Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2012

Δ.Τ. κ. Παπαστάμκου - Η εμπορική εξωστρέφεια μέρος της λύσης της κρίσης

Ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Καθηγητής Γιώργος Παπαστάμκος συμπροεδρεύων στη διεθνή Κοινοβουλευτική Διάσκεψη για το Παγκόσμιο Εμπόριο με συμμετοχή 400 εκπροσώπων εθνικών κοινοβουλίων από 70 και πλέον κράτη

Πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στην Γενεύη η 8η Κοινοβουλευτική Διάσκεψη του Παγκοσμίου Οργανισμού Εμπορίου με θέμα "Επιστροφή στα θεμελιώδη: Ενώνοντας την Πολιτική με το Εμπόριο". Η Διάσκεψη συνδιοργανώνεται από την Διακοινοβουλευτική Ένωση και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και φιλοξενείται στην έδρα του Παγκοσμίου Οργανισμού Εμπορίου. Ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Καθηγητής κ. Παπαστάμκος, επικεφαλής 9μελούς Αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κήρυξε την έναρξη των εργασιών με ομιλία του ενώπιον 400 εκπροσώπων εθνικών κοινοβουλίων από τουλάχιστον 70 κράτη.

Ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην ομιλία του τόνισε ότι η αθρόα συμμετοχή κοινοβουλευτικών εκπροσώπων από όλο τον Πλανήτη καταδεικνύει το αυξανόμενο παγκόσμιο ενδιαφέρον για τον ρόλο που διαδραματίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου. "Ως μέλη Κοινοβουλίων, οφείλουμε να ασκούμε συνεχή έλεγχο δημοκρατικής διαφάνειας και νομιμοποίησης επί διαπραγματεύσεων που πραγματοποιούνται για λογαριασμό των πολιτών από τις κυβερνήσεις", ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαστάμκος. Ο Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας τόνισε ότι η ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συγκεκριμένα διατηρούν την αισιοδοξία τους ότι ο διαπραγματευτικός Κύκλος της Ντόχα δύναται να ολοκληρωθεί, παρά το γενικευμένο απαισιόδοξο κλίμα και τη μικρή πρόοδο που έχει σημειωθεί κατά τα τελευταία έτη.

Ο κ. Παπαστάμκος υπογράμμισε επίσης ότι "το μήνυμα της Διάσκεψης οφείλει να είναι η σημασία του εμπορίου για την ανάπτυξη, την αντιμετώπιση της ανεργίας και της φτώχειας, ιδιαίτερα κατά την τρέχουσα περίοδο κρίσης", αναφερόμενος ειδικώς στην περίπτωση της Ελλάδας και της δραματικής αύξησης όλων των δεικτών ανεργίας. "Το εμπόριο είναι μέρος της απάντησης (...) Ωστόσο, η παγκοσμιοποίηση μπορεί επίσης να οδηγήσει και στην αποβιομηχάνιση περιοχών των οποίων οι πολίτες δεν έχουν μεγάλες επιλογές απασχόλησης".

Επικεντρώνοντας στη συμβολή του διεθνούς εμπορίου για την ευρωπαϊκή οικονομία, ο Έλληνας Ευρωβουλευτής υπογράμμισε ότι σήμερα περισσότερες από 30 εκατομμύρια θέσεις εργασίας στην ΕΕ εξαρτώνται από τις εξαγωγές της σε τρίτες χώρες, ήτοι αύξηση 50% σε σχέση με 20 χρόνια πριν και ότι η συμβολή αυτή μόνο θα αυξάνει στο μέλλον, καθώς 90% της παγκόσμιας οικονομικής μεγέθυνσης αναμένεται να παραχθεί εκτός Ευρώπης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου