Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2012

Ζητούμενο η ποιότητα της παροχής υγείας

Χρήσιμα συμπεράσματα από τη Νοσηλευτική Επιστημονική Ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στην Κατερίνη

«Η επαρκής νοσηλευτική στελέχωση-βασικός πυλώνας ποιότητας στην φροντίδα υγείας» ήταν το θέμα της Νοσηλευτικής Επιστημονικής Ημερίδας που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 2 Νοεμβρίου υπό την αιγίδα του Υπ. Υγείας , στο κατάμεστο συνεδριακό κέντρο της Κατερίνης, στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης προσπάθειας αναβάθμισης των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας προς τους πολίτες του Νομού Πιερίας από τη Νοσηλευτική Υπηρεσία του Γενικού Νοσοκομείου Κατερίνης και το Σωματείο Νοσηλευτικού Προσωπικού Β' ΠΕ.ΣΥ της ΠΑ.Σ.Ο.ΝΟ.Π.

Την έναρξη της ημερίδας κήρυξε ο διοικητής του νοσοκομείου Αστέριος Φαρμάκης ο οποίος αναφέρθηκε στην επαρκέστατη, όπως είπε, στελεχιακή και επαγγελματική κατάρτιση του νοσηλευτικού προσωπικού. Σημείωσε μάλιστα ότι η νοσηλευτική υπηρεσία ήταν αυτή που κέρδισε το στοίχημα της μεταγκατάστασης του νοσοκομείου τονίζοντας ότι χωρίς αυτή, η μετεγκατάσταση δεν θα είχε γίνει. Καλείται , πρόσθεσε ο διοικητής, να κερδίσει ακόμη ένα στοίχημα αυτό της μετεγκατάστασης και της ψυχιατρικής κλινικής που θα γίνει τις επόμενες ημέρες. Αναφέρθηκε επίσης στο νέο οργανόγραμμα του νοσοκομείου που θα επέλθει με τη ριζική αναδιοργάνωση και του νοσηλευτικού τμήματος που θα προκύψει μέσα από μία συλλογική διαδικασία προτάσεων η οποία θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι τον ερχόμενο Ιανουάριο. Επιπλέον, δεν παρέλειψε για μία ακόμη φορά να αναφερθεί στα σενάρια περί πώλησης ή ιδιωτικοποίησης του ΓΝ Κατερίνης ξεκαθαρίζοντας ότι αυτή σεναριολογία εκπορεύεται από ιδιωτικά συμφέροντα γιατρών και διαγνωστικών κέντρων. Σημείωσε μάλιστα ότι υπάρχει στόχευση περαιτέρω αναβάθμισης του νοσοκομείου το οποίο θα καρπωθεί περί τα 6 εκατομμύρια ευρώ από ευρωπαϊκά προγράμματα μέσω των οποίων θα αναβαθμιστούν και θα επεκταθούν οι εγκαταστάσεις του.

Στην αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας αναφέρθηκε ο αναπληρωτής διοικητής του ΨΝΠΟ, Μανώλης Κοσμαδάκης τονίζοντας ότι αυτό είναι το ζητούμενο . Εξέφρασε επίσης την αισιοδοξία του ότι συνενώνοντας τις δυνάμεις τους μετά την οριστική συγχώνευση των δύο νοσοκομείων θα διαμορφωθούν ακόμη καλύτερες συνθήκες για τους ασθενείς. Σημείωσε ωστόσο τη φυσική απομείωση που υφίσταται σταδιακά η στελέχωση του προσωπικού καθώς όπως είπε από το 2010 έως σήμερα υπήρξε φυσική απομείωση 52 ανθρώπων σε 306.

Στην ημερίδα παραβρέθηκε και ο διοικητής του νοσοκομείου Νάουσας Παναγιώτης Τσακπουνίδης που κατάγεται από την Πιερία ο οποίος αναφερόμενος στο νοσοκομείο Κατερίνης έκανε λόγο για ένα πραγματικό στολίδι το οποίο το υπηρετούν όλοι όσοι δουλεύουν σε αυτό με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

«Ο όρος εξορθολογισμός έχει γίνει ταυτόσημο με τις οριζόντιες περικοπές», ανέφερε ο πρόεδρος του Σωματείου Νοσηλευτών Β’ ΠΕΣΥ κ. Πατινέας, επισημαίνοντας ότι στον ευαίσθητο τομέα της υγείας θα πρέπει να επανακαθοριστεί ο ρόλος του καθενός.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν ήταν «ο ρόλος του νοσηλευτή στην επικοινωνία», «η νυχτερινή εργασία και η διατροφή των νοσηλευτών», «τα νοσηλευτικά εργατικά ατυχήματα» κ.α.
Πηγή: ΠΟΛΙΤΕΙΑ - ΕΠΤΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου