Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2012

Προσδοκίες για λύση στο Eurogroup της Δευτέρας

Αναπτερώνονται οι ελπίδες της ελληνικής κυβέρνησης ότι στο Εurogroup της Δευτέρας θα υπάρξει συμφωνία για το ζήτημα του ελληνικού χρέους και κατ' επέκταση τη χρηματοδότηση της Ελλάδας μετά τις επαφές του Πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες.

Όπως σημείωναν χαρακτηριστικά κυβερνητικές πηγές, όταν το επεισοδιακό Eurogroup της 20ης Νοεμβρίου διεκόπη τα ξημερώματα δεν απέμενε παρά η συμφωνία επί ενός ποσού της τάξεως των 10 δισ. ευρώ (από το σύνολο των 40 δισ. που αναζητούνται για την ελάφρυνση του χρέους), το οποίο αντιστοιχεί στο 0,1% του ΑΕΠ της ευρωζώνης.

Με την κάλυψη των 10 δισ. ευρώ, το ελληνικό χρέος θα φτάσει στο 124% του ΑΕΠ το 2020 -συμβιβαστική πρόταση πάνω στην οποία φαίνεται πως το ΔΝΤ έχει συμφωνήσει.

Στα ενθαρρυντικά στοιχεία προσθέτουν και το θετικό κλίμα στο οποίο διεξήχθη η συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με τον επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ κατά την οποία συζήτησαν το θέμα της εκταμίευσης των επόμενων δόσεων των δανείων προς την Ελλάδα. Στη συνάντηση ήταν παρών και ο πρόεδρος της ομάδας εργασίας της ευρωζώνης (Euro Working Group), Τόμας Βίζερ.

Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολλάντ δήλωσε ότι, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με την Ανγκελα Μέρκελ, συζήτησε και το θέμα της Ελλάδας. Διεξάγονται συνεχείς διαβουλεύσεις για την εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης και εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτή θα βρεθεί τη Δευτέρα στο Eurogroup, πρόσθεσε ο κ. Ολάντ.

Κυβερνητικοί κύκλοι δεν παραλείπουν να υπογραμμίσουν ότι στο Eurogroup της 20-21ης Νοεμβρίου υπήρξε ικανοποίηση για την εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής, καθώς και η πεποίθηση ότι η Ελλάδα έχει κάνει το καθήκον της.

Όπως σημείωσαν, το επίμαχο θέμα της συνεδρίασης ήταν η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και το χρηματοδοτικό κενό, τα οποία συνδέονται σε μεγάλο βαθμό.

Στις προτάσεις της τρόικας για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, περιλαμβάνονταν, μεταξύ άλλων, η μείωση επιτοκίων από τα δάνεια του EFSF και από τα διμερή δάνεια με τις χώρες της ευρωζώνης.

Όπως εξήγησαν, πολλά κράτη μέλη, δήλωσαν αδυναμία να αντιληφθούν ποιες είναι οι επιπτώσεις στον προϋπολογισμό τους από τη μείωση των επιτοκίων, καθώς και αδυναμία να δεσμευτούν χωρίς την εξουσιοδότηση από τα εθνικά τους κοινοβούλια.

Η συζήτηση στο Eurogroup μετατράπηκε τις πρώτες πρωινές ώρες σε περίπλοκη τεχνική ανάλυση και σε μακροοικονομικούς υπολογισμούς, καθιστώντας αδύνατη την επίτευξη συμφωνίας, ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Πάντως τόνισαν οι ίδιοι, όταν διακόπηκε η συνεδρίαση του Eurogroup τα ξημερώματα της 21ης Νοεμβρίου, δεν απέμενε παρά η συμφωνία επί ενός ποσού της τάξεως των 10 δισ. ευρώ (από το σύνολο των 40 δισ. που αναζητούνται για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους), το οποίο αντιστοιχεί στο 0,1% του ΑΕΠ της ευρωζώνης.

Εντωμεταξύ το βράδυ της Πέμπτης συνεδριάζει στις Βρυξέλλες η ομάδα εργασίας της ευρωζώνης (Euroworking Group), εξετάζοντας τα σενάρια που θα καταστήσουν βιώσιμο το ελληνικό χρέος.

Οι συζητήσεις της Ομάδας Εργασίας θα συνεχιστούν ως την Κυριακή το βράδυ, ανέφεραν κυβερνητικές πηγές.

Κέρδος online

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου