Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2012

Αισιοδοξία για λύση-πακέτο

Στο αυριανό Γιούρογκρουπ θα ξεκαθαριστούν πολλά...
Για την Ελλάδα, στο αυριανό Eurogroup

-ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΑ ΜΕΤΡΑ: ΕΠΙΜΗΚΥΝΣΗ, ΜΕΙΩΣΗ ΕΠΙΤΟΚΙΩΝ, ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΑΠΟΠΛΗΡΩΜΗΣ

-ΠΡΟΟΔΟΣ ΣΤΙΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΙΣ ΕΕ-ΔΝΤ

-ΑΤΥΠΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ, ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑΣ, ΓΑΛΛΙΑΣ, ΙΣΠΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΤΕΧΝΟΚΡΑΤΗ ΤΗΣ ΕΚΤ Γ. ΑΣΜΟΥΣΕΝ

Την αισιοδοξία τους για την έγκριση στο αυριανό Eurogroup μιας ευρύτερης λύσης που θα αφορά το ελληνικό χρέος και το ελληνικό πρόγραμμα εν γενεί εκφράζουν παράγοντες σε όλα τα κέντρα αποφάσεων, αν και τα ακριβή συστατικά αυτής της λύσης -«κούρεμα» όπως συνιστούν αξιωματούχοι ή συνδυασμός άλλων παραγόντων- δεν έχουν αποσαφηνιστεί.

ΒΙΩΣΙΜΟ ΧΡΕΟΣ
Στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών αύριο αναμένεται να συζητηθεί και, αν δεν υπάρξουν άλλες περιπλοκές, να εγκριθεί λύση για τη μείωση του ελληνικού χρέους σε βιώσιμα επίπεδα (στο 120% ή χαμηλότερα) ως τις αρχές της επόμενης δεκαετίας, η οποία θα βασίζεται σε διαφορετικούς άξονες.

Στο τραπέζι έχουν πέσει -και κάποια από τις προτάσεις φαίνεται να έχουν συμφωνηθεί ατύπως- η επιμήκυνση κατά δύο έτη του ελληνικού προγράμματος προσαρμογής, η μείωση των επιτοκίων δανεισμού και η επέκταση της περιόδου αποπληρωμής.

Επιπλέον, η ΕΚΤ θα μπορούσε να μην παρακρατήσει τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα αλλά αντίθετα, μέσω των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, να επιστραφούν στην Ελλάδα.

ΔΝΤ-ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΙΣ
Αν υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup που θα διασφαλίσει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, το ΔΝΤ δεν θα επιμείνει στο κούρεμα, άποψη που εξέφραζε όλο και πιο συχνά το τελευταίο διάστημα.

Οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ καταγράφουν πρόοδο στις διαβουλεύσεις για γεφύρωμα των διαφωνιών τους επί του προβλήματος του ελληνικού χρέους, ανέφερε ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. «Περιμένω να καλύψουμε την απόσταση που μας χωρίζει. Εργαζόμαστε εντατικά για να πετύχουμε συμβιβασμό με το ΔΝΤ για την Ελλάδα και καταγράφουμε πρόοδο», είπε.

Παραταύτα, πληθαίνουν οι γερμανικές φωνές που μιλούν για κούρεμα από τον επίσημο τομέα, παρά την αντίθεση του Βερολίνου, και ενώ οι διαβουλεύσεις Ευρωζώνης και ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος συνεχίζονται.

Επιπλέον χθες το βράδυ της Κυριακής, ήταν έτοιμη η έκθεση για την βιωσιμότητα του χρέους από την τρόικα η οποία και προφανώς θα δοθεί στους υπουργούς στο Eurogroup. Υπενθυμίζεται στην περασμένη συνεδρίαση, αυτή της περασμένης Δευτέρας, είχε δοθεί μία προκαταρκτική εκδοχή.

ΣΥΜΜΑΧΙΑ - ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ
Η Ελλάδα θα προσπαθήσει ακόμη να προσέλθει στο συμβούλιο έχοντας μια άτυπη συμμαχία με την Πορτογαλία, την Γαλλία και την Ισπανία αλλά και τον Γερμανό τεχνοκράτη της ΕΚΤ, Γιοργκ Άσμουσεν.

Προσέρχεται δε με συγκρατημένη αισιοδοξία, όπως φάνηκε από δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα μετά τη σύσκεψη που είχε αργά την Παρασκευή με τον πρωθυπουργό. «Ελπίζω εκεί τελικά να καταλήξουμε σ’ ένα οριστικό χρονοδιάγραμμα για την εκταμίευση» είπε και πρόσθεσε: «Δεν μπορώ να πω κάτι, για να μην το “γρουσουζέψω”» είπε χαρακτηριστικά.
Πηγή: ΟΛΥΜΠΙΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου