομαγκιά και τη φασιστική της νοοτροπία θα πιέζει.

Το τρίτο και καλύτερο σενάριο θα είναι να ληφθούν αν όχι σήμερα αλλά σίγουρα τις επόμενες ημέρες, αποφάσεις που θα αλλάζουν τα πάντα. Πέρα δηλαδή από τη δόση των 44 δις να υπάρξουν τέτοια μέτρα που θα ανατρέπουν τη δραματική εικόνα της χώρας και θα δημιουργούν τις βάσεις για ένα πολύ καλύτερο μέλλον και σύντομα. Θα μπορούσε π.χ. να αποφασιστεί ένα κοκτέιλ μέτρων που θα κρατήσει την Ελλάδα στους στόχους της και θα δείχνει προς την κατεύθυνση του κουρέματος μεγάλου μέρους του χρέους της, ίσως μετά τις γερμανικές εκλογές και σίγουρα πριν από το 2015. Δεν είναι τυχαίο το σενάριο που βγήκε στη δημοσιότητα για χρέος στο 70% του ΑΕΠ μετά από κούρεμα. Η Ελλάδα τότε θα έχει πετύχει, μέσα και από τις απίστευτες θυσίες του λαού, να φτάσει στα επίπεδα των κρατών του Βορρά. Θα πετυχαίνει πρωτογενή πλεονάσματα, απαλλαγμένη από τοκοχρεολύσια και θα είναι σε θέση να αποκαταστήσει ορισμένες πολύ μεγάλες αδικίες που έγιναν. Αλλά τουλάχιστον θα έχει καταφέρει να συμμαζέψει τα οικονομικά της. Στην περίπτωση αυτή οι αντίπαλοι αυτής της κυβέρνησης και προσωπικά του Σαμαρά θα πρέπει να βρουν λαγούμι να κρυφτούν. Ο δε πρωθυπουργός θα μπορεί να είναι ο απόλυτος κυρίαρχος στην ελληνική πολιτική σκηνή.

Ας ελπίσουμε να είναι το τρίτο σενάριο αυτό που θα προκύψει το επόμενο διάστημα. Όχι γιατί πρέπει ο Σαμαράς να γίνει ο απόλυτος άρχων της χώρας, αλλά γιατί έτσι σώζεται η Ελλάδα. Αλλά και το δεύτερο σενάριο δε θα μας χάλαγε εδώ που τα λέμε, αρκεί να υπάρχει μια σταθερή προσήλωση στη δημιουργία ενός καλύτερου μέλλοντος για τη χώρα.
Πηγή: ANTINEWS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου