Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2012

Σχετικά καλές οι τιμές στην αγορά, αλλά τα πορτοφόλια είναι… τρύπια!

Παρότι το χριστουγεννιάτικο τραπέζι μπορεί να κοστίσει φθηνότερα, σε σχέση με πέρυσι, η δραματική μείωση της αγοραστικής δύναμης δεν μπορεί να αντισταθμίσει αυτή την πτώση
Οι τιμές στις λαϊκές αγορές, στα συνοικιακά μανάβικα και στα κρεοπωλεία, λίγες ημέρες πριν στρωθεί το χριστουγεννιάτικο τραπέζι είναι σχετικά καλές σε σύγκριση με πέρυσι.

Παραγωγοί και έμποροι, εισπράττοντας τη μείωση της κατανάλωσης προσπαθούν να διατηρήσουν τις τιμές ανταγωνιστικές αλλά και πάλι αυτό δεν είναι αρκετό. Τα πρόσφατα στοιχεία του Ινστιτούτου Εργασίας ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ είναι αφοπλιστικά. Η αγοραστική δύναμη των μισθωτών έχει μειωθεί κατά 50% την τελευταία διετία (λόγω της μεσοσταθμικής μείωσής των αποδοχών κατά 23% σε συνδυασμό με τις αυξήσεις στις τιμές λόγω ΦΠΑ και καυσίμων κυρίως, και της φορολογικής αφαίμαξης).

Εκ των πραγμάτων, όπως εκτιμά και η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου το χριστουγεννιάτικο τραπέζι θα είναι φέτος φθηνότερο αλλά παρόλα αυτά η κατανάλωση θα είναι εκ των πραγμάτων περιορισμένη.

Εξάλλου, στη μείωση των αποδοχών θα πρέπει μια προστεθεί μία κρίσιμη μάζα περίπου ενός εκατομμυρίου ανέργων που ήρθαν να προστεθούν στους ήδη υπάρχοντες 370.000 ανέργους της προ τετραετίας περιόδου. Σήμερα, η Στατιστική αρχή μιλά για έναν αριθμό 1,3 εκατ. ανέργων, οι περισσότεροι εκ των οποίων μακροχρόνια, που σημαίνει ότι δεν διαθέτουν ούτε καν το εισόδημα του επιδόματος ανεργίας, προκειμένου να ρίξουν μετρητό στην αγορά.

Παρόλα αυτά κινητικότητα στα βασικά είδη διατροφής, κρέας και λαχανικά, λίγες ημέρες πριν τις γιορτές παρατηρείται. Άνθρωποι της αγοράς, στο χώρο του κρέατος εκτιμούν ότι μέχρι και την επόμενη Δευτέρα θα υπάρχει μία σχετικά καλή κίνηση. Σε ότι αφορά τις τιμές του κρέατος, διαφορές με πέρυσι δεν υπάρχουν. Ωστόσο, λόγω της αύξησης των διεθνών τιμών των πρώτων υλών για τις ζωοτροφές (μόνο η τιμή της σόγιας την τελευταία τριετία έχει σχεδόν διπλασιαστεί) τα περιθώρια που έχουν πλέον και οι παραγωγοί να συμπιέσουν τις τιμές είναι σχεδόν ελάχιστα.

Πάντως η γαλοπούλα κυμαίνεται σε μεγάλο εύρος τιμής, από 2,7 ευρώ το κιλό οι κατεψυγμένες έως 8,20 ευρώ το κιλό οι εγχώριες ελεύθερης βοσκής.

Σε καλές σχετικά τιμές κινούνται και τα λαχανικά. Από την κεντρική λαχαναγορά Θεσσαλονίκη η τομάτα «έφυγε» χθες με ένα ευρώ το κιλό, τα λάχανα με 20 λεπτά, οι πατάτες με 0,47, τα κουνουπίδια με 1,10 και η ρόκα με 30 λεπτά το δεμάτι.

Η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου, σύμφωνα με τον δειγματοληπτικό έλεγχο που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών (ΙΝ.ΕΜ.Υ.), εκτιμά ότι το χριστουγεννιάτικο τραπέζι θα είναι φέτος φθηνότερο σε σχέση με πέρυσι κατά 4,64%.

Κατά μέσο όρο, το χριστουγεννιάτικο οικογενειακό τραπέζι θα κοστίσει 151,56 ευρώ έναντι 158,93 ευρώ που κόστιζε πέρυσι την ίδια ακριβώς περίοδο, περιλαμβάνοντας τα ίδια ακριβώς προϊόντα.

Η διαφορά αυτή των 7,37 ευρώ (που μεταφράζεται σε μείωση 4,64%) σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2011 οφείλεται κατά κύριο λόγο στη μείωση της τιμής του χοιρινού, όσον αφορά τα κρεατικά, η τιμή του οποίου κατά μέσο όρο εκτιμάται στα 3,70 ευρώ το κιλό και εμφανίζει μία μείωση 26% σε σχέση με πέρυσι καθώς επίσης και στα φθηνότερα οπωροκηπευτικά προϊόντα, με εξαίρεση τις πατάτες.

Η γενική εικόνα που διαμορφώνεται αναφορικά με την τιμή των κρεατικών τη φετινή περίοδο σε σχέση με την αντίστοιχη του 2011, αποτυπώνεται στην οριακή μείωση της τιμής του ντόπιου αρνιού στα 7 ευρώ/κιλό και στην μικρή αύξηση της τιμής της γαλοπούλας (3,85%).

Αναφορικά με τις τιμές των οπωροκηπευτικών, οι ντομάτες εμφανίζουν αξιοσημείωτη μείωση κατά 26,88%, όπως και το λάχανο (-34,78) αλλά και το μαρούλι (-15,56%) και μόνο οι πατάτες εμφανίζουν μικρής κλίμακας αύξηση κατά 3,08%.

Στο ίδιο πτωτικό πλαίσιο κινούνται και οι τιμές των φρούτων, οι οποίες καταγράφουν μία μεσοσταθμική μείωση περίπου κατά 18% (πορτοκάλια, μήλα), ενώ όσον αφορά στα γλυκά, τα μελομακάρονα και τους κουραμπιέδες εμφανίζουν κάποιες μικρές ανοδικές και καθοδικές αυξομειώσεις. Τέλος, τα ποτά και τα αναψυκτικά (προϊόντα Supermarket) συνεχίζουν τη σταθερή εδώ και μια τριετία ανοδική τους πορεία.

Η μειωμένη καταναλωτική δαπάνη που αποτυπώνεται στο διαχρονικά μειούμενο τζίρο, αποτελεί δυστυχώς για ακόμη μία χρονιά το σήμα κατατεθέν της εφετινής χριστουγεννιάτικης περιόδου καθώς οι απώλειες στις πωλήσεις των εμπορικών καταστημάτων αναμένεται να προσεγγίσουν περίπου το 18% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, με εκτίμηση να διαμορφωθεί η κατανάλωση στα 7,6 δις ευρώ σε σχέση με τα 9,25 δις ευρώ το 2011 και με συνολική απώλεια του εορταστικού τζίρου φέτος κατά 1,6 δις ευρώ. Η σύγκριση του 2012 με το 2008 είναι απογοητευτική, αφού τα 21,9 δις ευρώ του εορταστικού τζίρου θα συρρικνωθούν στα 7,6 δις ευρώ δηλαδή με απώλεια 65,3% που σημαίνει ότι τα τελευταία τέσσερα χρόνια χάθηκαν τα δύο τρίτα του χριστουγεννιάτικου τζίρου.

Η αρνητική αυτή εξέλιξη αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της απογοητευτικής σημερινής εικόνας όσον αφορά στο τζίρο των επιχειρήσεων, ο οποίος μέσα σε έναν μόλις χρόνο έχει καταρρακωθεί κατά 10 περίπου δις και δεν αναμένεται να ξεπεράσει το 2012 τα 50 δις ευρώ σε σύγκριση με τα 60,51 δις ευρώ της περυσινής περιόδου.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗ ΜΕΤΑΒΟΛΗ ΤΟΥ ΤΖΙΡΟΥ ΤΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΛΙΑΝΙΚΗΣ ΚΑΤΑ ΤΟ ΜΗΝΑ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟ, ΤΗΝ ΠΤΩΤΙΚΗ ΤΟΥ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 2008-2011 ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ 2012 ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΟΣΟΣΤΙΑΙΕΣ ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ ΑΝΑ ΜΟΝΑΔΑ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΟ 2012 ΚΑΙ ΣΤΟ 2011, ΚΑΘΩΣ ΕΠΙΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟΥ ΤΡΑΠΕΖΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΟ ΚΟΙΝΟ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΠΕΡΥΣΙΝΗ ΠΕΡΙΟΔΟ
Πηγή: UNITED REPORTERS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου