Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2012

Αντιδράσεις για την εναπόθεση αποβλήτων από μπαταρίες στους πρόποδες του Ολύμπου

Αντιδράσεις προκαλεί η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Δίου-Ολύμπου για τον ενταφιασμό 82.000 τόνων βιομηχανικών αποβλήτων της εταιρίας ΤΟSOH (ηλεκτρολυτικού διοξειδίου του μαγγανίου, το οποίο αποτελεί βασικό συστατικό μπαταριών), στο χώρο του λατομείου Λιτοχώρου, στους πρόποδες του Ολύμπου.

Κάτοικοι της περιοχής κάνουν λόγο για «καταστροφική απόφαση για τη ζωή τους και το περιβάλλον», μαζεύουν υπογραφές κατά του έργου και έχουν ήδη προσφύγει στο ΥΠΕΚΑ. Από την άλλη πλευρά, ο δήμαρχος Δίου- Ολύμπου Γιώργος Παπαθανασίου χαρακτηρίζει τις αντιδράσεις, μιλώντας στο ΑΜΠΕ, «πολιτικά παιχνίδια» που υποκινούνται από συγκεκριμένο κομματικό χώρο.

«Η περιοχή όπου θα γίνει η εναπόθεση, δεν είναι μέσα στον Ολυμπο ούτε σε ζώνη NATURA και όπως προβλέπεται από προεδρικό διάταγμα, μπορεί να μετατραπεί σε Χώρο Υγειονομικής Ταφής Επικίνδυνων Αποβλήτων (ΧΥΤΕΑ)» αναφέρει ο κ. Παπαθανασίου. Προσθέτει μάλιστα ότι για την απόθεση των βιομηχανικών αποβλήτων έχουν γνωμοδοτήσει θετικά όλοι οι αρμόδιοι φορείς, από την αρχαιολογική υπηρεσία έως το δασαρχείο.

Για το θέμα, έχουν καταθέσει ερώτηση στη βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ, Θ. Κωνσταντινίδης και Ε. Γερασιμίδου στους οποίους απάντησε ο αναπληρωτής υπουργός περιβάλλοντος Σταύρος Καλαφάτης με την κατάθεση δύο εγγράφων στα οποία αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι επειδή το υλικό της TOSOH HELLAS είναι ακίνδυνο, θα μπορούσε να εναποτεθεί στο λατομείο ως έχει. «Ακίνδυνο» είχε χαρακτηρίσει το υλικό και η υφυπουργός υγείας, Φωτεινή Ν. Σκοπούλη, σε απάντηση του υπουργείου υγείας προς τους δύο βουλευτές του ΚΚΕ.


Το ζήτημα έχει πάει και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή από τον ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Κρίτωνα Αρσένη, ο οποίος τονίζει την «επιτακτική ανάγκη διερεύνησης της υπόθεσης έγκρισης απόθεσης βιομηχανικών αποβλήτων στους πρόποδες του Ολύμπου, μετά από τροποποίηση των εγκεκριμένων Περιβαλλοντικών Ορων σχετικού έργου».


Πάντως, φορείς, οργανώσεις, ομάδες και κυρίως πολίτες από το Λιτόχωρο και από όλη την Πιερία έχουν συγκροτήσει Συντονιστική Επιτροπή κατά της απόθεσης βιομηχανικών αποβλήτων εκφράζοντας την αντίθεσή τους στην ταφή των 82.000 τόνων βιομηχανικών αποβλήτων και ζητώντας την οριστική ακύρωση της απόφασης του δημοτικού συμβουλίου του Δίου- Ολύμπου.


Μάλιστα, σήμερα το απόγευμα, διοργανώνουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το δημαρχείο, στο Λιτόχωρο όπου συνεδριάζει το δημοτικό συμβούλιο καθώς η αντιπολίτευση έχει ξαναβάλει, ως θέμα στην ημερήσια διάταξη και παρά τη σχετική απόφαση, τα βιομηχανικά απόβλητα.

News Room «Κέρδος» με πληροφόρηση από το ΑΠΕ - ΑΜΠ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου