Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2012

Διακόσια εκατ. ευρώ κάθε ημέρα στην αγορά

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Δ. ΤΣΟΥΠΑΡΟΠΟΥΛΟΣ - Γ. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ
Η εκταμίευση της δόσης ανοίγει σταδιακά τις στρόφιγγες της ρευστότητας, με την κυβέρνηση να ρίχνει έως το τέλος του έτους περί το ένα δισ. ευρώ στην αγορά, προκειμένου να εξοφλήσει μέρος των οφειλών της (9,3 δισ. ευρώ) και να απεμπλέξει την ελληνική οικονομία από τις ακραίες συνθήκες πιστωτικής ασφυξίας που επικρατούν τα τρία τελευταία χρόνια.

Πρώτοι στη λίστα των τακτοποιήσεων των ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους είναι οι εξαγωγικές επιχειρήσεις, οι διάφοροι πάροχοι υγείας (νοσοκομεία, ιδιωτικές κλινικές, κ.λπ.), οι φαρμακοποιοί, οι ΟΤΑ αλλά και όσοι έχουν υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης και περιμένουν το εφάπαξ.

Το μήνυμα της σταθεροποίησης και της σταδιακής ανάκαμψης της οικονομίας έστειλε ο ίδιος ο πρωθυπουργός κ. Α. Σαμαράς από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ύστερα από ευρεία σύσκεψη, που είχε με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

ΣΗΜΕΡΑ ΘΑ ΠΕΣΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ 300 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ
Ο Πρωθυπουργός, ο οποίος εμφανίστηκε ιδιαίτερα ικανοποιημένος από την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, ανέφερε ότι από σήμερα κιόλας θα πέσουν στην αγορά περί τα 300 εκατ. ευρώ τα οποία έως το τέλος του έτους θα ανέλθουν στο ένα δισ. ευρώ. Συγκεκριμένα:
- Σήμερα εκτελούνται οι δύο πρώτες αποφάσεις: Η πρώτη, ύψους 40 εκατ. ευρώ για το Ταμείο Προνοίας Δημοσίων Υπαλλήλων, προκειμένου να χορηγηθεί εφάπαξ σε 1.200 συνταξιούχους. Η δεύτερη, ύψους 255,3 εκατ. ευρώ προς το υπουργείο Εσωτερικών, προκειμένου 42 δήμοι της χώρας να εξοφλήσουν ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις. Σημειώνεται ότι όσοι υποβάλουν αίτημα για συνταξιοδότηση θα παίρνουν αμέσως, κάθε μήνα, το 50% του βασικού τους μισθού, μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες.

Στη συνέχεια, κι έως το τέλος του έτους, το ΓΛΚ θα διαθέσει πόρους για ληξιπρόθεσμες οφειλές για:

- Την έκτακτη επιχορήγηση του ΕΟΠΥΥ, προκειμένου να εξοφληθούν απλήρωτες υποχρεώσεις σε διάφορους παρόχους υγείας (νοσοκομεία, ιδιωτικές κλινικές, κ.λπ.) ύψους 100 εκατ. ευρώ.

- Την εξόφληση απλήρωτων υποχρεώσεων μηνός Σεπτεμβρίου 2012 προς τους φαρμακοποιούς, ύψους 80 εκατ. ευρώ.

- Την εξεύρεση κοινωνικών πόρων για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας των επικουρικών ταμείων του αστυνομικού προσωπικού (με την υπογραφή κοινής υπουργικής απόφασης) από την πώληση του πεπαλαιωμένου κινητού εξοπλισμού της Ελληνικής Αστυνομίας.

Οι πρώτοι δικαιούχοι θα αρχίσουν να εξοφλούνται σύμφωνα με το σχέδιο που παρουσίασε η κυβέρνηση στις 29 Νοεμβρίου, στο ΓΛΚ. Ηδη, τα πρώτα αιτήματα έκτακτης χρηματοδότησης υπουργείων έχουν αποσταλεί στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΓΛΚ και αξιολογούνται ως προς την ικανοποίηση όλων των απαιτήσεων που τέθηκαν από τα μνημόνια συνεργασίας του υπουργείου Οικονομικών με τα άλλα υπουργεία.

Η ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ

H εκτέλεση του προϋπολογισμού, όπως την παρουσίασε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Χ. Σταϊκούρας, εξελίσσεται ικανοποιητικά παρά τη βαθύτερη από τις προβλέψεις ύφεση.

Ειδικότερα, το πρωτογενές έλλειμμα διαμορφώθηκε στο 1,5 δισ. ευρώ (0,8% του ΑΕΠ) το πρώτο ενδεκάμηνο του 2012, από 6 δισ. ευρώ το αντίστοιχο ενδεκάμηνο του 2011 (2,9% του ΑΕΠ). Το έλλειμμα του προϋπολογισμού ανέρχεται στα 12,9 δισ. ευρώ (6,6% του ΑΕΠ), από 21,5 δισ. ευρώ το αντίστοιχο ενδεκάμηνο του 2011 (10,3% του ΑΕΠ). Ετσι εκτιμάται ότι σε επίπεδο κεντρικής κυβέρνησης, το πρωτογενές έλλειμμα κατά το 2012 θα διαμορφωθεί σε χαμηλότερο ύψος από τις εκτιμήσεις του προϋπολογισμού.

Η εξέλιξη αυτή επιτρέπει στην κυβέρνηση να προβεί σε μία σειρά από έκτακτες δράσεις για την ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά και την αντιμετώπιση προβλημάτων κοινωνικού χαρακτήρα, οι οποίες αφορούν τόσο στην τακτοποίηση μέρους των ληξιπρόθεσμων οφειλών ύψους ενός δισ. ευρώ όσο και την επιχορήγηση επιδόματος θέρμανσης ύψους 80 εκατ. ευρώ.

ΣΕΙΡΑ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΩΝ ΡΥΘΜΙΣΕΩΝ
Πέραν αυτών θα προωθηθούν μία σειρά νομοθετικές ρυθμίσεις στις αρχές του 2013 από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους με τις οποίες:

- Θα περιοριστούν γραφειοκρατικά θέματα της υπηρεσίας συντάξεων, με στόχο τη σύντμηση του χρόνου που απαιτείται για την καταβολή της κανονιζόμενης σύνταξης, μέσω της κατάργησης των μόνιμων συλλογικών οργάνων, τα οποία μεσολαβούν μέχρι την οριστική λύση των συνταξιοδοτικών διαφορών από το Ελεγκτικό Συνέδριο και μέσω της συγχώνευσης Διευθύνσεων.

- Θα εκσυγχρονισθεί το παρωχημένο νομοθετικό πλαίσιο για τους αδρανείς καταθετικούς λογαριασμούς (του Ν.Δ. 1195/1942).

- Δημιουργούνται, επίσης, το Μητρώο Δημοσιονομικών Ελεγκτών και το Μητρώο Εμπειρογνωμόνων σε Δημοσιονομικούς Ελέγχους, για τις ανάγκες του ασκούμενου δημοσιονομικού ελέγχου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου