Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2012

Με κέντρο ανάπτυξης τον Όλυμπο

Τις δικές του προτάσεις για την ανάπτυξη του νομού Πιερίας κατέθεσε ο διοικητής του ΓΝΚ Αστέριος Φαρμάκης

Τις προτάσεις του για την ανάπτυξη του νομού Πιερίας κατέθεσε στο Επιχειρηματικό Αναπτυξιακό Συνέδριο της Πιερίας, ο διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Κατερίνης Αστέριος Φαρμάκης.

Με καταγωγή από το Λιτόχωρο και με μεγάλη ευαισθησία στα θέματα που αφορούν τον Όλυμπο και την αξιοποίησή του ο κ. Φαρμάκης επικεντρώθηκε στην τουριστική αξιοποίηση ενός ‘brand name’ παγκόσμιας εμβέλειας, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. «Σε αυτό το συνέδριο θα πρέπει να καταλήξουμε στο ποια είναι η μηχανή που θα μας απογειώσει», σημείωσε.

Ο κ. Φαρμάκης που μίλησε κατά την πρώτη μέρα του συνεδρίου αναφέρθηκε σε μία άναρχη και επιδερμική, όπως είπε, χωρίς σχέδιο και στόχους, ανάπτυξη του νομού μέχρι τώρα. Εκτός των άλλων, υποστήριξε ότι η όποια ανάπτυξη υπήρξε μέχρι τώρα ήταν επιδοτούμενη στο πλαίσιο των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με κύρια αιχμή την Κοινή Αγροτική Πολιτική και τις αγροτικές επιδοτήσεις.

«Κατά την άποψή μου και την εμπειρία μου σε πολλά αναπτυξιακά σχέδια είναι ότι το κύριο συγκριτικό πλεονέκτημα του Ν. Πιερίας είναι ο Όλυμπος το οποίο αποτελεί παγκόσμιας εμβέλειας ‘brand name’ και μαζί με τον ορεινό όγκο των Πιερίων, ο συνδυασμός βουνού και θάλασσας με προκλητικό στόχο την ύπαρξη τουριστικής περιόδου 12 μηνών και μάλιστα ως ευρωπαϊκός και διεθνής τουριστικός προορισμός», ανέφερε ο διοικητής ενώ όπως είπε η σημασία του Ολύμπου δεν είναι ανταγωνίσιμη από κανένα και γι΄αυτό θα πρέπει να αναδειχθεί με τρόπο που θα προσελκύσει εισόδημα και επενδύσεις.

Ο κ. Φαρμάκης μίλησε ακόμη για σχεδόν μηδενική και χωρίς μελλοντικό αναπτυξιακό σχεδιασμό, τουριστική αξιοποίηση του Ολύμπου. «Τέσσερις οικογένειες έχουν άμεσο εισόδημα από τον Όλυμπο», ανέφερε χαρακτηριστικά υποστηρίζοντας παράλληλα ότι η τουριστική αξιοποίηση είναι ‘εγκληματική’ θεσμικά. Τεκμηριώνοντας την άποψή του υποστήριξε ότι οι αρχέγονες αντιλήψεις του Εθνικού Δρυμού, το πρόγραμμα NATURA, στο οποίο έχει ενταχθεί μεγάλο τμήμα του Ολύμπου καθώς και η εχθρική, όπως είπε, αρχαιολογική υπηρεσία και νομοθεσία δεν επιτρέπουν την αξιοποίηση του Ολύμπου. Επιπλέον επανέλαβε την πρότασή του για δημιουργία τελεφερίκ στον Όλυμπο στη θέση Ντελή και όχι στο Ελατοχώρι. Συγκεκριμένα τόνισε ότι πρέπει τώρα να γίνει η μελέτη για χιονοδρομικό και τελεφερίκ με πλήρη φάκελο και να κινηθεί παράλληλα με την έγκριση του Προεδρικού Διατάγματος για την τροποποίηση του υφιστάμενου αναφορικά με τον Εθνικό Δρυμό.

Πρότεινε ακόμη τον επανασχεδιασμό των χρήσεων γης με νέα Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια σε επίπεδο καλλικρατικών δήμων ενώ επεσήμανε την ανάγκη να πιεστεί το ΥΠΕΚΑ ώστε να δημιουργηθούν ενιαία κριτήρια για ολόκληρη την παραθαλάσσια ζώνη, ώστε να διαμορφωθεί Ενιαία Παραλιακή Ζώνη της Πιερίας από τους Ν. Πόρους μέχρι τουλάχιστον τον Κορινό.

Τέλος σημείωσε πως θα πρέπει να παρθούν ουσιαστικά μέτρα προστασίας των θαλασσών με την πλήρη λειτουργία των βιολογικών σταθμών Κατερίνης- Λεπτοκαρυάς, ως στρατηγικό τμήμα, όπως είπε, του Θερμαϊκού Κόλπου. Τέλος ο κ. Φαρμάκης είπε το δικό του ’όχι’ στη ρήψη χημικών αποβλήτων στο λατομείο Λιτοχώρου αλλά και να ολοκληρωθεί ο ΧΥΤΑ της περιοχής με το βιολογικό καθαρισμό.
Πηγή: ΠΟΛΙΤΕΙΑ - ΕΠΤΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου