Σάββατο 29 Δεκεμβρίου 2012

Εκτός ΠαΣοΚ ο Γ. Παπακωνσταντίνου

Εκτός ΠαΣοΚ ετέθη ο πρώην υπουργός Οικονομικών, κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ύστερα από την τροπή που πήραν οι εξελίξεις γύρω από την υπόθεση της «λίστας Λαγκάρντ». 

Το ΠαΣοΚ δεν δέχθηκε τις εξηγήσεις που έδωσε νωρίτερα ο κ. Παπακωνσταντίνου με δήλωσή του και σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Γραφείο Τύπου του Κινήματος τονίζεται ότι «υπάρχει τεράστιο ζήτημα ευθύνης» του πρώην υπουργού, που χειρίστηκε το θέμα «με τον χειρότερο δυνατό τρόπο».

Με μια αιχμηρή δήλωση απαντά ο κ. Παπακωνσταντίνου στην ανακοίνωση διαγραφής του από το ΠαΣοΚ: «Λυπάμαι που ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ σπεύδει να αποδώσει ευθύνες για τυχόν αλλοίωση της "λίστας Λαγκάρντ" σε εμένα προσωπικά. Αν η λίστα έχει πράγματι αλλοιωθεί, και πολύ περισσότερο με την αφαίρεση συγγενικών μου προσώπων, θα πρέπει η Δικαιοσύνη και οι διωκτικές αρχές να διερευνήσουν άμεσα ποιος είχε το κίνητρο να κάνει μια τόσο χοντροκομμένη αλλοίωση με στόχο την ενοχοποίησή μου. Και επιτέλους, πρέπει να απαντηθεί το γιατί σταμάτησε η έρευνα που είχα ζητήσει για τα ονόματα στη "λίστα Λαγκάρντ" από τη στιγμή που έφυγα από το υπουργείο Οικονομικών».

Ο κ. Παπακωνσταντίνου, με προηγούμενη δήλωσή του, αρνείται ότι είχε σχέση με οποιονδήποτε λογαριασμό στη λίστα Λαγκάρντ, καθώς και ότι έκανε παρέμβαση σε αυτή. Ο κ. Παπακωνσταντίνου τονίζει πως δεν εγνώριζε ότι υπήρχαν στη λίστα πρόσωπα του ευρύτερου συγγενικού του περιβάλλοντος και θεωρεί αυτονόητο ότι όλοι αυτοί οι λογαριασμοί θα ελεγχθούν πλήρως για να φανεί η αλήθεια. Δεν θα γίνω εξιλαστήριο θύμα σε αυτήν την υπόθεση προσθέτει ο κ. Παπακωνσταντίνου.

«Τις τελευταίες ώρες γίνεται μια άθλια διαδικασία διαρροών και περιγραφών ονομάτων γύρω από τη "λίστα Λαγκάρντ", σύμφωνα με την οποία "φωτογραφίζονται" άτομα του ευρύτερου συγγενικού μου περιβάλλοντος και γίνονται εικασίες περί "αλλοίωσης"», αναφέρει ο κ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος δηλώνει κατηγορηματικά τα εξής:

1. Καμμία απολύτως σχέση δεν είχα και δεν έχω με οποιονδήποτε λογαριασμό στη λίστα.

2. Καμμία απολύτως παρέμβαση στα στοιχεία που εγώ ζήτησα και έλαβα από τις Γαλλικές αρχές δεν έχω κάνει - παρέδωσα στους αρμόδιους τα πλήρη στοιχεία που μου παραδόθηκαν.

3. Εάν υπάρχουν λογαριασμοί στη λίστα που αφορούν σε πρόσωπα του ευρύτερου συγγενικού μου περιβάλλοντος, είναι κάτι το οποίο δεν εγνώριζα μέχρι σήμερα.

4. Είναι αυτονόητο ότι όλοι αυτοί οι λογαριασμοί θα ελεγχθούν πλήρως για να φανεί η αλήθεια.

Παράλληλα, ο κ. Παπακωνσταντίνου υπογραμμίζει: «Δεν πρόκειται να αποδεχθώ την κατασκευή ενοχής εκεί που δεν υπάρχει ούτε να γίνω εξιλαστήριο θύμα σε αυτήν την υπόθεση. Άλλωστε με δική μου πρωτοβουλία φρόντισα να έρθουν τα στοιχεία αυτά στην Ελλάδα και τα παρέδωσα στον ΣΔΟΕ για να γίνει έλεγχος. Ζητώ να έρθουν όλα τα στοιχεία στο φως - ονομαστικά και άμεσα - και να γίνει πλήρης διερεύνηση».

Ακολουθεί η ακρόαση του κ. Γ. Παπακωνσταντίνου στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, επί του θέματος (Βουλή των Ελλήνων, 24/10/2012):


Το «οδοιπορικό» της λίστας
Ο φάκελος του οικονομικού εισαγγελέα, κ. Γρηγόρη Πεπόνη, περιλαμβάνοντας ένα αντίγραφο cd της αυθεντικής «λίστας Λαγκάρντ» και αρχεία που αφορούν στα τρία πρόσωπα που δεν περιέχονταν στην αλλοιωμένη λίστα που είχε αποσταλεί αρχικά στη Βουλή κατετέθη στον πρόεδρο της Βουλής, κ. Ευάγγελο Μεϊμαράκη.

Πρόκειται για την Ελένη Παπακωνσταντίνου και τον σύζυγό της Συμεών Σικιαρίδη, καθώς και τον Ανδρέα Ρωσσώνη, σύζυγο της Μαρίνας Παπακωνσταντίνου (αδελφής της Ελένης Παπακωνσταντίνου), η οποία ωστόσο δεν περιλαμβάνεται στη λίστα Λαγκάρντ.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, τα νέα πρόσωπα συνδέονται με δύο λογαριασμούς: Έναν που φέρεται να περιέχει 1.222.000 δολάρια και ένα δεύτερο κλειστό λογαριασμό

Στον φάκελο, περιλαμβάνονται επίσης, έξι αντίγραφα από το σύστημα TAXIS σχετιζόμενα με τα ως άνω πρόσωπα, τα πρωτόκολλα και οι εκθέσεις παράδοσης-παραλαβής της λίστας από το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών, καθώς και δύο ένορκες μαρτυρικές καταθέσεις, μελών της επιτροπής του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών που παρέλαβε στις 20 Δεκεμβρίου, το cd με τη λίστα Λαγκάρντ από το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών. Σημειώνεται πως με την συμπερίληψη των τριών νέων προσώπων, ο αριθμός των καταθετών που καταγράφεται στη λίστα, ανέρχεται σε 2062.

Σύμφωνα με το διαβιβαστικό του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, «κατά τις διαβεβαιώσεις αρμοδίων του γαλλικού υπουργείου Οικονομικών, ο εκ νέου παραδοθείς ψηφιακός αυτός δίσκος, είναι πανομοιότυπος με εκείνον που είχε παραδοθεί στο ελληνικό υπουργείο Οικονομικών και κατά το παρελθόν».

Ο φάκελος έχει ήδη τεθεί υπόψη των εκπροσώπων των κομμάτων, προκειμένου να ενημερωθούν οι κοινοβουλευτικές τους ομάδες - και να τοποθετηθούν επί του ζητήματος της αλλοίωσης που διαπιστώνεται ότι επισυνέβη, στο περιεχόμενο της λίστας Ελλήνων καταθετών στην ελβετική HSBC, που είχε εγχειριστεί από την Κριστίν Λαγκάρντ, στον πρώην υπουργό Οικονομικών, κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου.

Για το θέμα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στον Άρειο Πάγο του κ. Τέντε με τον εποπτεύοντα το οικονομικό έγκλημα, αντεισαγγελέα, κ. Νίκο Παντελή, παρουσία των κ.κ. Μουζακίτη και Πεπόνη.

Η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου διεβίβασε το μεσημέρι στο υπουργείο Δικαιοσύνης το έγγραφο των οικονομικών εισαγγελέων, κ.κ. Γρηγόρη Πεπόνη και Σπύρου Μουζακίτη για τα αποτελέσματα της συσχέτισης.

Οι κ.κ. Πεπόνης και Μουζακίτης συνέκριναν την πρώτη «λίστα Λαγκάρντ» που είχε στην κατοχή του ο τέως υπουργός Οικονομικών και μεταγενέστερα πρόεδρος του ΠαΣοΚ, κ. Ευ. Βενιζέλος με αυτήν που έστειλε πρόσφατα το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών.

Ο εποπτεύων το οικονομικό έγκλημα, αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, κ. Νίκος Παντελής, με έγγραφό του προς τον πρόεδρο της Βουλής «δια του κ. υπουργού Δικαιοσύνης», κ. Αντώνη Ρουπακιώτη, διεβίβασε, εν συνεχεία, την αξιολόγηση των δύο οικονομικών εισαγγελέων από τη σύγκριση που έγινε μεταξύ της πρώτης «λίστας Λαγκάρντ».

Ο κ. Παντελής διεβίβασε στη Βουλή και αντίγραφο ψηφιακού δίσκου με το περιεχόμενο της «λίστας Λαγκάρντ» όπως αυτό «παραδόθηκε εκ νέου από το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών την 20.12.2012 σε αντιπροσωπεία του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών, κατόπιν αιτήματος διοικητικής συνδρομής, που υπέβαλε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών στα πλαίσια της διμερούς συμβάσεως μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας για την αποφυγή διπλής φορολογίας».

Τελικώς, παρελήφθη από τη Βουλή των Ελλήνων ο φάκελος που απεστάλη από το Υπ. Δικαιοσύνης σχετικά με τη λίστα Λαγκάρντ. Αμέσως ενημερώθηκαν τα κόμματα και με βάση τον Κανονισμό της Βουλής, υπάρχει άμεση πρόσβαση στα στοιχεία του φακέλου ώστε να ενημερωθούν πλήρως.

Το ΠαΣοΚ
Το ΠαΣοΚ, στην ανακοίνωσή του, ζητεί να κινηθούν όλες οι διαδικασίες που προβλέπονται από το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής, μη αποκλειομένου και του ενδεχομένου να κινηθούν οι διαδικασίες του νόμου περί ευθύνης υπουργών. Κάτι τέτοιο θα σημάνει τη σύσταση Εξεταστικής ή και Προανακριτικής Επιτροπής με τη σύμφωνη γνώμη του Κινήματος. Το θέμα αυτό ίσως σκοντάψει σε ενδεχόμενη παραγραφή, αν γίνει δεκτό ότι η μια ημέρα συνεδρίασης της Βουλής μετά τις εκλογές του Μαϊου θεωρηθεί κανονική Σύνοδος του Σώματος.

Πέραν αυτών το ΠαΣοΚ επανέρχεται στην επίθεσή του στον ΣυΡιζΑ, τονίζοντας ότι μετά τις σημερινές εξελίξεις «πέφτει στο κενό η επιχείρηση συκοφάντησης και στοχοποίησης του Ευάγγελου Βενιζέλου» και απαιτεί από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ζητήσει συγνώμη.

Επαναφέρει επίσης το ερώτημα σχετικά με την «πηγή» της «διαρροής» της «λίστας Λαγκάρντ», η οποία ενώ είχε δηλώσει ότι δεν κατέχει τη «λίστα» φρόντισε να τη «διοχετεύσει προς δημοσίευση με την ενθουσιώδη στήριξη του ΣυΡιζΑ».

Η ανακοίνωση του ΠαΣοΚ
«Είναι λυπηρό ότι σύμφωνα με την έρευνα της εισαγγελίας προκύπτουν σαφείς ενδείξεις ότι υπήρξε αλλοίωση της λίστας, όσον αφορά συγγενικά πρόσωπα του πρώην Υπουργού Οικονομικών κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου.

Προκύπτει συνεπώς προφανές και τεράστιο ζήτημα ευθύνης του κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου, καθώς ήταν αυτός που χειρίστηκε το θέμα με τον χειρότερο δυνατό τρόπο και επιπλέον μετά από δυο χρόνια δήλωσε ότι έχασε το πρωτότυπο CD.

Είναι σαφές ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου δεν ανήκει πλέον στο ΠαΣοΚ. Το ΠαΣοΚ ζητεί να κινηθούν όλες εκείνες οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες που κατά το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής θα οδηγήσουν, με τον πιο πρόσφορο τρόπο, στην απόδοση όλων των ευθυνών.

Μετά τις εξελίξεις αυτές είναι εμφανές ότι όχι μόνο πέφτει στο κενό η επιχείρηση συκοφάντησης και στοχοποίησης του Ευάγγελου Βενιζέλου, αλλά και ότι οι εμπνευστές και κυρίως ο ΣυΡιζΑ, οφείλουν να ζητήσουν συγγνώμη από το ΠαΣοΚ και τον Πρόεδρό του.

Πρέπει ίσως να ξαναθυμίσουμε στο ΣυΡιζΑ ότι η έρευνα αυτή κατέστη δυνατή μετά από την άμεση αντίδραση του Προέδρου του ΠαΣοΚ να θέσει στην διάθεση των αρχών το άτυπο αντίγραφο που είχε διατηρηθεί άθικτο στο γραφείο του, όταν άλλοι έλεγαν ότι έχασαν το πρωτότυπο CD και άλλοι ότι δεν διατήρησαν το υλικό στο αρχείο της αρμόδιας υπηρεσίας. Πρέπει επίσης να υπενθυμίσουμε - γιατί παραδόξως κάποιοι το λησμονούν αυτό - ότι το αντίγραφο αυτό προερχόταν από το ΣΔΟΕ που ενημέρωσε τον Πρόεδρο του ΠαΣοΚ, ως τότε υπουργό οικονομικών, δυο μήνες μετά την διαβίβαση του υλικού στο ΣΔΟΕ και μετά την αξιολόγηση του από αυτό.

Εκκρεμεί επίσης - το ερώτημα που αφορά την «πηγή» που ενώ δήλωσε στη Βουλή και τη δικαιοσύνη ότι δεν διαθέτει τη «λίστα» τη διοχέτευσε προς δημοσίευση σε συγκεκριμένο έντυπο με την ενθουσιώδη στήριξη του ΣυΡιζΑ.

Αυτή είναι η άκρη του νήματος για την αποκάλυψη όλης της ιστορίας που χρησιμοποιήθηκε ως μοχλός φθοράς και επίθεσης κατά του Προέδρου του ΠαΣοΚ.

Το εθνικό συμφέρον απαιτεί την αλήθεια για όλα και για όλους. Δεν έχει πια κανείς περιθώριο για μικροκομματικά τεχνάσματα, παιχνίδια συνωμοσίας και σκόπιμες συγχύσεις ως προς τη στάση συγκεκριμένων προσώπων».

Την απόδοση ευθυνών ζητεί η Ν.Δ.
Οι ευθύνες όποιου παρενέβη και αλλοίωσε το περιεχόμενο της λίστας Λαγκάρντ είναι «βαρύτατες» τονίζει, σε ανακοίνωσή της, η Νέα Δημοκρατία.

«Με αφορμή τη διαπίστωση από τη Δικαιοσύνη ότι η αυθεντική λίστα Λαγκάρντ διαφέρει από εκείνη που είχε παραδοθεί προ διμήνου στις αρμόδιες αρχές, εγείρει σοβαρότατα ερωτήματα που πρέπει άμεσα και πειστικά να απαντηθούν. Ιδιαίτερα, μάλιστα, όταν τα αποκρυβέντα ονόματα είναι συγγενείς πολιτικού προσώπου που παρέλαβε και διαχειρίστηκε τη λίστα αυτή», σημειώνει στην ίδια ανακοίνωση και προσθέτει: «Οι ευθύνες όποιου παρενέβη και αλλοίωσε το περιεχόμενο της λίστας είναι βαρύτατες. Η αλήθεια πρέπει να έρθει άμεσα στο φως, όπως άμεση πρέπει να είναι και η απόδοση ευθυνών σε όποιον ανήκουν».

Η ΔημΑρ
Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, κ. Φώτης Κουβέλης απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων, σχετικά με την απόδοση ποινικών ευθυνών αναφορικά με την παραποίηση της «λίστας Λαγκάρντ», δήλωσε: «Είναι προφανές ότι πρέπει άμεσα να αναζητηθούν και οι ποινικές ευθύνες για την παραποίηση της λίστας Λαγκάρντ. Σύμφωνα με την εισαγγελική έρευνα, τα ονόματα που αφαιρέθηκαν από την λίστα συνδέονται συγγενικά με τον πρώην υπουργό Γιώργο Παπακωνσταντίνου. Ως εκ τούτου, θεωρώ επιβεβλημένο να κινηθεί η ποινική διαδικασία ενώπιον της Βουλής με την συγκρότηση κοινοβουλευτικής επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για τον πρώην Υπουργό, προκειμένου να υπάρξει πλήρης διερεύνηση της υπόθεσης και η κατά νόμον απόδοση ευθυνών».

Με την πρόταση του κ. Κουβέλη για τη διενέργεια προανακριτικής εξέτασης στη Βουλή για τον κ. Παπακωνσταντίνου, συμφωνεί και η κυβέρνηση, όπως σημειώνει, με ανακοίνωσή του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κ. Σίμος Κεδίκογλου.

Ο ΣυΡιζΑ
Τεραστίων διαστάσεων πολιτικές ευθύνες επιφέρει η διαφαινόμενη αλλοίωση της πρώτης «λίστας Λαγκάρντ», αναφέρει ανακοίνωση από το γραφείο Τύπου του ΣυΡιζΑ.

«Η διαφαινόμενη αλλοίωση της πρώτης λίστας Λαγκάρντ, όπως προκύπτει από το πόρισμα των οικονομικών εισαγγελέων, επιφέρει τεραστίων διαστάσεων πολιτικές ευθύνες σε όσους την αλλοίωσαν, την απέκρυψαν και προσπάθησαν να την υποβαθμίσουν», αναφέρεται στην ανακοίνωση και υπογραμμίζεται ότι «ο ΣυΡιζΑ-ΕΚΜ με αίσθημα ευθύνης απέναντι στον ελληνικό λαό θα αξιοποιήσει όλες τις νομικές δυνατότητες που παρέχονται από το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, για την απόδοση και τον καταλογισμό ευθυνών».

«Στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ αποτυπώνεται με τον πλέον εύγλωττο τρόπο η διαφθορά, η ελεγχόμενη ανομία και η παθογένεια του δικομματικού συστήματος των προηγούμενων δεκαετιών, έτσι όπως αυτό υπηρετήθηκε από τις κυβερνήσεις ΠαΣοΚ και Ν.Δ.», αναφέρει επίσης ο ΣυΡιζΑ και καταγγέλλει ότι «τα δύο κόμματα προσπάθησαν μάταια να κρύψουν την πολιτική προστασία που επεφύλαξαν σε όλους όσοι προσπάθησαν να θάψουν τα στοιχεία της λίστας, ενώ διαμόρφωσαν διαχρονικά ένα σύστημα ασυλίας των κομματικών ημετέρων, καθώς και σχέσεων διαπλοκής ισχυρών οικονομικών κέντρων με την πολιτική».

Η ετεροχρονισμένη απομάκρυνση του κ. Παπακωνσταντίνου δεν αναιρεί τις προσωπικές ευθύνες του κ. Βενιζέλου, αλλά και συνολικά του ΠαΣοΚ, για την προσπάθεια συγκάλυψης και απόκρυψης της υπόθεσης της λίστας Λαγκάρντ, είναι το σχόλιο του ΣυΡιζΑ, αναφορικά με τη διαγραφή του Γιώργου Παπακωνσταντίνου.

Αναφέρεται ότι «είναι αδιανόητο, αυτοί που ευθύνονται για την όλη υπόθεση, να προσπαθούν να βγουν και από πάνω». «Εκεί που μας χρωστάγανε μας πήραν και το βόδι».

Το ΚΚΕ
«Από τα έγγραφα που δόθηκαν στα κόμματα απουσιάζουν τα πιο ουσιαστικά, που είναι τα ονόματα και τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στη νέα και την παλιά λίστα Λαγκάρντ. Το ΚΚΕ εμμένει στη θέση ότι πρέπει να δοθούν όλα στη δημοσιότητα», επισημαίνεται σε σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του κόμματος.

Ο Όλι Ρεν για τη «λίστα Λαγκάρντ»
«Εναπόκειται στις ελληνικές αρχές να αποφασίσουν, βασιζόμενες στο ελληνικό νομοθετικό πλαίσιο, την ενδεχόμενη εκμετάλλευση της αποκαλούμενης λίστας Falciani-Lagarde. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν δικαιούται εν προκειμένω να λάβει απόφαση σχετικά με τις λεπτομερείς εκτελεστικές διαδικασίες για την αξιοποίησή της», αναφέρεται σε απάντηση του αρμοδίου Επιτρόπου για θέματα Οικονομίας, κ. Όλι Ρεν προς τον ευρωβουλευτή του ΣυΡιζΑ, κ. Νίκο Χουντή που διαβιβάστηκε εγγράφως στις 21 Δεκεμβρίου 2012 και την οποία έδωσε στη δημοσιότητα με δελτίο Τύπου ο ΣυΡιζΑ.

Ο κ. Χουντής είχε απευθύνει ερώτημα στον κ. Ρεν για το αν μπορούν οι ελληνικές αρχές να επεξεργαστούν δεδομένα αυτής της λίστας, η οποία είναι προϊόν υποκλοπής. Είχε ζητήσει, επίσης, να ενημερωθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τι στοιχεία διαθέτει για την έρευνα για τα 1.700 πρόσωπα με μεγάλα περιουσιακά στοιχεία και τι ποσά έχουν εισπραχθεί από τις αρχές.

Όπως προκύπτει από την απάντηση του κ. Ρεν από τη λίστα των 1.700 ατόμων έχουν γίνει 871 έλεγχοι. Το 2011 ελέγχθηκαν 404 άτομα μεγάλου πλούτου και εισπράχθηκαν 35,1 εκατομμύρια ευρώ. Τους 10 πρώτους μήνες του 2012 ελέγχθηκαν 467 και εισπράχθηκαν 34,4 εκατομμύρια ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου